výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Hrachová polévka se špenátem

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

06.04.2012 Publikoval(a) (562)
Rubrika: Polévky

Suroviny:

250 g hrachu, kousek celeru, sůl, 4 stroužky česneku, 2 lžíce kukuřičné mouky, mražený listový špenát, 1 lžičku sušené majoránky.

Postup:

Hrách si namočíme přes noc do studené vody. Vodu ráno scedíme a dáme hrách vařit. Uvaříme jej doměkka. Přidáme nastrouhaný celer, listový špenát, dávám mražený – kousky, krátce provaříme, přidáme 2 lžíce kukuřičné mouky, necháme projít varem. Nakonec dáme do polévky prolisovaný česnek, dochutíme solí, majoránkou. Rozmixujeme ponorným mixérem a můžeme podávat. Výborná varianta polévky na váš velikonoční stůl.

Víte proč je důležité konzumovat luštěniny?

Luštěniny tvoří základní součást našeho jídelníčku. Jsou to zralá semena luskovin. Nezralé plody (lusky) se zařazují mezi zeleninu. Mezi luštěniny patří hrách, fazole, čočka, arašídy, sója. Také cizrna (římský hrách) a vigna (naklíčená semena „fazole mungo“). Luštěniny jsou výborným zdrojem bílkovin.

Hrách patří k zelenině s nejvyšším obsahem bílkovin, a proto je ideální pro stavbu kostí. Díky vysokému obsahu škrobů a vlákniny zasytí. Vyvážený poměr základních živin a vlákniny zaručuje konstantní hladinu krevního cukru a dobré trávení. Cenné látky, z nichž se hrách skládá, povzbuzují látkovou výměnu, posilují obranu, činnost nervů a srdce a navíc chrání před rakovinou.

Špenát listový je v současné době velmi oblíbená zelenina a stala se součástí mnoha pokrmů.

Špenát  se začal pěstovat v Iránu, kde byl i vyšlechtěn do dnešní podoby. Špenát je  zásobárna vitamínů  B, C a A. Je také listovou zeleninou se  spoustou minerálních látek,  které jsou v něm v hojné míře zastoupeny. Železo, draslík a hořčíka mnoho dalších.

Má blahodárné účinky na náš organismus: podporuje imunitní systém, posiluje nervovou soustavu, zlepšuje látkovou výměnu a metabolismus sacharidů. Má příznivé účinky na pokožku, růst vlasů a nehtů.

Přečtěte si také:

  • Francouzský salát z ředkvičekFrancouzský salát z ředkviček Suroviny: 1 ks hlávka listového salátu, 1 dkg soli, 1 ks hořčice plnotučná, 1 dl olivového oleje 6 ks topinek, 12 ks ředkviček, 2 stroužky česneku Postup: - do misky si dáme 1 lžíci hořčice, trochu oleje a špetku soli, vše rozmícháme […]
  • Valentýn bez růžových plyšákůValentýn bez růžových plyšáků Valentýn je hezký svátek a je milé, když si při této příležitosti lidé vyjádří svou lásku a darují si navzájem nějakou pozornost. Když dostanete k Valentýnovi růžového plyšáka poprvé, budete to brát jako milou pozornost, když už máte, ale […]
  • Domácí tvarohový krémDomácí tvarohový krém Recept na výrobu domácího tvarohu najdete v příspěvku  Recept na výrobu domácího tvarohu podle kamarádky Jany. Nyní máte připravený tvaroh. Jeho využití je jen na vás. Máte – li rádi sladké tvarohové krémy typu lipánek, pribiňáček, z […]
  • Soutěž o 300,- Kč, PLHA 7/2011 (pro šikovné ruce)Soutěž o 300,- Kč, PLHA 7/2011 (pro šikovné ruce) Soutěž o 300,- Kč ... PLHA (pleteme háčkujeme) Termín soutěže: 1.7. - 31.7.2011 (vyhodnocení: do 7 dnů po ukončení soutěže) Partner soutěže: MojeGalanterka.cz (háčkovací a pletací příze) Podmínky pro účast v soutěži aneb jak […]
  • Patchwork šestihranyPatchwork šestihrany http://www.youtube.com/watch?v=Ide7Qqqra8E
  • Salát z čínského zelí s rajčaty a kukuřicíSalát z čínského zelí s rajčaty a kukuřicí Suroviny: 1 čínské zelí, 15 cherry rajčátek, 1 konzerva sterilované kukuřice, trochu drceného kmínu, sůl, pepř, čerstvá petrželka, bazalka, majoránka, co máme doma k dispozici, 2 vařejná vejce, 1lžíce olivového oleje, 1 lžička cukru, 1 […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka