Jidáše – tradiční velikonoční pečivo

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

28.02.2018 Publikoval(a) (2 336)
Rubrika: Moučníky a dezerty, Velikonoční recepty

Tento druh pečiva se podle velikonční tradice peče na Zelený čtvrtek. Dělají se různé tvary a po upečení se maže medem.

Co k tomu potřebujete?

500 g hladké mouky, 50 g droždí, 1 lžíce pískového cukru, ¼ litru mléka, 50 g másla, 1 vejce,sůl, tuk na vymazání plechu,1 lžíce medu a 2 lžíce smetany na potření.

Jak jidáše připravit?

Hladkou mouku prosijeme a utvoříme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme cukr, zalijeme vlažným mlékem a necháme vykynout. Poté vmícháme rozehřáté máslo, zbylé mléko, vejce a z vykynutého těsta odkrajujeme kousky, které vyválíme na válečky, potřeme rozšlehaným vejcem a hned pečeme dorůžova. Ještě horké jidáše potřeme nahřátým medem smíchaným se smetanou.

Pokud nemáte tolik trpělivosti a zručnosti na přípravu jidášů, vykrajujte ze silnějšího plátu těsta malá kolečka, ta ozdobně propíchněte vidličkou a upečte.

Do příprav jidášů můžete zapojit i děti. Určitě je to bude moc bavit.

Myslím si, že je to velice hezká tradice. Nechte se tedy inspirovat a upečte si tyto výborné jidáše na Zelený čtvrtek. Zašlete foto a napište nám do redakce, jak se Vám to podařilo. Vaše příspěvky uveřejníme.Těšíme se.

 

Leave a Reply

MojeGalanterka