výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Hrachová polévka se špenátem

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

06.04.2012 Publikoval(a) (562)
Rubrika: Polévky

Suroviny:

250 g hrachu, kousek celeru, sůl, 4 stroužky česneku, 2 lžíce kukuřičné mouky, mražený listový špenát, 1 lžičku sušené majoránky.

Postup:

Hrách si namočíme přes noc do studené vody. Vodu ráno scedíme a dáme hrách vařit. Uvaříme jej doměkka. Přidáme nastrouhaný celer, listový špenát, dávám mražený – kousky, krátce provaříme, přidáme 2 lžíce kukuřičné mouky, necháme projít varem. Nakonec dáme do polévky prolisovaný česnek, dochutíme solí, majoránkou. Rozmixujeme ponorným mixérem a můžeme podávat. Výborná varianta polévky na váš velikonoční stůl.

Víte proč je důležité konzumovat luštěniny?

Luštěniny tvoří základní součást našeho jídelníčku. Jsou to zralá semena luskovin. Nezralé plody (lusky) se zařazují mezi zeleninu. Mezi luštěniny patří hrách, fazole, čočka, arašídy, sója. Také cizrna (římský hrách) a vigna (naklíčená semena „fazole mungo“). Luštěniny jsou výborným zdrojem bílkovin.

Hrách patří k zelenině s nejvyšším obsahem bílkovin, a proto je ideální pro stavbu kostí. Díky vysokému obsahu škrobů a vlákniny zasytí. Vyvážený poměr základních živin a vlákniny zaručuje konstantní hladinu krevního cukru a dobré trávení. Cenné látky, z nichž se hrách skládá, povzbuzují látkovou výměnu, posilují obranu, činnost nervů a srdce a navíc chrání před rakovinou.

Špenát listový je v současné době velmi oblíbená zelenina a stala se součástí mnoha pokrmů.

Špenát  se začal pěstovat v Iránu, kde byl i vyšlechtěn do dnešní podoby. Špenát je  zásobárna vitamínů  B, C a A. Je také listovou zeleninou se  spoustou minerálních látek,  které jsou v něm v hojné míře zastoupeny. Železo, draslík a hořčíka mnoho dalších.

Má blahodárné účinky na náš organismus: podporuje imunitní systém, posiluje nervovou soustavu, zlepšuje látkovou výměnu a metabolismus sacharidů. Má příznivé účinky na pokožku, růst vlasů a nehtů.

Přečtěte si také:

  • Alfons Mucha: Vytvořte si vlastní mistrovská dílaAlfons Mucha: Vytvořte si vlastní mistrovská díla Vytvořte si vlastní umělecká díla a  nechte se při tom vést a  inspirovat dechberoucími secesními obrazy Afonse Muchy. Užijte si odpočinek a zkuste se odreagovat nad opravdovými uměleckými díly. Nakonec vytrhněte pomalované stránky […]
  • Soutěžní foto: šatičkySoutěžní foto: šatičky Šatičky pro dvouletou holčičku.
  • Ďábelské toastyĎábelské toasty Suroviny: 4 krajíce chleba 4 krůtí prsa pepř, sůl, česnek kečup, tatarka, chilli koření Postup: Nejprve uděláme z krajíců chleba topinky, které osolíme a počesnekujeme. Nato naklepeme krůtí prsní řízky, které osolíme a popepříme z obou […]
  • Bramborová kaše s koprem a vejcem – od 8.měsíceBramborová kaše s koprem a vejcem – od 8.měsíce Suroviny: 2 brambory, 1 lžička čerstvého nebo zmraženého kopru, 1 vejce, pár kapek olivového oleje, voda, kojenecké nebo mateřské mléko, Postup: Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Do […]
  • Háčkovaný klobouček s olemovánímHáčkovaný klobouček s olemováním Klobouček - moje úplná prvotina - rozhodla jsem se zkusit háčkovat a baví mě to 🙂 Pletací příze Camilla bavlna 5337, 1 příze plus kousek na olemování bílé také Camilla (Šárka Tvrdá, Tuchoměřice) Zařazeno do soutěže o 300,- […]
  • Rybízový koláč s drobenkouRybízový koláč s drobenkou Suroviny: K výrobě tohoto koláče budete potřebovat 4 vejce, 1 hrnek cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 1 lžíci rumu, ¾ hrnku oleje, 4 lžíce mléka a 2 hrnky polohrubé mouky. Na drobenku pak máslo, strouhaný kokos, polohrubou mouku, […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka