výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Kynuté koláčky s tvarohem a povidly

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

17.04.2012 Publikoval(a) (746)
Rubrika: Moučníky a dezerty

Suroviny:

1000 g polohrubé mouky, 50 g droždí, 500 ml vlažného mléka, 150 g moučkového cukru, 1 lžičku cukru krystal, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 4 žloutky, 150 g másla, 1 lžíce rumu, domácí povidla, kůra z jednoho citronu.

Na drobenku: 50 g másla, 5 vrchovatých lžic polohrubé mouky, 5 lžic moučkového cukru, špetku skořice.

Na náplň: 250 g tvarohu, 2 lžíce moučkového cukru

Postup:

Do mísy dejte mouku, udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Zalijte 100 ml mléka, přidejte lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek. Na robotu si zatím umíchejte máslo s moučkovým cukrem, 3 žloutky, vanilkový cukrem a rumem. Vymíchejte na světlý krém. Do mouky si dejte nastrouhanou kůru z omytého citronu, zbytek vlažného mléka, špetku soli. Smíchejte společně s krémem z žloutků a másla. Vypracujte vláčné, nelepivé těsto, které nechte na teplém místě vykynout necelou hodinu.

Zatím si můžete nachystat náplň z tvarohu. Umíchejte tvaroh se 2 lžícemi cukru. Drobenku připravíte jednoduchým způsobem. Smíchejte všechny suroviny a řádně mezi prsty propracujte.

Na vál si prosejeme mouku, lžící vyndáváme kousky těsta, které necháme ještě chviličku kynout. Z nich pak děláme malé koláčky, které plníme tvarohovou směsí, pečlivě zamotáme, otočíme a dáme na pečící papír na plech. Hrníčkem si pak uděláme důlek, do kterého dáme lžičkou povidla, okolí potřeme žloutkem a hustě posypeme připravenou drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 C asi 35 minut. U nás jsou tyto koláčky velice oblíbené, i z kilogramu mouky jsou brzy pryč

Přečtěte si také:

  • Fotokniha – vzpomínky v nádherném provedeníFotokniha – vzpomínky v nádherném provedení Jelikož se v naší rodině vyskytuje mimo mámu, tátu a pejska i malé dítě (Terezka 2,5 roku), znamená to, že se hromadí spousta fotografií, které zachycují nejrůznější momenty. Bylo by fajn dát fotkám nějakou prezentovatelnou formu. […]
  • Tomáš a jeho přátelé – Krabice plná zábavyTomáš a jeho přátelé – Krabice plná zábavy Sodorské mašinky jsou tu se třemi skvělými příběhy plnými zábavy i poučení a navíc knihou omalovánek! Přečtete si o tom, jak nezbedné vagonky doběhly novou pyšnou mašinku Jamese, jak se přes Sodor prohnal hurikán a jak to dopadlo, když si […]
  • Nové vánoční nápadyNové vánoční nápady Zpříjemněte si období adventu a vánočních svátků originálními dekoracemi a dárky z vlastní dílny. Vyzkoušejte si nejrůznější techniky od malování na sklo přes drátování a mozaiku až po odlévání svíček a podle názorných fotografických […]
  • Voňavé skořicové sušenkyVoňavé skořicové sušenky Tento recept má své kouzlo, protože jej zvládnou s vaší pomocí i děti. Takže vzhůru do práce, děti se zabaví, navíc vznikne dobrůtka, na které si pak společně můžete pochutnat s dětmi při dobrém čaji nebo s hrníčkem kakaa. Suroviny: 150 […]
  • Jablečná povidlaJablečná povidla Velice ráda bych Vám zde nabídla recept na Jablečná povidla, jejíž autorkou je paní Mgr. Zuzana Kobíková, autorka skvělé Bezlepkové kuchařky nejen pro celiaky. Zde najdete recept i záznam rozhovoru z rádia Vlna […]
  • Nové poznatky z aktuálního výzkumu nákupu pekárenských výrobků v ČeskuNové poznatky z aktuálního výzkumu nákupu pekárenských výrobků v Česku Přední poskytovatel komplexních služeb v oblasti výzkumu trhu a veřejného mínění (od roku 1991) společnost GfK Czech (za svoje lokální hodnoty považuje "otevřenost, profesionalitu a týmovou spolupráci") provedl na sklonku minulého roku […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka