výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Jablečný pudink se špaldovými piškoty

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

14.03.2012 Publikoval(a) (497)
Rubrika: Vaříme dětem

10 mističek nebo 1 dortová forma

1 kg očištěných jablek (nebo 800 g jablek a 200 g banánů)

0,75 l jablečného moštu

2 vanilkové pudinky s pravou vanilkou

1–2 lžíce citronové šťávy

1 lžička vanilky

dle druhu jablek na doslazení cca 1–3 lžíce agáve nebo medu

2 sáčky špaldových piškotů

  1. Očištěná jablka nakrájejte na čtvrtky a vařte v 0,5 litru moštu cca 10–15 minut do úplného změknutí jablek. Když jsou jablka měkká, rozmačkejte je šťouchadlem na brambory. Pokud nejste líní a nakrájíte jablka na menší kousky, nemusíte je pak rozmačkávat, sama se mícháním rozvaří.
  2. Mezitím si rozmíchejte pudinkové prášky ve zbývajícím 1/4 litru moštu, vlijte do vařících se rozmačkaných jablek a pořádně metlou míchejte. Nepřestávejte míchat ani po zhoustnutí a chvilku povařte.
  3. Vmíchejte vanilku, citronovou šťávu a ochutnejte. Pokud jste použili málo sladká jablka, možná budete muset dosladit agáve sirupem nebo medem. Ale u sladkých jablek to vůbec není potřeba, protože i mošt je dostatečně sladký.
  4. Pokud chcete použít banány, které dají pudinku báječnou příchuť (já je většinou používám, když dělám pudinkový dort), rozmačkejte je s trošičkou citronové šťávy a na konec je vmíchejte do uvařeného pudinku.
  5. Nalijte do mističek, ve kterých máte naházených několik piškotů nebo použijte dortovou formu, na dno vysypte piškoty a zalijte je pudinkem. Nechte vychladit. Servírujte buď samotné, nebo dort můžete ozdobit šlehačkou.

OBMĚNA:

ZDRAVOTNÍ BOMBY NEJEN PRO DĚTI

Místo pudinku můžete použít kuzu nebo agar (o jejich léčivých účincích na straně 296 a311)

PUDINK S KUZU – Kuzu je poměrně drahé, proto ho používám, pouze když dělám pudink jen v menším množství, když je Natálka nemocná nebo nachlazená. Na 3 misky pudinku dám vařit250 gočištěných jablek, 150 ml moštu. V dalších 50 ml moštu rozmíchám 2 lžíce (cca15 g) kuzu a při stálém míchání povařím několik minut. Konzistence je o trošičku řidší než pudink. Pro opravdu stejnou hustotu jako pudink použijte jen 150 ml moštu.

JABLEČNÉ MISTIČKY S AGAREM – Vařte250 gočištěných jablek a0,5 litrumoštu 5 minut, přidejte 3 lžíce agaru a špetku skořice a povařte ještě 3–5 minut, aby jablka byla měkká. Nalijte do 4 mističek a nechte zatuhnout. Pokud byste chtěli, aby se mističky daly vyklopit, dejte agaru 4 lžíce. Ztuhlé želé se dá i rozmixovat a získáte báječné pyré.

Čerpáno z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové, Vydavatelství Smart Press

Knihu můžete zakoupit na: www.smartpress.cz

Přečtěte si také:

  • Velká kniha originálních nápadůVelká kniha originálních nápadů Výběr nejlepších nápadů a projektů od autorky bestsellerů Lucie Dvořákové! Chcete se naučit vytvářet originální výrobky, které zaujaly tisíce lidí v časopisech a na internetu? S touto knihou žádný problém. Všechny postupy a techniky hravě […]
  • Návod na háčkovanou aplikaci medvědí hlavičkyNávod na háčkovanou aplikaci medvědí hlavičky Potřebujeme: bavlněnou přízi, háček, nůžky, jehlu Postup:  Hlava: 5 řetízkových ok spojíme do kruhu. Do vzniklého kroužku háčkujeme 18 DS. Do každého DS předchozí řady uháčkujeme 2 DS (celkem máme 32 DS). Poslední řada - tvoříme […]
  • Fialovobílá čepička pro holčičkuFialovobílá čepička pro holčičku Fialovobílá čepička se vzorkem pro dvouletou holčičku.
  • Pěkné bydleníPěkné bydlení Víte, jak si originálně, bez velké námahy a za velmi příznivé ceny vyzdobit domov? V naší knize najdete ty nejkrásnější motivy vyrobené z různých materiálů. Jejich zhotovení vám usnadní přesné popisy a předlohy. Výrobky z látky, dřeva, […]
  • Podzimní dekoracePodzimní dekorace Podzim nám nabízí pestrou paletu barev, chutí a vůní. Je na každém z nás, jak toho využijeme. Uplakané dny střídají slunečné a teplé dny. Při procházkách s dětmi si můžete donést mnoho surovin a udělat si krásné podzimní dekorace a […]
  • Zázvorový sirup na imunituZázvorový sirup na imunitu Zázvor, med, citrón a skořice jsou antibakteriální, plné vitamínů, posilují imunitu, pomáhají při nachlazení a dohromady skvěle chutnají. Zázvorový sirup lze vyrobit vařením nebo za studena. Já jsem vyráběla sirup za studena, vydrží […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka