výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Jak udělat chutný třešňový džem?

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

09.07.2012 Publikoval(a) (692)
Rubrika: Ovoce | zelenina, Vaříme dětem

Džemy vyrábíme z čerstvého upraveného ovoce svařením s cukrem za přidání pektinových látek na rosolovitou konsistenci. Džemy mají přirozenou kusovitost ovoce oproti marmeládám.
Ovoce musí být pekně vybarvené a dozrálé. Přezrálé ovoce obsahuje málo pektinu, a proto džem z něj špatně rosoluje, je řidší.. Zráním v ovoci pektinů ubývá a také dlouhým varem se ničí. Borůvky, ostružiny, jahody, maliny, třešně a višně obsahují nedostatečné množství pektinových látek. Mnoho pektinu obsahuje angrešt, černý rybíz, kdoule, nezralá padaná jablka.
Třešně jsou mimořádně zdravé letní ovoce. Jsou zdrojem cenných nutričních látek, vhodných zejména pro děti.

Ideální je, pokud máte vlastní zahrádku a můžete si třešně natrhat čerstvé, ihned je pak zpracovat.

Suroviny: 1000 g třešní, želírovací cukr 3:1. Cukr již nepřidáváme. Je obsažen v balíčku s želírovacím cukrem. Na trhu je řada firem, které tyto cukry vyrábí. Můžete si zakoupit přímo želírovací cukr nebo přípravek Gelfix 2:1, kdy na 1000 g ovoce přidáte 500 g cukru a Gelfix 3:1, kdy na 1000 g ovoce přidáme 350 g cukru.

Třešně dobře omyjeme, namočíme si na chvíli do vody. Vyplavou nám odtud případní červíci. Vypeckujeme a zvážíme si je. Záleží jakou koncetraci želírovacího cukru použijeme. Řídíme se dle návodu. Nejraději používám želírovací cukr, kde nemusím cukr přidávat. Dáme do titanového hrnce a promícháme s želírovacím cukrem. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme minimálně 3 – 5 minut. Na talíř si zkusíme kápnout, zda nám džem krásně želíruje. Pokud ne, můžeme přidat ještě 2 lžičky kyseliny citrónové. Odebíráme případnou pěnu, která se při varu tvoří, ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Skleničky si předtím řádně vymyjeme. Kdo má myčku, může je dát do myčky. Poté si je dáme do elektrické trouby na 50°C asi na 15 minut. Zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme asi 5 minut stát. Poté otočíme a necháme vychladnout. Druhý den dáme do chladné komory.

Výroba domácích džemů má svou tradici. V dnešní době se k výrobě džemů vrací řada hodpodyněk. Ovocné džemy využijeme v době, kdy není čerstvé ovoce, tedy v jarních a zimních měsících.

Příprava džemů je pro mě příjemná činnost. Vím, že udělám pro svou rodinku dobrotu. Kluci i manžel džemy milují. Dělám je proto z dostupného ovoce na zahrádce. Letošní „jahodová sezóna“ nebyla příliš bohatá, proto si to vynahrazuji třešněmi. Budu pokračovat rybízem, meruňkami a broskvemi.
Takže se toho milé hospodyňky nebojte a letos si připravte poctivý domácí džem.

Přečtěte si také:

  • Soutěžte s nakladatelstvím Amenius o krásnou knihu “Jak zvířátka pekla koláče”Soutěžte s nakladatelstvím Amenius o krásnou knihu “Jak zvířátka pekla koláče” Termín trvání soutěže: do 30.11.2012 Otázky: Nakladatelství Amenius vydalo dětskou knihu pro děti Jak zvířátka pekla koláče autorky Martiny Kavkové. Jakou barvu má koláč na obálce této knihy? Jaká další dětská kniha vyšla v […]
  • Holčičiny – zatočte s nudouHolčičiny – zatočte s nudou Zatočte s nudou! Poznej šest skvělých kamarádek. Přestože je každá z nich jiná, tráví spolu volný čas a rozhodně se nenudí. Čeká tě spousta zajímavých úkolů, kvízů, křížovek, ale i rad a návodů, jak si vyrobit parádní věci. Inspirací pro […]
  • Podzimní věnec – dekorace plná barevPodzimní věnec – dekorace plná barev Podzim patří mezi měsíce plné barev a chutí dozrávajícího ovoce. Přemýšlíte, jakou udělat dekoraci do vašeho bytu? Podzimní věnce, který si můžete pověsit na dveře, případně kdekoli v interiéru bude tou pravou volbou. Vyražte s dětmi na […]
  • Háčkované polštářeHáčkované polštáře Háčkovala jsem ho jako bytovou dekoraci z Perlovky ombré a Perlovky www.rucnipracehk.blog.cz/1103/prize-a-hacky-pro-hackovani-vajicek Spotřeba: 1 žlutá perlovka, 1 zelená Perlovka, 4 bílé Perlovky, 1 zelená melírovaná Perlovka […]
  • Jahodový receptář pro každéhoJahodový receptář pro každého Máte rádi jahody? Hledáte stále nové a nové recepty, jak zpracovat toto výtečné ovoce? Nebaví Vás hledat po různých kuchařkách a internetových stránkách? Redakce internetového magazínu o vaření a zdravé výživě www.ZdravaVyziva.info pro […]
  • Kakaové rohlíčky s ořechyKakaové rohlíčky s ořechy Suroviny: 250 g hladké mouky 150 g moučkového cukru 200 g másla 100 g mletých ořechů 1 lžíce kakaa 1 lžička mléka Postup: Vypracujeme těsto, postupně protlačujeme přes nástavec na masovém strojku a tvarujeme malé rohlíčky. Upečené, […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka