výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Lahodný hruškový koláč s mascarpone

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

12.05.2012 Publikoval(a) (557)
Rubrika: Kuchařky, Moučníky a dezerty

1 kus

Phantogram

When I’m Small

Ovoce a mascarpone si na talíři opravdu rozumí. Ať už použijete hrušky, jablka nebo broskve – vždycky je výsledek ohromující. Tenhle dezert se hodí ke všem významným chvilkám a obzvláště ženy a dívky jsou z něj vždycky úplně mimo.

Na koláčové těsto

— 155 g hladké mouky

— 55 g krupicového cukru

— kůra z 1 citronu

— 1 žloutek

— 60 g másla (plus trochu navíc na vymazání formy)

— mořská sůl

— voda (dle potřeby)

Na náplň

— 220 g mascarpone (italský čerstvý krémový sýr vyráběný ze smetany)

— 55 g krupicového cukru

— 1 vajíčko

— 1/2 menší lžičky vanilkového extraktu nebo cukru

— 1 lžíce hladké mouky

— 4 velké nebo 8 malých hrušek

— šťáva z 1 citronu

— 50 g loupaných vlašských ořechů

— 1 lžíce tekutého medu

— mléko (dle potřeby)

Do misky nasypte mouku, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, malou špetku soli, máslo a vše rozmixujte dojemna. Pak přidejte vajíčko, 2–3 lžíce studené vody a těsto opět mixujte. Pokračujte, až se vám v misce vytvoří lepivější „hrudka“. Pak si poprašte velké prkénko moukou a těsto na něm hněťte, dokud se nezpevní a nepřestane skoro lepit (asi 10 minut). Takové těsto vložte do pytlíku
a nechte asi 30 minut chladit. Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C a nízkou formu na koláč vymažte máslem. Odpočinuté těsto rozválejte válečkem na moukou poprášené pracovní desce nebo vále na asi půlcentimetru vysoký plát. Těsto by mělo mít přibližně tvar podobný formě, do které ho budete vkládat. Těsto opatrně vložte do formy a všude ho přimačkejte, aby kopírovalo tvar formy.

Přečnívající okraje odřízněte. Formu s těstem vyložte pečicím papírem a vysypte na něj balíček čočky nebo fazolí. Nebojte se, luštěniny slouží jen k zatěžkání těsta po dobu pečení. Takto připravené těsto dejte na 15 minut do trouby. Troubu si buď znova zapněte, nebo jen snižte teplou z předchozího pečení na 170 °C.

Mascarpone, cukr, vajíčko, vanilku a mouku míchejte v misce do té doby, než se vytvoří krém, který se bude snadno roztírat (kdyby byl příliš hustý, můžete přidat trochu mléka). Pak ho rovnoměrně naneste na vychladlé předpečené těsto, přidejte oloupané přepůlené hrušky zbavené jádřinců a všech kazů. Celý koláč zasypejte rozdrcenými oříšky a zakápněte medem. Pečte asi 45 minut, nebo dokud nebude povrch dozlatova opečený.

Recept je čerpán z kuchařky Škoda nevařit, Kuchařka plná hudby, Martin Škoda. Knihu můžete zakoupit zde

Přečtěte si také:

  • Rybízový koláč s drobenkouRybízový koláč s drobenkou Suroviny: 350g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, ¼ l mléka, 5 lžic oleje, kůra z omytého citrónu. Drobenka: 150g másla, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce hrubé mouky, špetka skořice Postup: Všechny soruviny […]
  • Sušené třešněSušené třešně Začátek prázdnin je ve znamení dozrávání třešní. Využijte tyto velice zdravé a výtečné plody vaší zahrádky. Třešně sušíme buď celé a nebo vypeckované. Neodpeckované plody spaříme ponořením do horké vody na 15 až 30 vteřin. Třešně necháme […]
  • Pravý podzimPravý podzim V knize najdete rozmanité a pestré dekorace: ozdoby do oken a na dveře, roztomilé figurky - vše z přírodních materiálů, dřeva, vařeček a květináčů. Koupit zde: http://www.anagramsro.cz/pravy-podzim-x1193
  • Korálkování – výroba šitých šperkůKorálkování – výroba šitých šperků Korálkování - nové postupy pro výrobu originálních šitých šperků s korálky.Zapojte svou fantazii a šikovné ruce a obohaťte svou šperkovnici o nové originální přírůstky. Naučte se základní techniku korálkových stehů a jak správně vybrat […]
  • Časopis Ona Ví číslo 4Časopis Ona Ví číslo 4 Prázdniny jsou plné volných chvil, které je možné vyplnit čtením Ona ví. A abychom vás nezklamali je toto číslo naplněno mnoho krásnými vychytávkami typickými pro toto období. A když budete odpočívat a číst si, můžete to dělat v […]
  • Můj milý deníčku – Řekni, jsem krásná?Můj milý deníčku – Řekni, jsem krásná? Jmenuju se Jamie a do svého deníčku si zapisuju všechno, co se zrovna děje. Mimo jiné taky novinky z naší školy. Naprostým "hitem" se v jídelně stala čtvrteční sekaná, brr. Doufám, že ji brzo vyškrtnou! Zpracovat referát na nějakou […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka