Duben 2012 - výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Výživa malých dětí

29.04.2012 publikoval(a)  
Kategorie Vaříme dětem

Snad každá maminka se při své láskyplné péči o dítě každodenně klade otázku, jak sestavit co nejzdravější jídelníček pro svou vyvíjející se ratolest. Zkušený dětský lékař a endokrinolog, autor úspěšných publikací o péči o dítě, nabízí rodičům střízlivé, odborně podložené informace o vhodných a nevhodných potravinách v dětské výživě, uvádí příklady jídelníčku, radí, jak předcházet dětské obezitě, a informuje o nových možnostech výživy snižující výskyt alergií. Praktická příručka zahrnuje i kapitoly o nejčastějších dětských zažívacích problémech, jako jsou bolesti břicha, průjem a zácpa. Celý článek »

Mléčná krémová polévka z mrkve – pro děti od 10.měsíců

27.04.2012 publikoval(a)  
Kategorie Polévky, Vaříme dětem

Suroviny: mrkev, 10 g rýže, 1 lžička másla, 200 ml mléka.
Postup: Očištěnou a omytou mrkev pokrájíme na tenké plátky, zalijeme 500 ml vody a dusíme na másle 10 minut. Přidáme rýži, zalijeme „do roviny“ mlékem a na velmi mírném ohni pod pokličkou vaříme doměkka. Rozmixujeme.

Maso v naší stravě

26.04.2012 publikoval(a)  
Kategorie Drůběž, Hovězí, Kuchařky

Čím déle se věnuji výživě, tím víc si uvědomuju, jak jsem byla po prvních letech studia zdravé výživy dogmatická. Maso se stalo i u nás doma na určitý čas tabu, byla jsem přesvědčena o všech jeho negativech. Postupem času jsem ale viděla, že mému muži čistě vegetariánská strava nesvědčí. Dlouho trvalo, než jsme si přiznali, že i když je náš bezmasý jídelníček plnohodnotný a dobře sestavený, tak že nám maso chybí.
Právě v té době jsem se setkala s originálem Wolcottovy převratné knihy o metabolických typech, díky které jsem pochopila, že maso může být pro někoho zátěží a pro jiného nezbytnou složkou výživy. Celý článek »

Nápoje pro naše zdraví i pohodu

18.04.2012 publikoval(a)  
Kategorie Nápoje

Tělo se skládá asi ze 70 % vody. Během dnes ztrácíme tekutiny pocením, stolicí, močí, dýcháním a to při běžné látkové výměně. Pokud ještě přičteme tělesnou námahu, ztráty jsou samozřejmě vyšší. Jako správná maminka určitě neustále přemýšlíte, aby vaše děti neměly žízeň. Vyvážená rovnováha tekutin je důležitá pro naše zdraví, protože voda v organismu bezprostředně zajišťuje životně důležité funkce. Transportuje živiny jiné látky v rámci našeho organismu a odvádí z těla odpadní látky, které náš organismus již nepotřebuje. Pokud naše tělo dostává méně tekutin, projeví se to bolestí hlavy, únavou, podrážděností. Malé děti a staří lidé jsou velice náchylní pro vznik dehydratace. Věnujte tedy pozornost, co během dne vaše celá rodina pije. Celý článek »

Kynuté koláčky s tvarohem a povidly

17.04.2012 publikoval(a)  
Kategorie Moučníky a dezerty

Suroviny:

1000 g polohrubé mouky, 50 g droždí, 500 ml vlažného mléka, 150 g moučkového cukru, 1 lžičku cukru krystal, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 4 žloutky, 150 g másla, 1 lžíce rumu, domácí povidla, kůra z jednoho citronu.

Na drobenku: 50 g másla, 5 vrchovatých lžic polohrubé mouky, 5 lžic moučkového cukru, špetku skořice.

Na náplň: 250 g tvarohu, 2 lžíce moučkového cukru

Postup: Celý článek »

Pečený králík ve smetanové omáčce s mrkví

17.04.2012 publikoval(a)  
Kategorie Králík

Suroviny:

1 rozporcovaný králík, 3 velké mrkve, 300 ml smetany, grilovací koření, sůl, kousek másla

Postup:

Rozporcujeme si králíka, důkladně omyjeme, dáme do pekáčku, osolíme, přidáme grilovací koření, kousek másla, nadrobno nakrájenou mrkev a pečeme při 150 stupních dozlatova asi 2h. Krátce před dopečením králíka zalejeme smetanou. Podáváme s vařeným bramborem.

Salát z čínského zelí s rajčaty a kukuřicí

17.04.2012 publikoval(a)  
Kategorie Saláty

Suroviny:

1 čínské zelí, 15 cherry rajčátek, 1 konzerva sterilované kukuřice, trochu drceného kmínu, sůl, pepř, čerstvá petrželka, bazalka, majoránka, co máme doma k dispozici, 2 vařejná vejce, 1lžíce olivového oleje, 1 lžička cukru, 1 lžíce octa.

Postup:

Čínské zelí si očistíme, nakrájíme nadrobno, zakapeme olivovým olejem, octem, osolíme, opepříme, přidáme cukr, drcený kmín, na kousky nakrájená cherry rajčátka a sterilovanou kukuřici. Celý článek »

Fazolová polévka s cizrnou

17.04.2012 publikoval(a)  
Kategorie Luštěniny, Polévky

Suroviny:

100 g bílých fazolí, 100 g cizrny, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, kousek másla, 3 stroužky česneku, sůl, petrželka na ozdobu nebo jiné bylinky, 1 mrkev.

Postup:

Fazole a cizrnu si přes noc namočíme do studené vody. Ráno vodu scedíme a dáme vařit s novou vodou. Uvaříme doměkka. Na pánev si dáme máslo a orestujeme cibulku dozlatova, přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Vmícháme do uvařených fazolí a cizrny a provaříme. Přidáme nastrouhanou mrkev. Ochutíme solí a česnekem, Celý článek »

Salát s balkánským sýrem

13.04.2012 publikoval(a)  
Kategorie Pokrmy z vajec, Saláty, Sýry

Suroviny:

100 g Balkánského sýra, 1 menší čínské zelí, 2 natvrdo vařená vejce, 2 rajčata, 1 lžíce olivového oleje, mletý pepř, sůl.

Postup:

Zelí nakrájíme na proužky, sýr, vejce a rajčata na kostičky. Polijeme olejem, osolíme, opepříme a lehce promícháme. Pokapeme citrónovou šťávou a necháme v chladu odležet.

Květáková polévka s masem – od ukončeného 6.měsíce

12.04.2012 publikoval(a)  
Kategorie Polévky, Vaříme dětem

Suroviny:

1 větší růžička květáku, 1 brambora, 30 g kuřecího nebo krůtího masa, 1 žloutek, kousek másla, kojenecká voda, 1 lžička kukuřičné mouky
Postup:
Květák s drobně pokrájeným masem a bramborem uvaříme hodně doměkka ve vodě, přidáme žloutek, 1 lžičku kukuřičné mouky, ještě provaříme, pomixujeme. Nakonec vmícháme kousek másla.

MojeGalanterka