výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Kynuté koláčky s tvarohem a povidly

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

17.04.2012 Publikoval(a) (748)
Rubrika: Moučníky a dezerty

Suroviny:

1000 g polohrubé mouky, 50 g droždí, 500 ml vlažného mléka, 150 g moučkového cukru, 1 lžičku cukru krystal, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 4 žloutky, 150 g másla, 1 lžíce rumu, domácí povidla, kůra z jednoho citronu.

Na drobenku: 50 g másla, 5 vrchovatých lžic polohrubé mouky, 5 lžic moučkového cukru, špetku skořice.

Na náplň: 250 g tvarohu, 2 lžíce moučkového cukru

Postup:

Do mísy dejte mouku, udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Zalijte 100 ml mléka, přidejte lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek. Na robotu si zatím umíchejte máslo s moučkovým cukrem, 3 žloutky, vanilkový cukrem a rumem. Vymíchejte na světlý krém. Do mouky si dejte nastrouhanou kůru z omytého citronu, zbytek vlažného mléka, špetku soli. Smíchejte společně s krémem z žloutků a másla. Vypracujte vláčné, nelepivé těsto, které nechte na teplém místě vykynout necelou hodinu.

Zatím si můžete nachystat náplň z tvarohu. Umíchejte tvaroh se 2 lžícemi cukru. Drobenku připravíte jednoduchým způsobem. Smíchejte všechny suroviny a řádně mezi prsty propracujte.

Na vál si prosejeme mouku, lžící vyndáváme kousky těsta, které necháme ještě chviličku kynout. Z nich pak děláme malé koláčky, které plníme tvarohovou směsí, pečlivě zamotáme, otočíme a dáme na pečící papír na plech. Hrníčkem si pak uděláme důlek, do kterého dáme lžičkou povidla, okolí potřeme žloutkem a hustě posypeme připravenou drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 C asi 35 minut. U nás jsou tyto koláčky velice oblíbené, i z kilogramu mouky jsou brzy pryč

Přečtěte si také:

  • Dětské „minipizzy“Dětské „minipizzy“ Suroviny: 1 balíček listového těsta, kečup na potření, 1 plechovka sterilizované kukuřice, žampiony, šunka, olivy, 2 vařená vajíčka, 1 Mozarella Postup: Listové těsto rozválíme na placku silnou asi 0,5 cm, z které vykrajujeme […]
  • Koláče s tvarohem, povidly a černým rybízemKoláče s tvarohem, povidly a černým rybízem Suroviny: 1000 g polohrubé mouky, 50 g droždí, 500 ml vlažného mléka, 150 g moučkového cukru, 1 lžičku cukru krystal, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 4 žloutky, 150 g másla, 1 lžíce rumu. Na drobenku: 50 g másla, 5 vrchovatých lžic […]
  • Odvaha – Diář 2016Odvaha – Diář 2016 Diář s citáty z děl nejoblíbenějšího autora naší doby Paula Coelha má tentokrát za hlavní téma „odvahu“ a obsahuje originální, půvabně vyjádřené a hluboce pravdivé myšlenky, které pronášejí postavy jeho četných románů, včetně toho […]
  • Rajčatová kaše pro nejmenšíRajčatová kaše pro nejmenší Suroviny: rajčatová šťáva, rýžová kaše, bílý jogurt. Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu. Nejlepší jsou domácí rajčata ze skleníku. Našim dětem tato kaše opravdu moc […]
  • Kreativ Podzim 2019: tři patra inspiraceKreativ Podzim 2019: tři patra inspirace Největší regionální výstava plná podzimně - zimní nálady a nápadů tentokrát ve třech podlažích. Výstaviště Černá louka doslova praská ve švech. Spousty inspirace, tvoření a workshopů na jednom místě. To je ve zkratce Kreativ Podzim […]
  • Výborný punč bez alkoholu – pro dětiVýborný punč bez alkoholu – pro děti Suroviny: 4 sáčky šípkového čaje 500 ml vody 200 ml pomerančového džusu šťáva z citrónu 4 lžíce tekutého medu Postup: Sáčky s čajem přelijeme vroucí vodou. Přiklopíme a necháme 10 minut stát. Pak sáčky vyjmeme, do čaje přilijeme džus, […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka