výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Marmeláda z černého rybízu

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

09.08.2019 Publikoval(a) (1 417)
Rubrika: Ovoce | zelenina

rybizova marmeladaLetní měsíce mají v sobě neskutečné kouzlo v podobě čerstvého ovoce jako jsou jahody, třešně, višně, meruňky, maliny, ostružiny, ale i rybíz. Čas nám opravdu rychle letí a než se nadějeme, tak je tu podzim. Každá správná hospodyňka by pro svou rodinu měla tyto druhy ovoce uchovat i na zimní měsíce, kdy bude za okny řádit sněhová vánice. Jak na to? Ovoce lze zamrazit, udělat z něj dobrou marmeládu, sirup, zavařeninu, či výtečný koláč na neděli.

Nevíte, jak zpracovat černý rybíz? Co třeba vyzkoušet marmeládu, která bude dětem chutnat s bílým jogurtem a vy máte jasnou surovinu pro přípravu lineckého cukroví.

Rybíz je u nás nejrozšířenějším druhem drobného ovoce. Pěstujeme odrůdy červené, bílé a černé. V každé bobulce jsou až 2 mg vitamínu C, ale i řada dalších důležitých látek pro náš organismus. Lze jej kombinovat i s jiným ovocem – např. jahodami.

Dětem se může rybíz zdát kyselý, ale věřte, na jeho chuť určitě přijdou.

Vybavte se miskou a vyražte s nimi na zahrádku trhat rybíz. Pobyt na čerstvém vzduchu jim určitě prospěje.

Marmeláda z černého rybízu

Suroviny:

2 kg černého rybízu i se stopkami, bavlněná plena, Gelfix 3:1 – 1000g ovocné šťávy a přidáme 400 g krystalového cukru.

Postup:

Rybíz omyjeme, dáme do mixéru a rozmixujeme. Směs rybízové šťávy propasírujeme přes cedník nebo bavlněnou látkovou plenu, přes kterou rybíz řádně vymačkáme a získáme tak čistou rybízovou šťávu. Na jednu dávku potřebujeme 1000 ml šťávy, kterou smícháme se 2 lžícemi krystalového cukru a balením Gelfix 3:1, přivedeme k varu a necháme asi 1 minutu vřít, pak přidáme cca 400 g cukru, ochutnáme, pokud se nám bude zdát kyselý, můžeme ještě přisladit. Vaříme 5 minut, sbíráme případnou pěnu, odstavíme z ohně, necháme mírně vychladnout, plníme do připravených skleniček, otočíme dnem vzhůru, skladujeme v chladu. A dobrota je na světě.

Přečtěte si také:

  • Lip Smacker – legendární značka – vytvořila originálním balení balzámůLip Smacker – legendární značka – vytvořila originálním balení balzámů Coca-Cola slaví 100 let od vytvoření své nezaměnitelné skleněné lahve. Lip Smacker, legendární americká značka balzámů na rty, vytvořila jedinečný dárek. A Sephora, světová společnost zaměřená na opravdovou krásu, poskytla prostor pro […]
  • Tvoření z přírodnin, odpadu a obyčejných materiálůTvoření z přírodnin, odpadu a obyčejných materiálů Tvořte z věcí, které vás běžně obklopují! Příroda je plná pokladů a v našich domácnostech se kupí nepotřebné věci. Přitom stačí málo, aby dostaly nový rozměr. Jak už název napovídá, základní materiály, potřebné k vyrábění podle této […]
  • Kulatá dečkaKulatá dečka Kulatá dečka o průměru 25-30 cm z bílé příze, vhodná jako závěs do okna, cena je 100,- kč. Dupynová Věrka
  • Dekorování papíruDekorování papíru V naší knize získáte mnoho námětů pro zdobení papíru klasickými grafickými technikami. Úvodem se dozvíte o historii výroby, druzích a zásadách práce s papírem. Na inspirativních projektech, jejichž výsledkem je vždy zajímavý a krásný […]
  • Kulinářské zázraky doby VánočníKulinářské zázraky doby Vánoční Letošní výstava Vás chce příjemně vánočně naladit a přinést inspiraci. Sice se to bude tentokrát trochu víc točit kolem jídla, ale vůbec nepřijdeme zkrátka. Autorka, paní Jarka Horná, Vás provede 19. a 20. stoletím a umožní vám nahlédnout […]
  • Pomazánka z tvarohuPomazánka z tvarohu Recept na výrobu domácího tvarohu najdete v příspěvku  Recept na výrobu domácího tvarohu podle kamarádky Jany. 8 Suroviny: 100g domácího tvarohu, 1 konzerva tuňáka, 2 lžíce plnotučné hořčice, trochu soli, trochu drceného kmínu, 1 tavený […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka