Leden 2012 - výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Voňavé skořicové sušenky

29.01.2012 publikoval(a)  
Kategorie Moučníky a dezerty, Recepty

Tento recept má své kouzlo, protože jej zvládnou s vaší pomocí i děti. Takže vzhůru do práce, děti se zabaví, navíc vznikne dobrůtka, na které si pak společně můžete pochutnat s dětmi při dobrém čaji nebo s hrníčkem kakaa.

Suroviny:

150 g másla, 100 g medu, 1 kávová lžička prášku do pečiva, 2 vejce, 550 g hladké mouky, 200 g cukru krupice nebo krystal, ½ lžičky skořice. Celý článek »

Jednoduchá česneková pomazánka na chlebíčky

29.01.2012 publikoval(a)  
Kategorie Pomazánky, Recepty

Suroviny:

1 pomazánkové máslo bez příchuti, 1-2 stroužky česneku, asi 2 lžičky majolky. Do pomazánkového másla dáme utřený česnek, přidáme majolku a utřeme.

Postup: Mažeme na chlebíčky a zdobíme nejlépe loveckým salámem, červenou a zelenou paprikou.

Pomazánka slouží jako základ na chlebíčky nebo jednohubky.

Krabí pomazánka

29.01.2012 publikoval(a)  
Kategorie Pomazánky, Recepty

Suroviny:

1 větší balení krabích tyčinek,150 gnajemno nastrouhaného tvrdého sýra (Eidam), 1 cibule, 2 tatarské omáčky, sůl, pepř, citrónová šťáva.

Postup:

Krabí tyčinky najemno nakrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky a vše smícháme se sýrem a tatarkou. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Necháme odležet.

Jak se peče koláč smíření?

29.01.2012 publikoval(a)  
Kategorie Knihy, Kuchařky, Moučníky a dezerty, Recepty

Když jsem před několika lety připravovala pro Českou televizi do cyklu Čas pro rodinu scénář na téma „rodina a sekty“, vyprávěla mi jedna maminka, která se natáčení účastnit nechtěla, prý „aby to nezakřikla“, tento příběh: Její jediný syn, třiadvacetiletý, úspěšný student medicíny, „takový hodný kluk“ podlehl lákání jedné sekty. Podle jejích pokynů odjel kamsi do ciziny a oženil se tam s dívkou, která mu byla vybrána. Matka byla zděšená, roztrpčená a zoufalá.

Celý článek »

Brokolicová polévka pro naše nejmenší

24.01.2012 publikoval(a)  
Kategorie Polévky, Vaříme dětem

Suroviny:

3 malé kousky brokolice

1 brambor

trochu mletého kmínu

2 lžíce bílého jogurtu

1 lžička olivového oleje

2 lžičky kukuřičné mouky Celý článek »

KORÁLKIÁDA – korálkový rekord pro dobrou věc!

23.01.2012 publikoval(a)  
Kategorie Korálky, Pomůcky, Soutěže, Zprávy

„Pojďme společně navlékat korálky a vytvořit korálkový rekord – nejdelší navlečenou korálkovou řadu, kterou pak darujeme zdravotně postiženým na jejich kreativní tvoření!“ Tak to je obsah projektu KORÁLKIÁDA, který organizuje portál pro kreativní lidi www.potvor.cz ve spolupráci s Českou abilympijskou asociací.

V každé domácnosti se nějaké ty nepotřebné korálky najdou. Staré korále, co už je nikdo nenosí, část roztrhaných korálků nebo zbytky perliček, ze kterých se někdy něco tvořilo. A právě tyto nepotřebné perličky a korálky by mohly posloužit dobré věci. Celý článek »

Recepty pro maminky a miminka

17.01.2012 publikoval(a)  
Kategorie Knihy, Kuchařky, Vaříme dětem

Chystáte se začít vařit pro vaše miminko a hledáte inspiraci? Zde je jeden jednoduchý recept, který postupně můžete obměnovat.

Dýňová kaše- pro 4 porce

Potřebujete 300 g dýně Hokkaido, 1 lžička řepkového oleje.

Dýni omyjte, rozpulte a zbavte semínek. Dužinu nakrájejte na 1 cm velké kousky. Pokrájenou dýni můžete vařit 5 minut v páře nebo 8 – 10 minut ve vodě. Uvařenou dýni rozmačkejte s olejem na hladkou kaši. Celý článek »

Rychlá buchta s rebarborou

14.01.2012 publikoval(a)  
Kategorie Moučníky a dezerty

Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, hrnek cukr moučky, půl hrnku oleje, hrnek mléka, rebarbora, skořicový cukr.
Postup:
Nejdřív si očistím a nakrájím rebarboru, dám do hrnce, zasypu skořicovým cukrem a dám na chvíli dusit, aby rebarbora změkla.V míse si našlehám vajíčka s cukrem, do pěny, pak přidám zbytek surovin, zamíchám, vmíchám rebarboru (i s tou šťávou co vznikne), naliju na plech a dám péct.

Rebarbora v naší kuchyni

14.01.2012 publikoval(a)  
Kategorie Moučníky a dezerty

Reveň neboli rebarbora je vytrvalá zelenina a léčivá rostina s ostře kyselou chutí. Z listů používáme zdužnatěle řapíky zelené, růžové, až červené barvy. Reveň patří k našim nezdravějším zeleninám a je nepráven opomíjena.

Historie
Pochází z Číny a Tibetu. V 18. století se začala pěstovat v Anglii. Dnes je rozšířena do mnoha evropských zemí i u nás.

Léčivé účinky reveně
Rebarbora obsahuje vitamín C, což je velice dobrý antioxidant, který pomáhá chránit tělo před volnými radikály. Vitamín C je nezbytný pro dobrou fuknci kůže, její elasticitu. Celý článek »

Kremrolky maminky Dvořákové

13.01.2012 publikoval(a)  
Kategorie Knihy, Kuchařky, Moučníky a dezerty

Až do svých 56 let jsem domácí kremrole nikdy nedělala, a přesto jsem žila docela spokojeně. Pak mě mladší dcera Jana s přítelem Martinem vytáhli na výlet do našich milovaných Mariánských Lázní. Protože Martinovi rodiče žijí v západních Čechách, kousek odtamtud, přijeli se za námi podívat. Maminka vytáhla z tašky krabici – a tak jsem JE u Ferdinandova pramene ochutnala. Domácí máslové kremrolky…

Na 90 malých kremrolek (natáčených na trubičky o průměru 1 cm, délky 7,5 cm)
1. těsto
250 g hladké mouky
500 g másla

Celý článek »

MojeGalanterka