výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Hustá cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

03.04.2012 Publikoval(a) (528)
Rubrika: Kuchařky, Polévky

5 porcí / vegan, bez lepku

3 cibule, nakrájené na měsíčky

3 stroužky česneku, nakrájené na plátky

5 lžic olivového oleje

2 lžičky červené papriky + 0,5 lžičky ostré papriky nebo chilli (biokoření Sonnentor)

1½ l horké vody

2 kostky zeleninového biobujónu (Würzl nebo dm drogerie)

0,5 kg uvařené cizrny

0,5 kg očištěných brambor nakrájených, na měsíčky nebo kostičky

velká hrst listů mangoldu

sůl a pepř dle chuti

dýňová semínka nebo vlašské ořechy na ozdobu

  1. Osmažte pomalu cibulku a česnek na oleji. Přidejte koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli orestujte.
  2. Zalijte horkou vodou, přidejte kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vařte cca 15 minut (do změknutí brambor – záleží na velikosti kousků).
  3. Přibližně třetinu uvařené polévky odeberte a rozmixujte do krémova, jde to i ponorným mixérem. Vraťte zpět do polévky – tím ji skvěle zahustíte, aniž byste museli dělat ne moc zdravou jíšku.
  4. Na závěr přidejte na kousky nakrájený mangold nebo na šikmo nakrájené zelené části pórku, nechte přejít varem a ihned vypněte. Dochuťte t dle potřeby solí, pepřem, popřípadě můžete přidat i trošku smetany (bio kravské, sojové nebo ovesné) – ale to vůbec není nutné.
  5. Posypte opraženými dýňovými semínky nebo vlašskými ořechy.

MOJE RADA: Vůbec nevadí, když uvaříte více cizrny najednou! Já mám vždy zbytky cizrny v mrazáku pro případ, kdy nestíhám uvařit a pak jen udělám velmi rychlou zeleninovou polévku. Dám do ní povařit zmraženou cizrnu a velmi rychle je hotová docela výživná polévka. Nebo ze zbytků cizrny většinou dělám jednoduché pomazánky (strana 350–352).

Recept je čerpán z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové, Vydavatelství Smart Press, Praha 2010

Knihu můžete zakoupit na: www.smartpress.cz

 

Přečtěte si také:

  • Háčkování – pevné oko (PO)Háčkování – pevné oko (PO) http://www.youtube.com/watch?v=tO99Pobgi3E
  • Dušený králík s krupicí a vejciDušený králík s krupicí a vejci Suroviny: 1 králík, 4 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, sůl, 1 lžička celého kmínu, 5 lžic dětské krupičky. Lze použít i krupici, 5 vajec Postup: Na olivovém oleji si orestujeme rozporcovaného králíka, osolíme, přidáme utřený […]
  • Pařížské rohlíčky Pařížské rohlíčky Suroviny: Těsto: 300 g hladké mouky 120 g moučkového cukru 250 g Hery 90 g mletých ořechů 2 žloutky Krém: 2 vejce 4 žloutky 300 g moučkového cukru 375 g másla Ušleháme nad párou. Postup: Zpracujeme těsto a vtlačujeme do formiček. Po […]
  • Zapečená brokolice pro děti od 6.měsícůZapečená brokolice pro děti od 6.měsíců Hledáte inspiraci co uvařit dobrého k obědu svému děťátku? Zde je jednoduchý recept, který patřil mezi naše oblíbené. Třeba zachutná i vašemu drobečkovi. Příprava je jednoduchá. Toto jídlo můžete uvařit pro celou rodinu, obměnovat […]
  • Pohankový nákyp s ovocemPohankový nákyp s ovocem Suroviny: 200 g pohanky, 100 g hrušek, 100 g jablek, 120 g másla, skořice, cukr. Postup: Umytou a nabobtnalou pohanku dáme do mísy vymaštěné máslem a vrstvíme ji v tenčích vrstvách spolu s ovocem ochuceným cukrem a skořicí. […]
  • Gulášová polévkaGulášová polévka Suroviny: 400 g hovězího masa 40 g slaniny 3 dl jemně nakrájené cibule 2 lžičky oleje 2 lžíce sladké papriky 1 lžíce rajčatového pyré 1 zelená paprika 1 červená paprika 100 g nasekaného celeru 1 velké nasekaná mrkev 0.8 kg brambor […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka