Září 2020 - výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Vepřová krkovice na houbách

30.09.2020 publikoval(a)  
Kategorie Houby, Vepřové

Suroviny:

500 g vepřové krkovice, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 1 lžíce plnotučné hořčice, hrst pravých hříbků, 1 lžička drceného kmínu, trochu oregana, 1 lžíce hladké mouky, voda.

Postup:

Do hrnce dáme olej, zpěníme cibuli. Krkovici omyjeme, nakrájíme na kostky, orestujeme dozlatova, dochutíme solí, kmínem, oreganem. Hříbky nakrájíme na tenké plátky, osmažíme společně s masem. Nakonec přidáme plnotučnou hořčici, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě a prohřejeme. Podáváme s rýží a okurkovým salátem.

Žaludový skřítek

25.09.2020 publikoval(a)  
Kategorie Tvoření s dětmi

Suroviny: 22 žaludů bez čepičky, 2 žaludové čepičky, 2 šípky, 1 podlouhlá šiška, několik dubových listů, 1 skořápka z kaštanů, kvítí nebo jeřabiny, silnější nit, tavící pistol

Postup: Nejprve si uděláme ručičky a nožičky pro panáčka. Na 4 samostatné nitě navlékneme žaludy bez čepiček – na dvě nitě po pěti žaludech (ruce) a na dvě nitě po šesti žaludech (nohy). Navlékání na silnější nit jde velmi těžko, a proto zapojíme do této činnosti tatínka. Celý článek »

Zelníky

23.09.2020 publikoval(a)  
Kategorie Bez masa, Ovoce | zelenina

Suroviny:

400 g sterilovaného zelí, 400 g brambor, sůl, drcený kmín, pepř, 1 vejce, 4 lžíce polohrubé mouky, olej na smažení.

Postup:

Zelí necháme okapat, vodu vymačkáme. Dáme do míse, přidáme nastrouhané syrové brambory, vejce, dochutíme solí, kmínem, zahustíme polohrubou moukou. Promícháme. Z těsta tvoříme placičky, osmažíme na rozpáleném oleji. Podáváme se zeleninovým salátem.

Ovesné sušenky s ovocem

18.09.2020 publikoval(a)  
Kategorie Moučníky a dezerty

24 sušenek o průměru 5 cm

Suroviny:

tuk na potření plechu

10 vypeckovaných datlí

6 lžic koncentrátu ovocné šťávy

2 lžíce rostlinného oleje

1 a ½ šálku ovesných vloček

1 šálek rozinek

¼ až ½ šálku sekaných ořechů

¼ až ½ lžičky mleté skořice

1 bílek Celý článek »

Domácí kečup s jablky

10.09.2020 publikoval(a)  
Kategorie Zavařujeme

rajcataSuroviny:

2 kg zralých rajčat, 25 dkg jablek, 25 dkg cibule, 3 dkg soli, 15 dkg krystalového cukru, 4 lžíce octa, ¼ lžičky mleté skořice, 1 lžička sladké papriky, 5 hřebíčků.

Postup:

Vše nakrájíme, dusíme, přidáme sůl, cukr, koření a dusíme zvolna asi hodinu. Přepasírujeme a dodusíme ještě dle potřeby do zhoustnutí. Plníme do skleniček a zavaříme při 85 C asi 20 minut.

Návod na háčkovanou aplikaci berušky

Jednoduchá aplikace na čepičku, kabelku, svetřík… hotová je během čtvrthodinky…zvládnou bez problémů i začátečníci, takže hurá do toho!

Budete potřebovat zbytky červené a černé příze (já jsem použila Hobby od Vlnapu), háček na přízi odpovídající síly (u mě 3.5) a silnou jehlu na šití s velkým ouškem.

Celý článek »

Sterilovaný rajčatový protlak

01.09.2020 publikoval(a)  
Kategorie Ovoce | zelenina

Suroviny:

2 kg rajčat, 250 g jablek, 300 g cibule, 125 ml 8% octa, ½ lžičky mleté skořice, 25 g soli, trochu sladké papriky, 4 mleté hreřbíčky, 150 g cukru.

Postup:

Zralá rajčata omyjte, spolu s jablky, nakrájete na kousky. Přidejte oloupanou cibuli a vše rozvařte.

Přilijte ocet a 5 minut povařte. Směs prolisujte a dále vařte, přidejte cukr, sůl, koření a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Ke konci varu dochuťte podle potřeby solí, cukrem a octem. Celý článek »

MojeGalanterka