výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Hrachová polévka se špenátem

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

06.04.2012 Publikoval(a) (560)
Rubrika: Polévky

Suroviny:

250 g hrachu, kousek celeru, sůl, 4 stroužky česneku, 2 lžíce kukuřičné mouky, mražený listový špenát, 1 lžičku sušené majoránky.

Postup:

Hrách si namočíme přes noc do studené vody. Vodu ráno scedíme a dáme hrách vařit. Uvaříme jej doměkka. Přidáme nastrouhaný celer, listový špenát, dávám mražený – kousky, krátce provaříme, přidáme 2 lžíce kukuřičné mouky, necháme projít varem. Nakonec dáme do polévky prolisovaný česnek, dochutíme solí, majoránkou. Rozmixujeme ponorným mixérem a můžeme podávat. Výborná varianta polévky na váš velikonoční stůl.

Víte proč je důležité konzumovat luštěniny?

Luštěniny tvoří základní součást našeho jídelníčku. Jsou to zralá semena luskovin. Nezralé plody (lusky) se zařazují mezi zeleninu. Mezi luštěniny patří hrách, fazole, čočka, arašídy, sója. Také cizrna (římský hrách) a vigna (naklíčená semena „fazole mungo“). Luštěniny jsou výborným zdrojem bílkovin.

Hrách patří k zelenině s nejvyšším obsahem bílkovin, a proto je ideální pro stavbu kostí. Díky vysokému obsahu škrobů a vlákniny zasytí. Vyvážený poměr základních živin a vlákniny zaručuje konstantní hladinu krevního cukru a dobré trávení. Cenné látky, z nichž se hrách skládá, povzbuzují látkovou výměnu, posilují obranu, činnost nervů a srdce a navíc chrání před rakovinou.

Špenát listový je v současné době velmi oblíbená zelenina a stala se součástí mnoha pokrmů.

Špenát  se začal pěstovat v Iránu, kde byl i vyšlechtěn do dnešní podoby. Špenát je  zásobárna vitamínů  B, C a A. Je také listovou zeleninou se  spoustou minerálních látek,  které jsou v něm v hojné míře zastoupeny. Železo, draslík a hořčíka mnoho dalších.

Má blahodárné účinky na náš organismus: podporuje imunitní systém, posiluje nervovou soustavu, zlepšuje látkovou výměnu a metabolismus sacharidů. Má příznivé účinky na pokožku, růst vlasů a nehtů.

Přečtěte si také:

  • Nejlevnější outfit :-)Nejlevnější outfit 🙂 Skvělý outfit do 500 Kč! Proč utrácet více? 🙂 Máme přece šikovné ruce! 🙂 Zdroj: www.potvor.cz   Můj nákup: Pánské rifle-nadměrná velikost 48, ZLEVNĚNO na 139 Kč v Kiku Dámské pruhované tričko, […]
  • Fazolová polévka s cizrnouFazolová polévka s cizrnou Suroviny: 100 g bílých fazolí, 100 g cizrny, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, kousek másla, 3 stroužky česneku, sůl, petrželka na ozdobu nebo jiné bylinky, 1 mrkev. Postup: Fazole a cizrnu si přes noc namočíme do studené vody. Ráno vodu […]
  • Čočková polévka s kuskusemČočková polévka s kuskusem Suroviny: 100 g čočky, 1 mrkev, kousek petržele, pórku, 2 lžíce kuskusu, 3 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, 1 lžička drceného kmínu, sůl, podravka bez glutamátu, 1 lžíce octa Postup: Čočku si namočíme přes noc do vody, ráno scedíme, […]
  • Krémová brokolicová polévka s cizrnouKrémová brokolicová polévka s cizrnou Suroviny: ½ brokolice, 1 brambor, 1 mrkev, 100 cizrny, kousek celeru, 1 cibule, špetka strouhaného muškátového oříšku, sůl, 100 ml smetany, 2 lžíce olivového oleje Postup: Cizrnu si večer namočíme do studené vody a necháme ji přes noc. […]
  • Zelňačka se šťouchanými bramboryZelňačka se šťouchanými brambory 4–5 porcí The Prostitutes Sunshine Zelňačka je skvělá česká polévka, na kterou se podle mě dost často zapomíná – je to velká škoda, jelikož je z hlediska přípravy naprosto jednoduchá a chuťově výborná i druhý den, když se přes noc […]
  • Hrachová polévka s osmaženou houskouHrachová polévka s osmaženou houskou Suroviny: 200 g hrachu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, trochu másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 litry vody, trochu soli, majoránky, drceného kmínu. Postup: Hrách přebereme, namočíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. Druhý den […]
 

Napsat komentář