výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Mazanec

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

25.02.2020 Publikoval(a) (666)
Rubrika: Velikonoční recepty

Víte něco z historie o pečení mazance? Mazanec je u nás nejstarším velikonočním pečivem a byl původně bez cukru. Peče se ze stejného těsta jako vánočka. Pekl se vždy na Bílou sobotu spolu s beránky. Záleželo pro koho byl mazanec určen, podle toho byly i různé suroviny. Pro čeledíny se dělal z obyčejného kynutého těsta, naproti tomu pro návštěvy byl obohacen hrozinkami a mandlemi. Nejstarší kuchařské předpisy na mazanec pocházejí z 15. a počátku 16. století. Do 18. století se připravoval z mouky, másla, vajec a sýra nebo tvarohu a plnil se masem. Receptů na mazanec je mnoho, záleží na vás, jaký si vyberete a co vám doma chutná. Můžete si jej doplnit kandovaným ovocem, rozinkami. Nahoře pak bývá před pečením udělán ostrým nožem kříž, či je vrchol posypán krájenými mandlemi.

Tento recept mě naučila manželova maminka. Sama jsem původně měla trochu jiný, ale tento jsem si velice oblíbila. Věřím, že vás zaujme a letos na velikonoční stůl budete servírovat mazanec podle tohoto receptu. Přijde vám zvláštní přidávat čokoládu na vaření? Vyzkoušejte, má to opravdu své kouzlo.

Suroviny: 75 dkg polohrubé mouky, 4 dkg droždí, 15 dkg másla, 15 dkg cukru, 5 žloutků, ½ l mléka, 5 dkg mandlí, 8 dkg hrozinek, 5 dkg čokolády na vaření, sůl, žloutek na potření, tuk na vymazání plechu, rum na potření, plátky mandlí na posypání.

Postup: Droždí utřeme se lžící cukru, přilejeme vlahé mléko a přidáme tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek necháme vykynout. Do vykynutého kvásku přidáme ostatní mouku, přidáme máslo utřené s cukrem a žloutky, zamícháme do připraveného těsta oloupané mandle, nakrájené na nudličky, oprané rozinky a na kostičky nakrájenou čokoládu. Těsto dobře vypracujeme a necháme na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme bochánek, dáme na plech a necháme vykynout.Vykynulý bochánek potřeme žloutkem a posypeme plátky mandlí, a když trochu zaschne, dáme bochánek do dobře vyhřáté trouby a pečeme asi 50 minut. Po upečení můžeme potřít rumem.

Přečtěte si také:

  • Broskvová pochoutka pro dětiBroskvová pochoutka pro děti Suroviny: 1000 g broskví nebo nektarinek, Gelfix 3:1, 350 g cukru krystal Postup: Broskve omyjeme, nakrájíme na kousky, odstraníme pecky a vložíme do hrnce a krátce povaříme. Necháme vychladnout, můžeme rozmixovat, ale nemusíme. Kdo má […]
  • Papírové skládankyPapírové skládanky Skládání papíru je pro malé i velké obrovská zábava. Někdy jen těžko uvěříme tomu, co všechno jde z obyčejného archu papíru vyrobit. Díky několika skladům vzniknou kočičky, pejskové, myšky, kravičky, lišky, medvídci a další zvířata. Papír […]
  • Návod na háčkovanou aplikaci tučňákaNávod na háčkovanou aplikaci tučňáka Potřebujeme: jakoukoliv přízi, háček, nůžky, jehla, nit na přišití (já nechávám u aplikace delší šňůrku a tou přišívám) Postup:  Tělo: 12 DS do magického kroužku - tímto předejdeme velké dírce uprostřed kruhu. Do každého DS z […]
  • Někdy stačí dobrý nápad a můžete se obléci za pár korunNěkdy stačí dobrý nápad a můžete se obléci za pár korun Někdy stačí dobrý nápad a můžete se obléci za pár korun. Co takhle SKVĚLÝ OUTFIT  do 500 Kč? 🙂 Můj nákup: Pánské rifle-nadměrná velikost 48, ZLEVNĚNO na 139 Kč v Kiku Dámské pruhované tričko, ZLEVNĚNO na 79 Kč […]
  • Květáková polévka s masem – od ukončeného 6.měsíceKvětáková polévka s masem – od ukončeného 6.měsíce Suroviny: 1 větší růžička květáku, 1 brambora, 30 g kuřecího nebo krůtího masa, 1 žloutek, kousek másla, kojenecká voda, 1 lžička kukuřičné mouky Postup: Květák s drobně pokrájeným masem a bramborem uvaříme hodně doměkka ve vodě, přidáme […]
  • Cuketový nákyp se šunkouCuketový nákyp se šunkou Suroviny: 400 g cukety, 2 vejce, sůl, pepř, oregano, majoránka, 3 rajčata, 250 g hrubé mouky, 200 g vepřové šunky, 2 stroužky česneku. Postup: Cuketu omyjeme, okrájíme, na robotu nasekáme na jemnou kaši, osolíme, opepříme, […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka