výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Hustá cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

03.04.2012 Publikoval(a) (531)
Rubrika: Kuchařky, Polévky

5 porcí / vegan, bez lepku

3 cibule, nakrájené na měsíčky

3 stroužky česneku, nakrájené na plátky

5 lžic olivového oleje

2 lžičky červené papriky + 0,5 lžičky ostré papriky nebo chilli (biokoření Sonnentor)

1½ l horké vody

2 kostky zeleninového biobujónu (Würzl nebo dm drogerie)

0,5 kg uvařené cizrny

0,5 kg očištěných brambor nakrájených, na měsíčky nebo kostičky

velká hrst listů mangoldu

sůl a pepř dle chuti

dýňová semínka nebo vlašské ořechy na ozdobu

  1. Osmažte pomalu cibulku a česnek na oleji. Přidejte koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli orestujte.
  2. Zalijte horkou vodou, přidejte kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vařte cca 15 minut (do změknutí brambor – záleží na velikosti kousků).
  3. Přibližně třetinu uvařené polévky odeberte a rozmixujte do krémova, jde to i ponorným mixérem. Vraťte zpět do polévky – tím ji skvěle zahustíte, aniž byste museli dělat ne moc zdravou jíšku.
  4. Na závěr přidejte na kousky nakrájený mangold nebo na šikmo nakrájené zelené části pórku, nechte přejít varem a ihned vypněte. Dochuťte t dle potřeby solí, pepřem, popřípadě můžete přidat i trošku smetany (bio kravské, sojové nebo ovesné) – ale to vůbec není nutné.
  5. Posypte opraženými dýňovými semínky nebo vlašskými ořechy.

MOJE RADA: Vůbec nevadí, když uvaříte více cizrny najednou! Já mám vždy zbytky cizrny v mrazáku pro případ, kdy nestíhám uvařit a pak jen udělám velmi rychlou zeleninovou polévku. Dám do ní povařit zmraženou cizrnu a velmi rychle je hotová docela výživná polévka. Nebo ze zbytků cizrny většinou dělám jednoduché pomazánky (strana 350–352).

Recept je čerpán z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové, Vydavatelství Smart Press, Praha 2010

Knihu můžete zakoupit na: www.smartpress.cz

 

Přečtěte si také:

  • Losos se šupinamiLosos se šupinami Suroviny: 2 velké filety z lososa, sůl, pepř, 2 lžíce citrónové šťávy, tuk na vymazání plechu, 150 g čerstvého sýra, 150 g zakysané smetany, nakládané okurky, 1 červená paprika, citron, kopr Postup: Lososa osolíme, opepříme a […]
  • Ředkvičky jako mozeček Ředkvičky jako mozeček Suroviny: 20 kusů ředkviček, 1 cibule, 100 g másla, 4 vejce, sůl, pepř, hrst strouhanky Postup: Cibuli nakrájíme na drobné kousky a dáme zpěnit na máslo. Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky, přidáme k cibulce. Mírně osolíme, opepříme a […]
  • Zvířátka z papírových koulíZvířátka z papírových koulí Oblé tvary jsou čím dál oblíbenější. I v umění nebo vlastní tvorbě nás mnohem více přitahují kulaté či zaoblené tvary, než rovné a hranaté. Možná i proto jsou papírové koule (paper balls) a výrobky z nich tak populární. Protože zvířátka […]
  • Müsli tyčinkyMüsli tyčinky Suroviny: 150 g jemných ovesných vloček, 100 g směsi sezamu slunečnicový, lněných a dýňových semínek a ořechů, 50 g sušeného ovoce (rozinky, brusinky, meruňky), 50 g másla, 2 lžíce medu, 50 g hnědého cukru. Postup: Rozinky, […]
  • Soutěžte o knihy s Nakladatelstvím FragmentemSoutěžte o knihy s Nakladatelstvím Fragmentem Termín trvání soutěže: do 11.11.2013 ... poté bude vylosován jeden výherce, který správně odpoví na otázky. Co je potřeba pro účast v soutěži? Přidejte se k fanouškům na www.facebook.com/vytvory.cz Potom sdílejte odkaz na soutěž […]
  • Domácí nudleDomácí nudle Podrobný postup výroby domácích nudlí na ručním strojku na nudle. http://www.youtube.com/watch?v=2aTUapcuprg
 

Leave a Reply

MojeGalanterka