výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Mazanec

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

25.02.2020 Publikoval(a) (664)
Rubrika: Velikonoční recepty

Víte něco z historie o pečení mazance? Mazanec je u nás nejstarším velikonočním pečivem a byl původně bez cukru. Peče se ze stejného těsta jako vánočka. Pekl se vždy na Bílou sobotu spolu s beránky. Záleželo pro koho byl mazanec určen, podle toho byly i různé suroviny. Pro čeledíny se dělal z obyčejného kynutého těsta, naproti tomu pro návštěvy byl obohacen hrozinkami a mandlemi. Nejstarší kuchařské předpisy na mazanec pocházejí z 15. a počátku 16. století. Do 18. století se připravoval z mouky, másla, vajec a sýra nebo tvarohu a plnil se masem. Receptů na mazanec je mnoho, záleží na vás, jaký si vyberete a co vám doma chutná. Můžete si jej doplnit kandovaným ovocem, rozinkami. Nahoře pak bývá před pečením udělán ostrým nožem kříž, či je vrchol posypán krájenými mandlemi.

Tento recept mě naučila manželova maminka. Sama jsem původně měla trochu jiný, ale tento jsem si velice oblíbila. Věřím, že vás zaujme a letos na velikonoční stůl budete servírovat mazanec podle tohoto receptu. Přijde vám zvláštní přidávat čokoládu na vaření? Vyzkoušejte, má to opravdu své kouzlo.

Suroviny: 75 dkg polohrubé mouky, 4 dkg droždí, 15 dkg másla, 15 dkg cukru, 5 žloutků, ½ l mléka, 5 dkg mandlí, 8 dkg hrozinek, 5 dkg čokolády na vaření, sůl, žloutek na potření, tuk na vymazání plechu, rum na potření, plátky mandlí na posypání.

Postup: Droždí utřeme se lžící cukru, přilejeme vlahé mléko a přidáme tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek necháme vykynout. Do vykynutého kvásku přidáme ostatní mouku, přidáme máslo utřené s cukrem a žloutky, zamícháme do připraveného těsta oloupané mandle, nakrájené na nudličky, oprané rozinky a na kostičky nakrájenou čokoládu. Těsto dobře vypracujeme a necháme na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme bochánek, dáme na plech a necháme vykynout.Vykynulý bochánek potřeme žloutkem a posypeme plátky mandlí, a když trochu zaschne, dáme bochánek do dobře vyhřáté trouby a pečeme asi 50 minut. Po upečení můžeme potřít rumem.

Přečtěte si také:

  • Skořicové trdelníčkySkořicové trdelníčky Suroviny: 500g polohrubé mouky, 80 g másla, 3 lžíce moučkového cukru, 250 ml mléka, 1 kostka droždí, 1 lžička cukru, 2 vejce, žloutek na potření, cukr krupice, skořice na obalení Postup: Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, […]
  • PeciválkyPeciválky Suroviny: 300 g hladké mouky, 100 g hrubé mouky, 1 celé vejce, 150 ml mléka, kostka kvasnic, 1 lžička cukru,  5 strouhaných vařených brambor, sůl. Na posypání: moučkový cukr, špetka skořice, rozpuštěné máslo, povidla dle chuti, […]
  • Styl – Cesta ke kráse, sebevědomí a charismatuStyl – Cesta ke kráse, sebevědomí a charismatu Styl je více než módní trend. Být stylová nikdy nevyjde z módy. Tento bohatě ilustrovaný osobní průvodce okořeněný praktickými cvičeními vás vezme na vzrušující cestu za nalezením vlastního stylu, sebevědomí a charismatu. Získejte klíč […]
  • Kompletní návod k vytvoření Ekozahrady a rodového statku 2. dotiskKompletní návod k vytvoření Ekozahrady a rodového statku 2. dotisk Objevte s námi EKOZAHRADU – nový pohled na zahradničení a pěstitelství – a vytvořte si pro sebe a svou rodinu svůj vlastní ráj. Nejde o žádný „moderní“ přístup. Naopak, vychází z přírodních procesů a principu permakultury, což je […]
  • Vaříme pro dětiVaříme pro děti Přinášíme vám velký výběr receptů a rad, jak stravovat své dítě během prvních let jeho života. V prvním půlroce života dítěte je kladen důraz na význam kojení a od 6 měsíců života dítěte jsou doporučovány ty nejdravější a nejchutnější […]
  • Smetanová omáčka na špagetySmetanová omáčka na špagety Suroviny: balíček špaget, máslo, 100 g šunky, 250 g žampionů (sterilovaných), 200 ml smetany, 100 g strouhaného sýra. Postup: Špagety uvaříme dle návodu na obalu a mezitím připravíme omáčku. Na troše másla osmahneme na nudličky […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka