výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Fajnová domácí pizza na čtyři způsoby

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

18.05.2012 Publikoval(a) (588)
Rubrika: Kuchařky, Pizza

Vždy jedna pizza

Beck
Loser

Pizza – základní recept na těsto (4 menší pláty)

Na těsto
— 500 g hladké mouky (nebo 300 g hladké a 200 g semolinové)
— 21 g čerstvého droždí
— 250 ml vlažné vody
— 2 lžíce krupicového cukru
— 1 lžíce extra panenského olivového oleje
— špetka mořské soli

Pizza, pizza a ještě jednou pizza, ve světě spolu s těstovinami asi nejznámější italské jídlo (i když v Itálii dělají jen super jídla), které se však musí dobře udělat, aby svoji slávu obhájilo. Základem je hezky pružné těsto, na které vám teď vysvětlím základní recept. Ve 100 ml vody rozmíchejte droždí s cukrem. Mouku vsypte do misky nebo na vál, uprostřed vytvořte důlek, kam budete lít vodu, a osolte. Vodu s rozpuštěným droždím a cukrem vlijte do připraveného důlku a postupně krouživými pohyby vidličkou zapracujte s moukou. Až se vám bude zdát, že již mouka vodu vstřebala, přilijte zbývající vodu a olej a v míchání pokračujte – začne se vám rýsovat jednotné těsto. V tu chvíli poprašte vál a rukama začněte těsto pořádně hníst, podle potřeby přidejte mouku a hlavně se přitom pořádně vyblbněte. Dejte tomu aspoň 10 minut, odměnou vám bude pružné, jemné těsto. To poprašte moukou, zakryjte suchou utěrkou a při pokojové teplotě nechte kynout aspoň 20 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak ho vraťte na vál a rozdělte na kousky, z nichž vyválejte jednotlivé pláty těsta na pizzu. Ty pak položte na pruhy alobalu posypané trochou mouky a pokapané olejem, ozdobte a pečte zhruba 9 minut v troubě při 250 °C.

Na pizzu s rajčaty, bazalkou a mozzarellou
— 4 lžíce rajčatové omáčky
— 1 plát těsta na pizzu (základní recept)
— několik lístků čerstvé bazalky
— 1 bochánek mozzarelly

Na pizzu s listovým špenátem a lososem
— 1 plát těsta na pizzu (základní recept)
— 100 g čerstvého lososa
— velká hrst listového špenátu (pokud máte i mangoldu)
— citronová šťáva (asi z 1/2 citronu)
— 20 ml smetany ke šlehání
— asi 1 lžíce extra panenského olivového oleje
— 1 bochánek mozzarelly

Na pizzu se salámem a rozmarýnem
— 4 lžíce rajčatové omáčky
— 1 plát těsta na pizzu (základní recept)
— asi 12 koleček pikantnějšího salámu
— 3 snítky čerstvého rozmarýnu
— 1 bochánek mozzarelly

Na pizzu s kapary, hráškem a čerstvým kerblíkem
— hrst kerblíku (nebo rucoly)
— 4 lžíce rajčatové omáčky
— 1 plát těsta na pizzu (základní recept)
— hrst hrášku
— kousek chilli papričky
— 10 velkých kaparů
— 50 g nastrouhaného parmazánu
— 1–2 lžíce extra panenského olivového oleje

Pizza s rajčaty, bazalkou a mozzarellou
Těsto potřete rajčatovou omáčkou, přidejte natrhanou mozzarellu, a pokud chcete, tak i lístky bazalky (nebo je naaranžujte až na hotovou pizzu). Pečte asi 9 minut v troubě při 250 °C.

Pizza s listovým špenátem a lososem
Špenát nejdříve spařte a poté zchlaďte ve studené vodě, nebo pokud je mražený, nechte pomalu rozpustit na pánvi. Přebytečnou vodu vymačkejte. Plát těsta pokapejte olejem, přidejte špenát, několik
kapek smetany, pokrájeného lososa, mozzarellu, vše pokapejte citronovou šťávou, dosolte a pizzu upečte stejně jako u předchozího receptu.

Pizza se salámem a rozmarýnem
Těsto potřete omáčkou, přidejte klobásku, rozmarýn, mozzarellu a upečte.

Pizza s kapary, hráškem a čerstvým kerblíkem
Pruh těsta potřete rajčaty, ozdobte kapary, nasekanou chilli papričkou a hráškem, zakápněte olejem a posypte sýrem. V troubě předehřáté na 250 °C pečte asi 9 minut. Těsně před servírováním upečenou pizzu doplňte kerblíkem, který jste předem promíchali v misce s několika kapkami oleje.

Tento příspěvek byl čerpán z kuchařky Škoda nevařit, Martin Škoda, vydalo nakladatelství Smart Press. Knihu můžete zakoupit zde

 

Přečtěte si také:

  • Trendy v kreativních hračkách a jak se v nich vyznatTrendy v kreativních hračkách a jak se v nich vyznat Jakou hračku koupit? Jak děti zabavit? To jsou otázky trápící všechny rodiče, zejména tehdy, když má jejich dítko narozeniny nebo jsou Vánoce. Naštěstí je tu mnoho možností. Některé hračky vydávají spoustu zvuků (tedy randálu a často se […]
  • Hrnková pizza z kynutého těstaHrnková pizza z kynutého těsta Suroviny: 1 a 3/4 hrnku hladké mouky, 1/4 kostky droždí, 1 lžička pískového cukru, 2 lžíce oleje, asi 1/2 hrnku vody, sůl. Náplň: 1 cibule, 1 hrnek nadrobno pokrájených žampionů nebo jiných hub, 3 rajčata, sůl, oregano, bazalka nebo […]
  • Česneková pizza z listového těstaČesneková pizza z listového těsta Suroviny: 1 listové těsto (50 dkg), 20 dkg párků, 3 vejce uvařená natvrdo, 15 dkg tvrdého sýra, 8 stroužků česneku, 15 dkg cibule, 15 dkg sterilované kapie nebo čerstvé papriky, kečup, koření na pizzu nebo oregano a bazalka. […]
  • Zdravá výživa pro těhotné a kojící matkyZdravá výživa pro těhotné a kojící matky Těhotenství a následné období kojení jsou významná období v životě ženy. Jakmile se děťátko narodí, začínají se maminky ptát: "Musím se vyvarovat celozrnných výrobků a těžko stravitelných jídel, aby dětí netrpělo bolestmi bříška? Mohu pít […]
  • Čočková polévka pro štěstíČočková polévka pro štěstí Novoroční čočkovou polévku pro štěstí (a aby se nás držely peníze) vařím podle tohoto receptu. Používám ho ale i během roku, protože v naší rodině je tahle polévka dost oblíbená. Pro 4 osoby 200 g čočky 2–3 stroužky česneku mražená […]
  • Jablečný koláčJablečný koláč Suroviny: 500 g jablek, 4 lžíce rumu, 125 g ořechů, 250 g másla, 1 vanilkový cukr, 250 g moučkového cukru, 4 vejce, 200 g polohrubé moky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce skořice, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání […]
 

Napsat komentář