výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Marmeláda z černého rybízu

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

09.08.2019 Publikoval(a) (1 426)
Rubrika: Ovoce | zelenina

rybizova marmeladaLetní měsíce mají v sobě neskutečné kouzlo v podobě čerstvého ovoce jako jsou jahody, třešně, višně, meruňky, maliny, ostružiny, ale i rybíz. Čas nám opravdu rychle letí a než se nadějeme, tak je tu podzim. Každá správná hospodyňka by pro svou rodinu měla tyto druhy ovoce uchovat i na zimní měsíce, kdy bude za okny řádit sněhová vánice. Jak na to? Ovoce lze zamrazit, udělat z něj dobrou marmeládu, sirup, zavařeninu, či výtečný koláč na neděli.

Nevíte, jak zpracovat černý rybíz? Co třeba vyzkoušet marmeládu, která bude dětem chutnat s bílým jogurtem a vy máte jasnou surovinu pro přípravu lineckého cukroví.

Rybíz je u nás nejrozšířenějším druhem drobného ovoce. Pěstujeme odrůdy červené, bílé a černé. V každé bobulce jsou až 2 mg vitamínu C, ale i řada dalších důležitých látek pro náš organismus. Lze jej kombinovat i s jiným ovocem – např. jahodami.

Dětem se může rybíz zdát kyselý, ale věřte, na jeho chuť určitě přijdou.

Vybavte se miskou a vyražte s nimi na zahrádku trhat rybíz. Pobyt na čerstvém vzduchu jim určitě prospěje.

Marmeláda z černého rybízu

Suroviny:

2 kg černého rybízu i se stopkami, bavlněná plena, Gelfix 3:1 – 1000g ovocné šťávy a přidáme 400 g krystalového cukru.

Postup:

Rybíz omyjeme, dáme do mixéru a rozmixujeme. Směs rybízové šťávy propasírujeme přes cedník nebo bavlněnou látkovou plenu, přes kterou rybíz řádně vymačkáme a získáme tak čistou rybízovou šťávu. Na jednu dávku potřebujeme 1000 ml šťávy, kterou smícháme se 2 lžícemi krystalového cukru a balením Gelfix 3:1, přivedeme k varu a necháme asi 1 minutu vřít, pak přidáme cca 400 g cukru, ochutnáme, pokud se nám bude zdát kyselý, můžeme ještě přisladit. Vaříme 5 minut, sbíráme případnou pěnu, odstavíme z ohně, necháme mírně vychladnout, plníme do připravených skleniček, otočíme dnem vzhůru, skladujeme v chladu. A dobrota je na světě.

Přečtěte si také:

  • Růžičky z krepového papíruRůžičky z krepového papíru Potřebují se: dvě barvy krepových papírů (růžová a vanilková), nůžky, kancelářský koník. Pokud budeme přišívat květiny na oblečení, tak i jehla a niť. Při výrobě kytiček jsme využily: kruhových vystřihovánek (tzn. výchozí tvar je […]
  • iZlato.sk: Najnavštevovanejšie, internetové zlatníctvo ponúka množstvo výhodiZlato.sk: Najnavštevovanejšie, internetové zlatníctvo ponúka množstvo výhod Mnohí z nás majú radi luxus v podobe zlatých šperkov, ktoré majú okrem estetickej funkcie na skrášlenie nositeľa zlatého šperku, čoraz viac aj investičnú hodnotu. V poslednom čase sa objavili správy, ktoré hovoria o veľmi výhodných […]
  • FERRERO ROCHEFERRERO ROCHE Suroviny: 100% tuk 2 kakaové pudinky 2 lžíce kakaa 1 slazené kondenzované mléko strouhané ořechy nebo kokos. Postup: Rozehřejeme 100% tuk lukana. Do vlažného tuku zamícháme 2 kakaové pudinky,2 lžíce kakaa,1 slazené mléko-salko.Z vychladlé […]
  • Sbíráme bylinky společně  s dětmi – Mateřídouška obecnáSbíráme bylinky společně s dětmi – Mateřídouška obecná Prázdninové výlety do přírody nemusí být jen za koupáním, ale také sběr bylinek např. mateřídoušky může být pro děti úžasným zážitkem. V dětství jsem ji sbírala se svou babičkou. Ta vůně i krásná fialová barva, na tu nelze opravdu […]
  • Kakaová buchta bez vajec a mlékaKakaová buchta bez vajec a mléka Suroviny: 1,5 hrnku polohrubé mouky, 0,75 hrnku krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, 1 lžička instantní kávy, 3 lžíce kakaa, 1 lžička octa, 6 lžic oleje, 1 hrnek vlažné vody Postup: V míse […]
  • Soutěžní foto: šatičky pro tříletou princeznuSoutěžní foto: šatičky pro tříletou princeznu Soutěžní fotka jednoduchých letních šatiček pro tříletou princeznu z příze Daniela. Autorka: Lucie P.
 

Leave a Reply

MojeGalanterka