Prosinec 2012 - výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Houbová zelňačka

20.12.2012 publikoval(a)  
Kategorie Vánoční recepty

Suroviny:

1 sklenice kysaného zelí, asi 1 l vody, hrst sušených hub, 2 větší brambory, 1 až 2 klobásy (čabajka je nejlepší), 1 smetana, 2 lžíce hladké mouky (nebo jíšky), sůl, kmín, paprika dle potřeby

Postup:

Zelí a nakrájenou klobásu vaříme v 1 l vody asi ¾ hodiny. Přidáme houby. Jakmile houby změknou, přidáme na kostičky nakrájené brambory. Nakonec zahustíme smetanou, ve které jsme rozkvedlali dvě lžíce hladké mouky (nebo smetanu a hned na to zahustíme jíškou). Dochutíme kořením – paprikou, kmínem, solí.

Autor: Andrea Bátovská

Zvířátka z papírových koulí

20.12.2012 publikoval(a)  
Kategorie Knihy, Papír, Tvoření s dětmi

Oblé tvary jsou čím dál oblíbenější. I v umění nebo vlastní tvorbě nás mnohem více přitahují kulaté či zaoblené tvary, než rovné a hranaté. Možná i proto jsou papírové koule (paper balls) a výrobky z nich tak populární. Protože zvířátka má rád skoro každý, bylo i pro nás blízké a snadné vytvořit z jemných papírových proužků jejich figurky. Tak vznikla z papírových koulí – paper balls – celá zoologická zahrada: od hmyzu a ptáčků, přes obyvatele savany, lesa a moře, až po přátelská domácí zvířátka. Můžete si je vytvořit k zavěšení nebo k tomu, aby stála jako dekorace třeba na stole. Přitom je výroba zvířátek z papírových koulí velice snadná a velmi vhodná pro děti, které je také mohou použít jako dáreček pro blízké v rodině nebo své kamarády.

Knihu můžete zakoupit zde

Papírové hrátky na vánoční svátky

14.12.2012 publikoval(a)  
Kategorie Knihy

Po již osvědčených pracovních sešitech Podzim, Zima, Jaro a Se zvířátky konečně přichází do škol, školek i rodin očekávaný vánoční díl Papírových hrátek pro děti. Knížka  je plná nápadů na ozdoby na stromeček i pod něj, na krabičky na dárky i na dárky samotné. To vše lze opět stvořit jen z papíru, máte-li chuť hrát si, vystřihovat a malovat. Odměnou jsou vzácné chvíle společně strávené s dětmi, rozvíjení jejich šikovnosti i fantazie a radost z vlastního vánočního výrobku. Celý článek »

Vánoční kuchařka pro dceru

11.12.2012 publikoval(a)  
Kategorie Kuchařky, Vánoční recepty

Vánoce ve vlastní kuchyni? Není proč se děsit, s touhle kuchařkou zvládnete advent, vánoční přípravy i svátky, cukroví i slavnostní večeře. Jako od maminky.

Kuchařka pro dceru pomohla všem kuchařskou výukou nezasaženým dívkám najít cestu do vlastní kuchyně a prožít v ní první kuchařské úspěchy. Jsou však v životě mladé ženy situace, které vyžadují ještě mnohem více úsilí a vyšší úroveň náročnosti. Pokrýt i tyto situace v jediné kuchařce je nemožné, proto jsme se rozhodli věnovat se jim samostatně v sérii „minikuchařek“.
První je věnována prubířskému kameni nezkušené kuchařky – Vánocům. Snad každá touží provonět svůj domov domácím cukrovím a ve svátky oslnit večeří jako od maminky. Celý článek »

Tvořit se dá ze všeho! Vánoce

06.12.2012 publikoval(a)  
Kategorie Knihy, Tvoření s dětmi

Od různých druhů papíru, přes korálky, dřevo a vlnu, až po slané a perníkové těsto a mnoho dalšího – tvořit se dá ze všeho! Malí i velcí najdou v knize na 200 veselých nápadů k Adventu, Vánocům, Silvestru nebo paní Zimě. Designérka a výtvarnice Pia Pedevilla opět dokazuje, jak mohou vzniknout z obyčejných materiálů překrásné figurky, dekorace a dárky. Přitom využívá tradiční a oblíbené výtvarné postupy a techniky a interpretuje je nově do krásných a milých motivů. Kromě množství nápadů kniha prináší jako vždy názorné ilustrované popisy vysvětlené krok za krokem, obrázky jednotlivých motivů i jejich předlohy ve skutečné velikosti, které se však díky mnoha uvedeným tipům a trikům dají podle fantazie Celý článek »

Ořechové trubičky

06.12.2012 publikoval(a)  
Kategorie Vánoční recepty

Vypracujeme těsto: 350 g hl. mouky, 150 g ml. cukru, 200 g tuku, 1 vejce, 1 žloutek, 70 g ml. ořechů, 1 lžíce kakaa.

Dáme do ledničky, druhý den vyválíme, nakrájíme obdélníčky 4x6cm. Navineme na kovové trubičky a upečeme.

Plníme máslovým krémem: utřeme 200 g másla, 200 g ml. cukru, a 1 lžíci rumu. Konce trubiček namáčíme do čokol. polevy.

Čokoládové rohlíčky

06.12.2012 publikoval(a)  
Kategorie Vánoční recepty

Suroviny:

210 g hl. mouky, 20 g kakaa, 70 g ml. cukru, 40 g ml. ořechů, 140 g tuku, skořice, citr. kůra, vanilka

Postup: Vypracovat těsto, upéct ve formičkách, nahoru nastříkat krém a máčet do čokolády.

Krém: 2 vejce, 100 g ml. cukru utřít, přidat 60 g kakaa, rum a 250 g 100% rozpuš. vlažného tuku.

Stříkané cukroví

06.12.2012 publikoval(a)  
Kategorie Vánoční recepty

Suroviny:
500 g tuku, 2 vejce, 200 g moučkového cukru – vyšleháme a vmícháme 600 g hl. mouky a 1 van. cukr.

Dáme do pytlíku a na plech s papírem stříkáme malé věnečky. Upečeme, slepujeme marmeládou a z jedné strany máčíme do čokolády.

Kuchařky nakladatelství Smart Press vítězí v soutěži GOURMAND COOKBOOK AWARDS

04.12.2012 publikoval(a)  
Kategorie Kuchařky

Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby, Jezte česky – rok v naší kuchyni, Hovory s řezníkem – Kuchařka pro dceru z masa a kostí nebo Svět na pánvi aneb Cesta za šéfkuchařskou čepicí. To jsou ony – naši šampioni v prestižní soutěži GOURMAND COOKBOOK AWARDS 2012 o nejlepší kuchařky za Českou republiku. Toto světové ocenění je udělováno každoročně, letos se soutěže účastní nakladatelé ze 171 zemí, kteří přihlásili několik tisíc titulů, porota je posuzuje zejména podle vzhledu, nápaditosti, kvality provedení a fotografií. Výše zmiňované kuchařky se tak kvalifikovaly pro postup do světového kola soutěže, v němž se utkají s vítězi ostatních státních kol. Celkové výsledky budou zveřejněny v únoru 2013. V minulých letech v soutěži zazářily například knihy Kuchařka pro dceru nebo Kniha o kávě. Nakladatelství Smart Press oslavuje – 4 tituly za jeden rok považujeme za velký úspěch! Celý článek »

MojeGalanterka