výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Mazanec

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

25.02.2020 Publikoval(a) (663)
Rubrika: Velikonoční recepty

Víte něco z historie o pečení mazance? Mazanec je u nás nejstarším velikonočním pečivem a byl původně bez cukru. Peče se ze stejného těsta jako vánočka. Pekl se vždy na Bílou sobotu spolu s beránky. Záleželo pro koho byl mazanec určen, podle toho byly i různé suroviny. Pro čeledíny se dělal z obyčejného kynutého těsta, naproti tomu pro návštěvy byl obohacen hrozinkami a mandlemi. Nejstarší kuchařské předpisy na mazanec pocházejí z 15. a počátku 16. století. Do 18. století se připravoval z mouky, másla, vajec a sýra nebo tvarohu a plnil se masem. Receptů na mazanec je mnoho, záleží na vás, jaký si vyberete a co vám doma chutná. Můžete si jej doplnit kandovaným ovocem, rozinkami. Nahoře pak bývá před pečením udělán ostrým nožem kříž, či je vrchol posypán krájenými mandlemi.

Tento recept mě naučila manželova maminka. Sama jsem původně měla trochu jiný, ale tento jsem si velice oblíbila. Věřím, že vás zaujme a letos na velikonoční stůl budete servírovat mazanec podle tohoto receptu. Přijde vám zvláštní přidávat čokoládu na vaření? Vyzkoušejte, má to opravdu své kouzlo.

Suroviny: 75 dkg polohrubé mouky, 4 dkg droždí, 15 dkg másla, 15 dkg cukru, 5 žloutků, ½ l mléka, 5 dkg mandlí, 8 dkg hrozinek, 5 dkg čokolády na vaření, sůl, žloutek na potření, tuk na vymazání plechu, rum na potření, plátky mandlí na posypání.

Postup: Droždí utřeme se lžící cukru, přilejeme vlahé mléko a přidáme tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek necháme vykynout. Do vykynutého kvásku přidáme ostatní mouku, přidáme máslo utřené s cukrem a žloutky, zamícháme do připraveného těsta oloupané mandle, nakrájené na nudličky, oprané rozinky a na kostičky nakrájenou čokoládu. Těsto dobře vypracujeme a necháme na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme bochánek, dáme na plech a necháme vykynout.Vykynulý bochánek potřeme žloutkem a posypeme plátky mandlí, a když trochu zaschne, dáme bochánek do dobře vyhřáté trouby a pečeme asi 50 minut. Po upečení můžeme potřít rumem.

Přečtěte si také:

  • Quinoa salátQuinoa salát Suroviny: 100 g quinoy, 30 g cherry rajčat, kousek papriky, 100 g cibule, 20 g sušených rajčat, 1 lžíce oliv. Postup: Quinou vložíme do dvonásobného množství vroucí osolené vody se zeleninovým bujónem, promícháme a vaříme cca 12 […]
  • Šití krok za krokemŠití krok za krokem Šití krok za krokem je určeno těm z vás, kteří chcete zvládnout základní techniky, abyste si zhotovili nebo upravili jednoduché vybavení do bytu, oblečení a doplňky. Naučíte se základní ruční i strojové stehy, různé švy, záložky a lemy, […]
  • Uzená makrela zapečená s rýžíUzená makrela zapečená s rýží Suroviny: Uzená makrela, rýže, máslo, rajčata, muškátový oříšek, pepř, sůl, rajčata, vajíčko, strouhaný sýr, mléko. Postup: Rýži uvaříme ne úplně do měkka. Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme máslem. Na dno dáme vrstvu napůl uvařené […]
  • Malování “naléváním”Malování “naléváním” Nebo také tall painting. Našla jsem toto nádherné video. Což znamenalo, že to s Ellou rozhodně vyzkoušíme také. Tušila jsem, že tento druh tvorby ji nadchne. Vyrobila jsem si tedy podkladovou […]
  • Špachtličkové dekoraceŠpachtličkové dekorace Doktorské špachtličky či dřevíčka od zmrzlin můžeme slepit a namalovat či pro větší děti zvolit obrácený postup, nejprve jednotlivá dřevíčka namalovat, následně slepit. Dozdobit výtvor můžeme celou škálou dostupných dekorativních […]
  • MinimazanceMinimazance K Velikonocům bezesporu patří mazance. Ráda bych Vám představila recept na malé mazance. Ocení ho jistě děti i Vám budou moc chutnat. Pojďte se tedy inspirovat. Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka