výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Lahodný hruškový koláč s mascarpone

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

12.05.2012 Publikoval(a) (549)
Rubrika: Kuchařky, Moučníky a dezerty

1 kus

Phantogram

When I’m Small

Ovoce a mascarpone si na talíři opravdu rozumí. Ať už použijete hrušky, jablka nebo broskve – vždycky je výsledek ohromující. Tenhle dezert se hodí ke všem významným chvilkám a obzvláště ženy a dívky jsou z něj vždycky úplně mimo.

Na koláčové těsto

— 155 g hladké mouky

— 55 g krupicového cukru

— kůra z 1 citronu

— 1 žloutek

— 60 g másla (plus trochu navíc na vymazání formy)

— mořská sůl

— voda (dle potřeby)

Na náplň

— 220 g mascarpone (italský čerstvý krémový sýr vyráběný ze smetany)

— 55 g krupicového cukru

— 1 vajíčko

— 1/2 menší lžičky vanilkového extraktu nebo cukru

— 1 lžíce hladké mouky

— 4 velké nebo 8 malých hrušek

— šťáva z 1 citronu

— 50 g loupaných vlašských ořechů

— 1 lžíce tekutého medu

— mléko (dle potřeby)

Do misky nasypte mouku, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, malou špetku soli, máslo a vše rozmixujte dojemna. Pak přidejte vajíčko, 2–3 lžíce studené vody a těsto opět mixujte. Pokračujte, až se vám v misce vytvoří lepivější „hrudka“. Pak si poprašte velké prkénko moukou a těsto na něm hněťte, dokud se nezpevní a nepřestane skoro lepit (asi 10 minut). Takové těsto vložte do pytlíku
a nechte asi 30 minut chladit. Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C a nízkou formu na koláč vymažte máslem. Odpočinuté těsto rozválejte válečkem na moukou poprášené pracovní desce nebo vále na asi půlcentimetru vysoký plát. Těsto by mělo mít přibližně tvar podobný formě, do které ho budete vkládat. Těsto opatrně vložte do formy a všude ho přimačkejte, aby kopírovalo tvar formy.

Přečnívající okraje odřízněte. Formu s těstem vyložte pečicím papírem a vysypte na něj balíček čočky nebo fazolí. Nebojte se, luštěniny slouží jen k zatěžkání těsta po dobu pečení. Takto připravené těsto dejte na 15 minut do trouby. Troubu si buď znova zapněte, nebo jen snižte teplou z předchozího pečení na 170 °C.

Mascarpone, cukr, vajíčko, vanilku a mouku míchejte v misce do té doby, než se vytvoří krém, který se bude snadno roztírat (kdyby byl příliš hustý, můžete přidat trochu mléka). Pak ho rovnoměrně naneste na vychladlé předpečené těsto, přidejte oloupané přepůlené hrušky zbavené jádřinců a všech kazů. Celý koláč zasypejte rozdrcenými oříšky a zakápněte medem. Pečte asi 45 minut, nebo dokud nebude povrch dozlatova opečený.

Recept je čerpán z kuchařky Škoda nevařit, Kuchařka plná hudby, Martin Škoda. Knihu můžete zakoupit zde

Přečtěte si také:

  • Nepropásněte nové březnové a dubnové číslo časopisu “Ona ví”Nepropásněte nové březnové a dubnové číslo časopisu “Ona ví” Březnové a dubnové číslo bude plné inspiračních tipů, jarního tvoření i kouzelného vyšívání, které vás jistě potěší. Nebudou chybět ani tipy na vyšívání, pletení, háčkování i dekorace na poslední chvíli. Velikonoční vydání Ona […]
  • Velká kniha okenních obrázkůVelká kniha okenních obrázků Blíží se Velikonoce, Vánoce či jiný významný svátek a vy byste chtěli svůj domov nějak zkrášlit, ale nevíte jak? Vytvořte si originální obrázky na okna. Stačí jen pestré papíry, nůžky, lepidlo a dokážete zázraky. A kde sehnat inspiraci? […]
  • Gulášová polévkaGulášová polévka Suroviny: 400 g hovězího masa 40 g slaniny 3 dl jemně nakrájené cibule 2 lžičky oleje 2 lžíce sladké papriky 1 lžíce rajčatového pyré 1 zelená paprika 1 červená paprika 100 g nasekaného celeru 1 velké nasekaná mrkev 0.8 kg brambor […]
  • Návod na háčkovanou kočičkuNávod na háčkovanou kočičku Potřebujeme: přízi Camilla, háček, bezpečnostní očička, výplň hraček (PES kuličky) Postup: Hlava Začneme bílou barvou: 6 KS do stahovacího očka (magický kroužek). Do každého KS háčkujeme 2 KS (celkem máme 12 KS). Změníme […]
  • Soutěžní foto: motýlková soupravičkaSoutěžní foto: motýlková soupravička Motýlkovou soupravičku čepičky a šatiček nám poslala Jana K.
  • Vepřová líčka na pivěVepřová líčka na pivě Suroviny: 1 kg vepřových líček, 2 velké cibule, 250 ml černého piva, může být i klasické, 2 bílé papriky, sůl, pepř, gyros koření, majoránka, 300 ml kečupu, ideální je domácí, 3 stroužky česneku. Postup: Líčka omyjeme, vyrovnáme […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka