Březen 2012 - výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Velikonoční vaření na hradě Bítov

31.03.2012 publikoval(a)  
Kategorie Velikonoční recepty

Ochutnávka specialit staročeské kuchyně na jarní téma
Státní hrad Bítov

So 7. dubna 2012Ne 8. dubna 2012

Bítov
Region Jihomoravský
Poznávání historie, staročeské gastronomie a Velikonoc. Že vás tato kombinace láká? Vyražte na hrad Bítov, kde vám tohle všechno dopřejí pod jednou střechou. Celý článek »

Ředkvičky jako mozeček

29.03.2012 publikoval(a)  
Kategorie Bez masa

Suroviny: 20 kusů ředkviček, 1 cibule, 100 g másla, 4 vejce, sůl, pepř, hrst strouhanky

Postup:

Cibuli nakrájíme na drobné kousky a dáme zpěnit na máslo. Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky, přidáme k cibulce. Mírně osolíme, opepříme a necháme je pustit šťávu, kterou vysmahneme. Přidáme hrst strouhánky. Rozklepneme vejce a mícháme, dokud neztuhnou. Podáváme s novými brambory či s chlebem. Směs také výtečně chutná na topince.

 

Celerovo – mrkvová pomazánka pro celou rodinu

25.03.2012 publikoval(a)  
Kategorie Ovoce | zelenina, Pomazánky

Suroviny: 1 větší mrkev, 1 menší celer, 30g majonézy – můžeme nahradit 2 lžícemi zakysané smetany, pro není majonéza příliš vhodná, 150g nízkotučného tvarohu, sůl, pepř, citronovou šťávu a mandarinky na ozdobu.
Postup: Celer a mrkev oloupeme a nastrouháme najemno do misky. Přidáme potřebné množství tvarohu a majonézy nebo zakysané smetany.
Suroviny v misce promícháme a pomazánku podle sebe ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Bublanina

25.03.2012 publikoval(a)  
Kategorie Moučníky a dezerty, Ovoce | zelenina

Tento recept na výbornou bublaninu mám od své babičky. Dělám ji moc ráda a všem nám doma chutná. Vyzkoušejte ho, třeba se stane i u vás oblíbeným moučníkem na neděli.

Suroviny:

500 g polohrubé mouky, 250 másla, 6 vajec, 300 g pískového cukru, 1 prášek do pečiva, šálek mléka, ovoce dle chuti a sezóny – meruňky, broskve, jahody, černý a červený rybíz, švestky, třešně. Celý článek »

Pohanková polévka pro děti od 8. měsíců

23.03.2012 publikoval(a)  
Kategorie Vaříme dětem

Suroviny: 3 lžíce pohanky, 2 lžíce ovesných vloček, kmín, mrkev, brokolice, cibule, olej.
Postup: Opražíme cibuli a kmín, přidáme pohanku, vločky, mrkev na kolečka, brokolici a zalijeme vodou. Polévku rozmixujeme.

Rajčatová kaše pro nejmenší

23.03.2012 publikoval(a)  
Kategorie Vaříme dětem

Suroviny: rajčatová šťáva, rýžová kaše, bílý jogurt.
Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu.

Nejlepší jsou domácí rajčata ze skleníku. Našim dětem tato kaše opravdu moc chutnala. Teď mají nejraději rajskou omáčku. Je třeba si dát pozor na rajčata, některá miminka na ně mohou mít alergii.

Brokolice zapečená se sýrem

19.03.2012 publikoval(a)  
Kategorie Nákypy, Ovoce | zelenina

Suroviny:
1 ks brokolice, 200 g jemných nebo kuřecích párků, 200 g nivy, 200 g tvrdého sýra, 1 cibule, sůl, pepř, 1 žloutek, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, asi 250 ml mléka, kousek másla nebo hery na vymazání

Postup:
Brokolici rozkrájíme na menší kousky, vložíme do vařící osolené vody a asi 5 minut povaříme. Zcedíme a propláchneme studenou vodou. Cibuli nakrájíme na kostičky, párky na kolečka. Oba sýry nastrouháme. V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a upražíme světlou jíšku. Celý článek »

Salát s Moravankou

19.03.2012 publikoval(a)  
Kategorie Saláty

Suroviny:

1 sklenice Moravanky (pikantní sterilovaná zeleninová směs), 200 g měkkého salámu, 150 g tvrdého sýra, 2 lžíce majonézy, 3 lžíce zakysané smetany

Postup:
Salám a sýr nakrájíme na drobné kostičky. Moravanku scedíme, větší kousky (okurky, cibulky,…) nakrájíme na menší. Všechno dáme do misky, přidáme smetanu a majonézu a promícháme. Podáváme s celozrnným pečivem.

Žampionová polévka s koprem

19.03.2012 publikoval(a)  
Kategorie Polévky

Suroviny:

2 – 3 brambory, 200 – 300 g žampionů, 250 ml smetany na vaření (možno nahradit mlékem), 1 vrchovatá lžíce posekaného kopru, 1 lžíce hladké mouky, sůl, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 1 lžíce octa

Postup:
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme bobkové listy a nové koření a přivedeme k varu. K vařícím se bramborám přisypeme na plátky pokrájené žampiony a vaříme do změknutí brambor i žampionů. Ve smetaně rozkvedláme mouku a Celý článek »

Pozvánka na výstavu

19.03.2012 publikoval(a)  
Kategorie Zprávy

Přijďte se podívat na moji tvorbu v rámvi výstavy kreslených obrázků a háčkované dekorace při akci Velikonoce v muzeu, kde také uvidíte i škrábaná vajíčka. Výstava kreslených obrázků autorky Dupynová Věrka se bude konat v době od 24.3.2012 do 29.4.2012, v prostorách muzea v Žarošicích. Srdečně zvou autorka a pořadatelé.

MojeGalanterka