výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty
Suroviny:
500 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, 1 kostka kvasnic, 1 lžička krystalového cukru na kvásek, 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, špetka soli, kůra z jednoho citrónu, olej nebo sádlo na smažení, marmeláda, tvaroh, povidla dle chuti
Postup:
Máslo rozetřete vařečkou, přidejte moučkový cukr a ještě pár minut míchejte, až vše zesvětlá a nezřetelně nabude na objemu. Do máslové pěny dobře vmíchejte oba žloutky, přilijte kvásek (vlažné mléko, cukr, kvasnice), rum, osolte a ochuťte citronovou kůrou. Po částech přidávejte mouku a zbytek mléka a stále pracujte vařečkou.
Nechte kynout 45 – 60 minut. Poté rozválejte na vále, vykrajujte malá kolečka, nechte ještě chvíli odpočinout, smažte na rozpáleném oleji nebo sádle v titanovém hrnci s pokličkou asi 3 minuty a poté obraťte a smažte bez pokličky, vyndejte na ubrousek. Podávejte s povidly, tvarohem, marmeládou.
Přečtěte si také:
Polévka z ředkviček Na másle osmažíme cibulku dozlatova, přidáme 1 lžíci hladké mouky a uděláme světlou jíšku. Provaříme a přidáme nadrobno nakrájené ředkvičky. Nakonec polévku zjemníme zakysanou smetanou a rozkvedlaným žloutkem, dochutíme solí, přidáme […]
Magická krabička: Modrá edice
Magická krabička Modrá edice obsahuje tyto tři sady:
Akvárium
Zvířátka z vlnitého papíru
Pohádková knížka
Magická krabička je určena pro děti od 3 do 8 let a jejich rodiče, kteří mají chuť společně rozvíjet jejich tvůrčí […]
Hrníčkové knedlíky Neumíte připravit kynutý knedlík? Nezoufejte, hrníčkový knedlík zvládne i začátečník a jeho chuť je neodolatelná.
Suroviny: 1 hrnek mléka, 1 hrnek hrubé mouky, 1 rohlík, 1 vejce, sůl a na vymazání hrníčku olej a strouhanku
Postup: […]
Háčkovaný obal na plechovku Uháčkujeme 6 řetízkových ok, které spojíme do kruhu pevným okem.
Dále háčkujeme "placku" jako u čepice:
Do vzniklého kroužku háčkujeme 3 řetízková oka (nahrazující první dlouhý sloupek) a 17 dlouhých sloupků. Řadu ukončíme pevným […]
Marinované zelí Suroviny: 10 kg zelí, 3 l vody, 1 1/4 l octa, 20 dkg soli, 50 ks umělého sladidla, pyrosiřičitan draselný, 8 velkých cibulí.
Postup:
Zelí zbavíme vrchních listů, nastrouhané. Vodu, sůl, sladidlo svaříme, necháme vychladnout. Přidáme […]
Zdobenie skleneného taniera Postup pri práci:
Tanier robíme zospodu - najprv lepidlom na servítkovú techniku prilepíme servítku (lepidlo dáme na tanier, priložíme servítku a postupne nanášame lepidlo aj na servítku tak, aby sa celá prilepila ). Necháme chvíľu […]