výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Mazanec

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

25.03.2016 Publikoval(a) (608)
Rubrika: Velikonoční recepty

Víte něco z historie o pečení mazance? Mazanec je u nás nejstarším velikonočním pečivem a byl původně bez cukru. Peče se ze stejného těsta jako vánočka. Pekl se vždy na Bílou sobotu spolu s beránky. Záleželo pro koho byl mazanec určen, podle toho byly i různé suroviny. Pro čeledíny se dělal z obyčejného kynutého těsta, naproti tomu pro návštěvy byl obohacen hrozinkami a mandlemi. Nejstarší kuchařské předpisy na mazanec pocházejí z 15. a počátku 16. století. Do 18. století se připravoval z mouky, másla, vajec a sýra nebo tvarohu a plnil se masem. Receptů na mazanec je mnoho, záleží na vás, jaký si vyberete a co vám doma chutná. Můžete si jej doplnit kandovaným ovocem, rozinkami. Nahoře pak bývá před pečením udělán ostrým nožem kříž, či je vrchol posypán krájenými mandlemi.

Tento recept mě naučila manželova maminka. Sama jsem původně měla trochu jiný, ale tento jsem si velice oblíbila. Věřím, že vás zaujme a letos na velikonoční stůl budete servírovat mazanec podle tohoto receptu. Přijde vám zvláštní přidávat čokoládu na vaření? Vyzkoušejte, má to opravdu své kouzlo.

Suroviny: 75 dkg polohrubé mouky, 4 dkg droždí, 15 dkg másla, 15 dkg cukru, 5 žloutků, ½ l mléka, 5 dkg mandlí, 8 dkg hrozinek, 5 dkg čokolády na vaření, sůl, žloutek na potření, tuk na vymazání plechu, rum na potření, plátky mandlí na posypání.

Postup: Droždí utřeme se lžící cukru, přilejeme vlahé mléko a přidáme tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek necháme vykynout. Do vykynutého kvásku přidáme ostatní mouku, přidáme máslo utřené s cukrem a žloutky, zamícháme do připraveného těsta oloupané mandle, nakrájené na nudličky, oprané rozinky a na kostičky nakrájenou čokoládu. Těsto dobře vypracujeme a necháme na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme bochánek, dáme na plech a necháme vykynout.Vykynulý bochánek potřeme žloutkem a posypeme plátky mandlí, a když trochu zaschne, dáme bochánek do dobře vyhřáté trouby a pečeme asi 50 minut. Po upečení můžeme potřít rumem.

Líbí se vám tento příspěvek?
Podpořte autora kliknutím na odkaz "To se mi líbí" »

Přečtěte si také:

  • Nejlevnější outfit :-)Nejlevnější outfit 🙂 Skvělý outfit do 500 Kč! Proč utrácet více? 🙂 Máme přece šikovné ruce! 🙂 Zdroj: www.potvor.cz   Můj nákup: Pánské rifle-nadměrná velikost 48, ZLEVNĚNO na 139 Kč v Kiku Dámské pruhované tričko, […]
  • Ořechový mazanec ze špaldové moukyOřechový mazanec ze špaldové mouky Velikonoční svátky se blíží a už určitě přemýšlíte, jaké dobroty letos připravíte. Napadlo Vás udělat si mazanec ze špaldové mouky? Nevíte jak na to? Tradiční mazanec letos trochu jinak, špaldová celozrnná mouka proč? Suroviny: 300 […]
  • Vejce plněná bylinkovým krémemVejce plněná bylinkovým krémem K Velikonocům rozhodně patří nejen sladké pokrmy jako je beránek a mazanec, ale také různé varianty pokrmů z vajec. Nám doma velice chutnají plněná vajíčka bylinkovým krémem. Nejen že si tuto chuťovku můžete připravovat na Velikonoce, ale […]
  • Vepřové kostky s vejci, uzeninou a okurkamiVepřové kostky s vejci, uzeninou a okurkami Stále si lámete hlavu, jak upotřebit tolik vykoledovaných vajíček? Mám pro Vás tip na bezva oběd, případně večeři. Doma máme toto jídlo opravdu moc rádi. Suroviny: 500 g vepřového plecka, případně můžeme použít kuřecí, hovězí, […]
  • SupermámaSupermáma Tvořte a staňte se supermámou! Která maminka by nechtěla, aby na ni její děti pohlížely jako na supermámu, se kterou budou trávit svůj volný čas raději, než aby ho proseděly u počítače či před televizí? A pokud ze společných chvilek […]
  • Velikonoční vaření na hradě BítovVelikonoční vaření na hradě Bítov Ochutnávka specialit staročeské kuchyně na jarní téma Státní hrad Bítov So 7. dubna 2012 – Ne 8. dubna 2012 Bítov Region Jihomoravský Poznávání historie, staročeské gastronomie a Velikonoc. Že vás tato kombinace láká? Vyražte na hrad […]
 

Napsat komentář