výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Brokolice zapečená se sýrem

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

19.03.2012 Publikoval(a) (610)
Rubrika: Nákypy, Ovoce | zelenina

Suroviny:
1 ks brokolice, 200 g jemných nebo kuřecích párků, 200 g nivy, 200 g tvrdého sýra, 1 cibule, sůl, pepř, 1 žloutek, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, asi 250 ml mléka, kousek másla nebo hery na vymazání

Postup:
Brokolici rozkrájíme na menší kousky, vložíme do vařící osolené vody a asi 5 minut povaříme. Zcedíme a propláchneme studenou vodou. Cibuli nakrájíme na kostičky, párky na kolečka. Oba sýry nastrouháme. V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme mouku a upražíme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a za stálého míchání uvaříme bešamel. Přidáme do něho asi 2/3 tvrdého sýra a mícháme, dokud se úplně neroztaví. Bešamel osolíme a opepříme a až není vařící, vmícháme žloutek. Zapékací misku nebo pekáček vymažeme tukem, a urovanáme do něj na kousky nakrájenou brokolici. Posypeme pokrájenou cibulí, na ni navrstvíme párky a zasypeme nivou. Nakonec přelijeme bešamelem. Povrch posypeme zbytkem tvrdého sýra a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Pečeme do zezlátnutí povrchu asi 40 minut. Podáváme s vařenými bramborami.

Přečtěte si také:

  • Vejce plněná bylinkovým krémemVejce plněná bylinkovým krémem K Velikonocům rozhodně patří nejen sladké pokrmy jako je beránek a mazanec, ale také různé varianty pokrmů z vajec. Nám doma velice chutnají plněná vajíčka bylinkovým krémem. Nejen že si tuto chuťovku můžete připravovat na Velikonoce, ale […]
  • Rajčatová kaše pro nejmenšíRajčatová kaše pro nejmenší Suroviny: rajčatová šťáva, rýžová kaše, bílý jogurt. Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu. Nejlepší jsou domácí rajčata ze skleníku. Našim dětem tato kaše opravdu moc […]
  • Anýz v naší kuchyniAnýz v naší kuchyni Koření anýzu jsou malé kuličky, plody rostliny dorůstající do výšky asi 0,6 metru, jež se pěstuje především v Indii, jižním Rusku a Střední Americe, ve Španělsku, Indii, Turecku, Mexiku, na Slovensku i u nás na jižní Moravě. Chuť anýzu je […]
  • Ovesné vločky s jogurtemOvesné vločky s jogurtem Dvě lžíce ovesných vloček opražíme nasucho, přidáme lžičku medu, vmícháme do bílého jogurtu. Nakonec přidáme nadrobno nakrájené ovoce- jablko, banán, dle chuti, posypeme oříšky, trochou skořice. Výborná varianta snídaně nebo když nás honí […]
  • Hrníčkové knedlíkyHrníčkové knedlíky Neumíte připravit kynutý knedlík? Nezoufejte, hrníčkový knedlík zvládne i začátečník a jeho chuť je neodolatelná. Suroviny: 1 hrnek mléka, 1 hrnek hrubé mouky, 1 rohlík, 1 vejce, sůl a na vymazání hrníčku olej a strouhanku Postup: […]
  • KroužkováníKroužkování Kroužkování – starobylá technika používaná již před staletími! Spojováním kovových kroužků, korálků, drátků a dalšího zajímavého materiálu vznikají nádherné šperky, jejichž krásu každý ocení. Zapojte svou fantazii a šikovné ruce a zkuste […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka