výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Hustá cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

03.04.2012 Publikoval(a) (527)
Rubrika: Kuchařky, Polévky

5 porcí / vegan, bez lepku

3 cibule, nakrájené na měsíčky

3 stroužky česneku, nakrájené na plátky

5 lžic olivového oleje

2 lžičky červené papriky + 0,5 lžičky ostré papriky nebo chilli (biokoření Sonnentor)

1½ l horké vody

2 kostky zeleninového biobujónu (Würzl nebo dm drogerie)

0,5 kg uvařené cizrny

0,5 kg očištěných brambor nakrájených, na měsíčky nebo kostičky

velká hrst listů mangoldu

sůl a pepř dle chuti

dýňová semínka nebo vlašské ořechy na ozdobu

  1. Osmažte pomalu cibulku a česnek na oleji. Přidejte koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli orestujte.
  2. Zalijte horkou vodou, přidejte kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vařte cca 15 minut (do změknutí brambor – záleží na velikosti kousků).
  3. Přibližně třetinu uvařené polévky odeberte a rozmixujte do krémova, jde to i ponorným mixérem. Vraťte zpět do polévky – tím ji skvěle zahustíte, aniž byste museli dělat ne moc zdravou jíšku.
  4. Na závěr přidejte na kousky nakrájený mangold nebo na šikmo nakrájené zelené části pórku, nechte přejít varem a ihned vypněte. Dochuťte t dle potřeby solí, pepřem, popřípadě můžete přidat i trošku smetany (bio kravské, sojové nebo ovesné) – ale to vůbec není nutné.
  5. Posypte opraženými dýňovými semínky nebo vlašskými ořechy.

MOJE RADA: Vůbec nevadí, když uvaříte více cizrny najednou! Já mám vždy zbytky cizrny v mrazáku pro případ, kdy nestíhám uvařit a pak jen udělám velmi rychlou zeleninovou polévku. Dám do ní povařit zmraženou cizrnu a velmi rychle je hotová docela výživná polévka. Nebo ze zbytků cizrny většinou dělám jednoduché pomazánky (strana 350–352).

Recept je čerpán z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové, Vydavatelství Smart Press, Praha 2010

Knihu můžete zakoupit na: www.smartpress.cz

 

Přečtěte si také:

  • Svačinky pro dětiSvačinky pro děti
  • Letní číslo časopisu Ona VíLetní číslo časopisu Ona Ví Čas prázdnin, čas tvoření, čas inspirace. Už máte nové vydání časopisu Ona Ví? Letní vydání časopisu Ona ví je plné zářivých barev a sluníčka. Přinese nápady na kreativní tvoření do bytu či zahrady, mnoho dekorací i vychytávek do […]
  • Gastronaut diář 2013 je tu!! Gastronaut diář 2013 je tu!! Našim diářům pomalu ale jistě ubývají stránky, a proto je čas, abychom se zamysleli nad tím, kterýž to zastane jeho funkci v roce 2013. Stylový Gastronaut diář 2013 splní hned několik přání najednou. Obsahuje klasické kalendárium, stane […]
  • Návod: háčkovaná vánoční hvězdaNávod: háčkovaná vánoční hvězda Potřebujeme: bavlněnou přízi, háček, nůžky, jehlu, ozdobnou (stříbrnou přízi), stužka, tavná pistole. Postup:  - 6 řo spojíme do kruhu. - 3 řo (nahrazují první DS), 1 DS, 3 řo, /:3 DS, 3 řo:/ - toto opakujeme 4 krát, končíme DS […]
  • Margot řezy s želatinouMargot řezy s želatinou Suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 smetana ke šlehání, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, ½ hrnku oleje, dle potřeby mléka, ale asi necelý hrnek, 1 čokoláda margot- ta větší, tuk a mouka na vymazání a vysypání […]
  • Tvoření z přírodnin, odpadu a obyčejných materiálůTvoření z přírodnin, odpadu a obyčejných materiálů Tvořte z věcí, které vás běžně obklopují! Příroda je plná pokladů a v našich domácnostech se kupí nepotřebné věci. Přitom stačí málo, aby dostaly nový rozměr. Jak už název napovídá, základní materiály, potřebné k vyrábění podle této […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka