výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Hovězí líčka na víně

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

18.12.2014 Publikoval(a) (625)
Rubrika: Hovězí

hovezi licka na vineHovězí líčka, dříve zatracovaná část hovězího, dnes delikatesa, která se vrací do restaurací. Patří k jednomu z nejjemnějších mas. Tuk částečně odstraníme, menší části necháme. Upravují se tzv. brazírováním. Braising je metoda spojující pomalé pečení a dušení masa ve vlastní šťávě v troubě. Ideální teplota 140 C na 3 hodiny a věřte, že dobrota je na světě. Kolageny, které jsou v mase se promění v želatinu.

Suroviny:

500 g hovězích líček, 2 lžíce sádla, kořenová zelenina – mrkev, petržel, 1 větší cibule, 3 lžíce rajského protlaku, 0,5 litru červeného vína, 1 litr hovězího vývaru, sůl, pepř, 2 x bobkový list, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky celého pepře.

Postup: 

Maso očistíme od větších blan, menší ponecháme, omyjeme, osolíme, opepříme. Do většího hrnce dejte sádlo, maso opečte zprudka, vyndejte z výpeku a restuje nakrájenou kořenovou zeleninu, pak přidejte nakrájenou cibuli, může být větší, dále rajský protlak. Nakonec přiléváme červené víno, postupně, chuť je pak silnější. Líčka vložte zpátky do omáčky. Přidejte bobkový list, nové koření a celý pepř. Všechny suroviny provařte a dejte do trouby na 140 C cca na 3 hodiny. Nejlepší přílohou je bramborová kaše.

 

Líbí se vám tento příspěvek?
Podpořte autora kliknutím na odkaz "To se mi líbí" »

Přečtěte si také:

  • Hovězí maso na protlakuHovězí maso na protlaku Suroviny: 500 g hovězího masa, olivový olej, 1 cibule, 2 protlaky, 2 větší mrkve, sůl, pepř, bobkový list, trochu cukru, octa, 2 lžíce hladké mouky, voda, 200 ml smetany ke šlehání Postup: Na oleji si osmažíme cibulku, nadrobno nakrájenou […]
  • Hovory s řezníkem – Kuchařka pro dceru z masa a kostíHovory s řezníkem – Kuchařka pro dceru z masa a kostí Kuchařka pro dceru je tu potřetí! Tentokrát vychází vstříc všem nesmělým dcerám, sestrám, snachám, vnučkám či přítelkyním, které pokládají maso za velkou kuchařskou výzvu. Jak se zbavit ostychu z pultu s masem a jak si vybrat ten […]
  • Jablečný koláčJablečný koláč Suroviny: 500 g jablek, 4 lžíce rumu, 125 g ořechů, 250 g másla, 1 vanilkový cukr, 250 g moučkového cukru, 4 vejce, 200 g polohrubé moky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce skořice, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání […]
  • Trendy v kreativních hračkách a jak se v nich vyznatTrendy v kreativních hračkách a jak se v nich vyznat Jakou hračku koupit? Jak děti zabavit? To jsou otázky trápící všechny rodiče, zejména tehdy, když má jejich dítko narozeniny nebo jsou Vánoce. Naštěstí je tu mnoho možností. Některé hračky vydávají spoustu zvuků (tedy randálu a často se […]
  • Roštěnky na pivěRoštěnky na pivě Suroviny: Plátky roštěnek, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1/2 hrnku piva, sůl, pepř, 1 lžička hladké mouky. Postup: Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na sádlo zprudka osmahnout. Opečené je vyjmeme a na sádle zpěníme nadrobno […]
  • Vepřová líčka na pivěVepřová líčka na pivě Suroviny: 1 kg vepřových líček, 2 velké cibule, 250 ml černého piva, může být i klasické, 2 bílé papriky, sůl, pepř, gyros koření, majoránka, 300 ml kečupu, ideální je domácí, 3 stroužky česneku. Postup: Líčka omyjeme, vyrovnáme […]
 

Napsat komentář