výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Mazanec

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

25.02.2020 Publikoval(a) (664)
Rubrika: Velikonoční recepty

Víte něco z historie o pečení mazance? Mazanec je u nás nejstarším velikonočním pečivem a byl původně bez cukru. Peče se ze stejného těsta jako vánočka. Pekl se vždy na Bílou sobotu spolu s beránky. Záleželo pro koho byl mazanec určen, podle toho byly i různé suroviny. Pro čeledíny se dělal z obyčejného kynutého těsta, naproti tomu pro návštěvy byl obohacen hrozinkami a mandlemi. Nejstarší kuchařské předpisy na mazanec pocházejí z 15. a počátku 16. století. Do 18. století se připravoval z mouky, másla, vajec a sýra nebo tvarohu a plnil se masem. Receptů na mazanec je mnoho, záleží na vás, jaký si vyberete a co vám doma chutná. Můžete si jej doplnit kandovaným ovocem, rozinkami. Nahoře pak bývá před pečením udělán ostrým nožem kříž, či je vrchol posypán krájenými mandlemi.

Tento recept mě naučila manželova maminka. Sama jsem původně měla trochu jiný, ale tento jsem si velice oblíbila. Věřím, že vás zaujme a letos na velikonoční stůl budete servírovat mazanec podle tohoto receptu. Přijde vám zvláštní přidávat čokoládu na vaření? Vyzkoušejte, má to opravdu své kouzlo.

Suroviny: 75 dkg polohrubé mouky, 4 dkg droždí, 15 dkg másla, 15 dkg cukru, 5 žloutků, ½ l mléka, 5 dkg mandlí, 8 dkg hrozinek, 5 dkg čokolády na vaření, sůl, žloutek na potření, tuk na vymazání plechu, rum na potření, plátky mandlí na posypání.

Postup: Droždí utřeme se lžící cukru, přilejeme vlahé mléko a přidáme tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek necháme vykynout. Do vykynutého kvásku přidáme ostatní mouku, přidáme máslo utřené s cukrem a žloutky, zamícháme do připraveného těsta oloupané mandle, nakrájené na nudličky, oprané rozinky a na kostičky nakrájenou čokoládu. Těsto dobře vypracujeme a necháme na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme bochánek, dáme na plech a necháme vykynout.Vykynulý bochánek potřeme žloutkem a posypeme plátky mandlí, a když trochu zaschne, dáme bochánek do dobře vyhřáté trouby a pečeme asi 50 minut. Po upečení můžeme potřít rumem.

Přečtěte si také:

  • Vyhodnocení soutěže PLHA 7/2011Vyhodnocení soutěže PLHA 7/2011 S počtem 63 hlasů (3 + 60) vyhrála Kamila Turková, Toužim Soutěžní výtvor: Čepička s John Deerem Gratulujeme k vítězství!
  • Nový speciál pro maminkyNový speciál pro maminky Plánujete miminko nebo jste již v očekávání? Chcete se o svém požehnaném stavu co nejvíce dozvědět a nevíte kde tyto informace hledat? Redakce internetového magazínu www.MojeBrisko.cz pro Vás připravila Speciál, který je určen pro všechny […]
  • Ořechové trubičkyOřechové trubičky Vypracujeme těsto: 350 g hl. mouky, 150 g ml. cukru, 200 g tuku, 1 vejce, 1 žloutek, 70 g ml. ořechů, 1 lžíce kakaa. Dáme do ledničky, druhý den vyválíme, nakrájíme obdélníčky 4x6cm. Navineme na kovové trubičky a upečeme. Plníme […]
  • Tomáš a jeho přátelé – Krabice plná zábavyTomáš a jeho přátelé – Krabice plná zábavy Sodorské mašinky jsou tu se třemi skvělými příběhy plnými zábavy i poučení a navíc knihou omalovánek! Přečtete si o tom, jak nezbedné vagonky doběhly novou pyšnou mašinku Jamese, jak se přes Sodor prohnal hurikán a jak to dopadlo, když si […]
  • Pomazánka ze smažených vajecPomazánka ze smažených vajec Suroviny: 5 smažených vajec – dle počtu strávníků, 1 lžíce olivového oleje, sůl, 3 lžíce pomazánkového másla bez příchutě, zelenina – rajče, paprika, chléb, čerstvé bylinky. Postup: Na oleji osmažíme vejce, smícháme […]
  • Papírové hrátky – PodzimPapírové hrátky – Podzim Co všechno lze stvořit z papíru, máme-li chuť hrát si, vystřihovat a malovat spolu se svými dětmi a zároveň se naučit veselou, snadno zapamatovatelnou básničku – to nám ukážou hravé, zábavné PAPÍROVÉ HRÁTKY, plné vtipu a […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka