Červenec 2012 - výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Rychlá hrnková bábovka

30.07.2012 publikoval(a)  
Kategorie Moučníky a dezerty

Suroviny:

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukr krystal, 1 hrnek mléka, ½ hrnku oleje, 2 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 1 prášek do pečiva, a kdo má rád, tak 2 lžíce kakaa

Postup:

Všechny suroviny dáme do mísy a řádně metlou promícháme do hladka. Polovinu těsta dáme stranou a druhou polovinu obarvíme kakaem. Z poloviny světlého těsta nalijeme pouze polovinu do bábovkové formy, Celý článek »

Smažený losos na másle

30.07.2012 publikoval(a)  
Kategorie Ryby

Suroviny:

4 filety z lososa,150 g másla, sůl, hladká mouka

Postup:

Filety lososa opláchneme v studené vodě a důkladně osušíme. Osolíme a z obou stran obalíme hladkou moukou. V pánvi rozehřejeme máslo a lososa dozlatova osmažíme. Pokud máte filety i s kůží (já kupuji filety bez kůže), tak smažte tyto filety nejprve kůží dolů.

Autor receptu: Andrea Bátovská

Letní zeleninový salát

29.07.2012 publikoval(a)  
Kategorie Saláty

Suroviny:

1 čínské zelí, 3 rajčata, 1 paprika, 1 mrkv, 1 salátová okurka, bylinkový ocet, cukr, sůl, bazalka, majoránka.

Postup:

Zelí zbavíme vrchních listů, nakrájíme nadrobno, rajčata omyjeme, nakrájíme na drobné kousky, papriku omyjeme, očistíme, nakrájíme na drobné kousky, okurky omyjeme, okrájíme a nastrouháme na jemném struhadle. Ochutíme bylinkovým octem, osolíme, přidáme dle chuti cukr. Nakonec vmícháme nadrobno pokrájíme bylinky – Celý článek »

5555 rad pro šikovné hospodyňky

24.07.2012 publikoval(a)  
Kategorie Knihy

Domácnost je místem, kde trávíme většinu svého času, přitom právě doma na nás čeká spousta nástrah či nepříjemností: přesolíme nebo připálíme oběd, moučník nechce kynout, nedopatřením vzniklá skvrna nejde odstranit, kousek prádla obarví celou náplň pračky, oblíbená květina začíná vadnout… Proto vznikla tato příručka, která je výsledkem více než čtvrtstoletí shromažďování rad a zkušeností i jejich ověřování v praxi – aby vám poradila, co v těchto situacích dělat. Celý článek »

Halali

19.07.2012 publikoval(a)  
Kategorie Ovoce | zelenina

Suroviny:

1 kg mrkve
700 g celeru
500 g petržele
500 g cibule
5 lžic soli
7 lžic cukru
7 lžic octa
1 lžička nového koření
1 a 1/2 lžičky pepře
4-5 bobkových listů
trochu vody – nemusí být Celý článek »

Čalamáda z červené řepy

19.07.2012 publikoval(a)  
Kategorie Ovoce | zelenina

Suroviny: 2,5 kg uvařené červené řepy, 1 kg zelí, 1 kg paprik nakrájených na proužky, 500 g cibule nakrájené na půlměsíčky.
Postup: Vše smícháme v míse s ½ l oleje, ½ l octa, 250 g cukru, 1 sáček Deka. Necháme do druhého dne odležet a plníme do sklenic a zaváříme při teplotě 85°C asi 15 minut.

Jak je to s „éčky“ v potravinách?

16.07.2012 publikoval(a)  
Kategorie Vaříme dětem

Znáte to, právě jste se rozhodli žít zdravě, ale hned první oblal a složení výrobku vás v obchodě vykolejí. Na mnohých obalech se to totiž éčky přímo hemží. Orientovat se ve všech označeních je téměř nadlidský úkol.

Přesto si však můžeme v této problematice udělat poněkud jasněji.

Konec chemie v potravinách, po novém nařízení EU „éčka“ zmizíOznačení E kódy zavedla Evropská unie pro aditiva, která prošla toxikologickými studiemi. Otázka, zda přidávat, nebo nepřidávat E do potravin není tak úplně jednoduchá. Celý článek »

Rybízový koláč s drobenkou

16.07.2012 publikoval(a)  
Kategorie Moučníky a dezerty, Ovoce | zelenina

Suroviny:

350g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, ¼ l mléka, 5 lžic oleje, kůra z omytého citrónu.

Drobenka:

150g másla, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce hrubé mouky, špetka skořice

Postup:

Všechny soruviny smíchat, nalít na vymazaný a moukou vysypaný plech, dát ovoce – rybíz, meruňky, švestky, jahody atd. Nakonec posypat drobenkou. Upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova.

Opilé třešně

12.07.2012 publikoval(a)  
Kategorie Ovoce | zelenina

Suroviny:
1 kg cukru, 1 1 vodky nebo bílého rumu (podle toho, kdo co rád), 3 až 4 kg třešní

Postup:
Třešně omyjeme a vypeckujeme. Do 5 l sklenice ve vrstvách naskládáme třešně a cukr. Poslední vrstvu by měl tvořit cukr. Takto připravenou sklenici necháme do druhé dne uležet. Druhý den zalejeme alkoholem (rumem nebo vodkou) tak, aby byly třešně zcela potopené.
Dobře uzavřenou sklenici necháme přibližně 7 až 8 týdnů uležet, než začneme třešně konzumovat.

Třešňový koktejl

12.07.2012 publikoval(a)  
Kategorie Nápoje, Ovoce | zelenina

Suroviny:
3 cl třešňové šťávy, 7 cl smetany, 2 až 3 třešně, 2 až 3 kostky ledu

Postup:
Do šejkru vložíme led a necháme jej asi 30 sekund v šejkru, aby jej ochladil. Odlijeme vodu, která se vytvořila z ledu, přidáme šťávu a smetanu. Obsah krátce, ale intenzívně protřepáme. Kokltejl slijeme do sklenek, do kterých jsme před tím vložili po 1 čerstvé třešni.

MojeGalanterka