výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Věda hrou

17.02.2018 Publikoval(a)
Rubrika: Knihy

120 pokusů k hravému ověření fyzikálních zákonů!
Víš, jak funguje teploměr? Jak pracuje potrubní pošta? A že úplně snadno zvládneš vyrobit malé tornádo? Tohle všechno a ještě mnohem víc si můžeš ověřit na 120 pokusech, kterými tě provede profesor Hokus Pokus. Budeš potřebovat jen pomůcky běžně dostupné doma, jako jsou PET lahve, provázky nebo staré noviny. Dozvíš se, jak vyrobit papír, vodní hodiny nebo jednoduchý vysavač. Poznáš, proč se ponorka potopí a zase vyplave, jak funguje Archimédův šroub. Kniha je určena pro zvídavé kluky a holky od 7 let.
Celý článek »

Návod na háčkovanou kočičku

hackovana-kocicka-ruzova-4Potřebujeme: jakoukoliv bavlněnou přízi, háček, nůžky, nalepovací očička, výplň do hraček (PES kuličky), jehla

Postup:

Hlava:

  1. Uháčkujeme 7 KS do stahovacího očka.
  2. Do každého KS předchozí řady uháčkujeme 2 KS (14 KS). Celý článek »

Obyčejný chléb se zrníčky

05.01.2018 Publikoval(a)
Rubrika: Pečeme v domácí pekárně

Suroviny:

4 dl vody, 2 lžíce octa, 3 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 400 g pšeničné mouky hladké, 100 g celozrnné žitné mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce dýňových a slunečnicových semínek, lžíce pšeničných otrub, 1 lžička sušeného droždí. Celý článek »

Ostré masové taštičky z listového těsta

30.12.2017 Publikoval(a)
Rubrika: Recipes, Slané pečivo

Suroviny:

500 g listové těsta, vejce na potření.

Náplň: 250 g mletého masa, 1 paprika, 1 cibule, 1 klobáska, chilli koření, sůl.

Postup:

Listové těsto rozválíme na plát asi 3 mm silný a rádýlkem pokrájíme na čtverce o velikosti asi 7 cm. Na každý klademe lžičkou náplně, přehneme do tvaru trojúhelníku a okraje stiskneme. Celý článek »

Cizrnový salát s rajčaty a vejci

29.12.2017 Publikoval(a)
Rubrika: Luštěniny

Suroviny:

150 g uvařené cizrny, 3 vejce uvařená natvrdo, 2 rajčata, zálivka: 1 lžice bylinkového octa, 1 lžička cukru, pepř, sůl.

Konzerva tuňáka, olivový olej, cibule, 2 stroužky česneku.

Postup: Na olivovém oleji lehce osmažíme 1 cibuli a 2 stroužky česneku, přidáme obsah 1 plechovky tuňáka v oleji a krátce prohřejeme.Tuto směs smícháme s cizrnou a nasekanými vejci, přidáme nakrájená rajčata a dochutíme zálivkou.

Alfons Mucha: Vytvořte si vlastní mistrovská díla

06.12.2017 Publikoval(a)
Rubrika: .Typ článku, PR

Vytvořte si vlastní umělecká díla a  nechte se při tom vést a  inspirovat dechberoucími secesními obrazy Afonse Muchy. Užijte si odpočinek a zkuste se odreagovat nad opravdovými uměleckými díly. Nakonec vytrhněte pomalované stránky knihy a sdílejte svou radost s přáteli a blízkými.

Knihu zakoupíte na  www.albatrosmedia.cz.

 

Čokoládové košíčky

04.12.2017 Publikoval(a)
Rubrika: Vánoční recepty

Suroviny:

10 dkg 100% tuku, balíček vanilkového pudingu, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce cukru.

Nádivka:
8 dkg mletých ořechů
8 dkg piškotů
20 dkg cukru práškového
2 lžíce rumu
kandované ovoce pokrájet na drobno
trochu mléka na namočení piškotů Celý článek »

Návod na háčkovaný třípatrový stromeček

IMG_5283Co potřebujeme:

Fotokniha – vzpomínky v nádherném provedení

03.12.2017 Publikoval(a)
Rubrika: News, Fotografování

Jelikož se v naší rodině vyskytuje mimo mámu, tátu a pejska i malé dítě (Terezka 2,5 roku), znamená to, že se hromadí spousta fotografií, které zachycují nejrůznější momenty. Bylo by fajn dát fotkám nějakou prezentovatelnou formu. Vytisknout vybrané fotky? To znamená nachystat si krabici od bot! … Zarámovat a pověsit na stěnu? To uvidí všichni až při osobní návštěvě. Vyhrála tedy fotokniha, kterou bychom mohli vzít na návštěvu ke svým nejbližším, nebo věnovat jako vánoční dárek. Na internetu naleznete několik stránek, které nabízejí výrobu fotoknihy, ale jak vybrat tu nejlepší? Vyzkoušeli jsme dvě nejznámější, abychom srovnali provedení. Vzešla z toho jedna vítězná, kterou Vám nyní přestavíme blíže …
Celý článek »

Štědrovečerní salát

01.12.2017 Publikoval(a)
Rubrika: Saláty, Vánoční recepty

Suroviny:

2 ks kiwi, 1 plechovka ananasu, 300 g hroznového vína, 1 ks červeného grepu, 1 dcl vaječného likéru, 1 zakysaná smetana, 50 g hořké čokolády, 1 ks šlehačky ve spreji

Postup:

Ananas necháme okapat z nálevu, kiwi oloupeme a nakrájíme na kostičky, z grepu uděláme filety bez bílých slupek, kuličky hroznového vína rozpůlíme a odstraníme jednotlivé pecičky. Vaječný likér smícháme se zakysanou smetanou. Ovoce smícháme a rozdělíme do misek, přelijeme omáčkou (likér se smetanou), ale už nepromícháváme. Nastříkáme šlehačkou a posypeme strouhanou čokoládou. Ihned podáváme.

Autor: Andrea Bátovská