výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Lahodný hruškový koláč s mascarpone

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

12.05.2012 Publikoval(a) (547)
Rubrika: Kuchařky, Moučníky a dezerty

1 kus

Phantogram

When I’m Small

Ovoce a mascarpone si na talíři opravdu rozumí. Ať už použijete hrušky, jablka nebo broskve – vždycky je výsledek ohromující. Tenhle dezert se hodí ke všem významným chvilkám a obzvláště ženy a dívky jsou z něj vždycky úplně mimo.

Na koláčové těsto

— 155 g hladké mouky

— 55 g krupicového cukru

— kůra z 1 citronu

— 1 žloutek

— 60 g másla (plus trochu navíc na vymazání formy)

— mořská sůl

— voda (dle potřeby)

Na náplň

— 220 g mascarpone (italský čerstvý krémový sýr vyráběný ze smetany)

— 55 g krupicového cukru

— 1 vajíčko

— 1/2 menší lžičky vanilkového extraktu nebo cukru

— 1 lžíce hladké mouky

— 4 velké nebo 8 malých hrušek

— šťáva z 1 citronu

— 50 g loupaných vlašských ořechů

— 1 lžíce tekutého medu

— mléko (dle potřeby)

Do misky nasypte mouku, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, malou špetku soli, máslo a vše rozmixujte dojemna. Pak přidejte vajíčko, 2–3 lžíce studené vody a těsto opět mixujte. Pokračujte, až se vám v misce vytvoří lepivější „hrudka“. Pak si poprašte velké prkénko moukou a těsto na něm hněťte, dokud se nezpevní a nepřestane skoro lepit (asi 10 minut). Takové těsto vložte do pytlíku
a nechte asi 30 minut chladit. Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C a nízkou formu na koláč vymažte máslem. Odpočinuté těsto rozválejte válečkem na moukou poprášené pracovní desce nebo vále na asi půlcentimetru vysoký plát. Těsto by mělo mít přibližně tvar podobný formě, do které ho budete vkládat. Těsto opatrně vložte do formy a všude ho přimačkejte, aby kopírovalo tvar formy.

Přečnívající okraje odřízněte. Formu s těstem vyložte pečicím papírem a vysypte na něj balíček čočky nebo fazolí. Nebojte se, luštěniny slouží jen k zatěžkání těsta po dobu pečení. Takto připravené těsto dejte na 15 minut do trouby. Troubu si buď znova zapněte, nebo jen snižte teplou z předchozího pečení na 170 °C.

Mascarpone, cukr, vajíčko, vanilku a mouku míchejte v misce do té doby, než se vytvoří krém, který se bude snadno roztírat (kdyby byl příliš hustý, můžete přidat trochu mléka). Pak ho rovnoměrně naneste na vychladlé předpečené těsto, přidejte oloupané přepůlené hrušky zbavené jádřinců a všech kazů. Celý koláč zasypejte rozdrcenými oříšky a zakápněte medem. Pečte asi 45 minut, nebo dokud nebude povrch dozlatova opečený.

Recept je čerpán z kuchařky Škoda nevařit, Kuchařka plná hudby, Martin Škoda. Knihu můžete zakoupit zde

Přečtěte si také:

  • Tyčinky z ovesných vločekTyčinky z ovesných vloček Suroviny: 250 g ovesných vloček 90 g třtinového cukru 90 g javorového sirupu nebo medu 125 g másla máslo na vymazání plechu Postup: Na pánvi nebo v malém kastrůlku popustíme máslo, přidáme třtinový cukr a na malém plameni ho necháme […]
  • Alergie na bílkovinu kravského mlékaAlergie na bílkovinu kravského mléka Alergie na bílkovinu kravského mléka se může rozvíjet pozvolna a vést k neprospívání dítěte (bolesti bříška, neklid, kojenecké koliky, průjem s přítomností krve, dítě celkově neprospívá, jeho váhová křivka je stejná, někdy může ubývat na […]
  • VěnceVěnce Vyzkoušeli jste výrobu věnců a hledáte nové nápady pro vaši tvorbu? Nebo si to chcete teprve zkusit a nevíte, kde začít? Pokud jste dvakrát odpověděli ano, pak je tato kniha určena právě vám! Ve zbrusu nové publikaci naleznete 35 […]
  • Návod na háčkovanou podložku pod hrneček (skleničku) – kytičkaNávod na háčkovanou podložku pod hrneček (skleničku) – kytička Potřebujeme: bavlněnou přízi, háček odpovídající velikosti, nůžky a trochu trpělivosti 🙂 Postup: Každou řadu ukončíme pevným okem, pokud nechceme aby byl vidět šev, je dobré si označit šňůrkou jiné barvy začátek řady a nebo dobře […]
  • Houbová polévka s klobásou a kysanou smetanouHoubová polévka s klobásou a kysanou smetanou Suroviny: 4 lžíce olivového oleje 2 lžíce hladké mouky 1 lžíce mleté sladké papriky 1 a 1/2 l masového vývaru 2 cibule 2 stroužky česneku 300 g čerstvých hub 200 g klobásy, např. spišská sůl a mletý pepř špetka mletého kmínu 250 ml […]
  • Mrkvový salát s ananasemMrkvový salát s ananasem Suroviny: 200 g mrkve, 100 g ananasu v konzervě, trochu cukru, dle chuti, citron. Postup: Mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle, dáme do míse, přidáme konzervovaný ananas, přilejeme i trochu vody z ananasu. Dle chuti dáme […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka