výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Marmeláda z černého rybízu

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

09.08.2019 Publikoval(a) (1 426)
Rubrika: Ovoce | zelenina

rybizova marmeladaLetní měsíce mají v sobě neskutečné kouzlo v podobě čerstvého ovoce jako jsou jahody, třešně, višně, meruňky, maliny, ostružiny, ale i rybíz. Čas nám opravdu rychle letí a než se nadějeme, tak je tu podzim. Každá správná hospodyňka by pro svou rodinu měla tyto druhy ovoce uchovat i na zimní měsíce, kdy bude za okny řádit sněhová vánice. Jak na to? Ovoce lze zamrazit, udělat z něj dobrou marmeládu, sirup, zavařeninu, či výtečný koláč na neděli.

Nevíte, jak zpracovat černý rybíz? Co třeba vyzkoušet marmeládu, která bude dětem chutnat s bílým jogurtem a vy máte jasnou surovinu pro přípravu lineckého cukroví.

Rybíz je u nás nejrozšířenějším druhem drobného ovoce. Pěstujeme odrůdy červené, bílé a černé. V každé bobulce jsou až 2 mg vitamínu C, ale i řada dalších důležitých látek pro náš organismus. Lze jej kombinovat i s jiným ovocem – např. jahodami.

Dětem se může rybíz zdát kyselý, ale věřte, na jeho chuť určitě přijdou.

Vybavte se miskou a vyražte s nimi na zahrádku trhat rybíz. Pobyt na čerstvém vzduchu jim určitě prospěje.

Marmeláda z černého rybízu

Suroviny:

2 kg černého rybízu i se stopkami, bavlněná plena, Gelfix 3:1 – 1000g ovocné šťávy a přidáme 400 g krystalového cukru.

Postup:

Rybíz omyjeme, dáme do mixéru a rozmixujeme. Směs rybízové šťávy propasírujeme přes cedník nebo bavlněnou látkovou plenu, přes kterou rybíz řádně vymačkáme a získáme tak čistou rybízovou šťávu. Na jednu dávku potřebujeme 1000 ml šťávy, kterou smícháme se 2 lžícemi krystalového cukru a balením Gelfix 3:1, přivedeme k varu a necháme asi 1 minutu vřít, pak přidáme cca 400 g cukru, ochutnáme, pokud se nám bude zdát kyselý, můžeme ještě přisladit. Vaříme 5 minut, sbíráme případnou pěnu, odstavíme z ohně, necháme mírně vychladnout, plníme do připravených skleniček, otočíme dnem vzhůru, skladujeme v chladu. A dobrota je na světě.

Přečtěte si také:

  • Vaříme zdravě a s láskou – akce pro rodinyVaříme zdravě a s láskou – akce pro rodiny Akce Family Pointu probíhají 1x14 dní ve středu v 10.00 hod. ve Family Pointu, CRSP Josefská 1, Brno. Pokud se Akce Family Pointu koná na jiném místě, je to vždy uvedeno u jejího popisu. Akce Family Pointu jsou určené široké veřejnosti a […]
  • Linecká kolečkaLinecká kolečka Suroviny: 125 g moučkového cukru 250 g másla 350 g hladké mouky 1 vanilkový cukr 1 vejce špetka citronové kůry 200 g marmelády na slepení 150 g moučkového cukru na posypání Postup: Do mísy se změklým máslem vmícháme postupně moučkový […]
  • Hermelínové taštičkyHermelínové taštičky Suroviny: 1 listové těsto 2 hermelíny 1 vejce sladká paprika na posypání Postup: Listové těsto rozválíme na 2 mm silný plát. Hermelín nakrájíme na malé kostičky. Z těsta vykrájíme kolečka a na ně rozdělíme nakrájený hermelín, kraje […]
  • Kuřecí plátek na kariKuřecí plátek na kari Suroviny: 500 g kuřecích prsou, 1 lžička kari, sůl, olivový olej Postup: Kuřecí prsa si omyjeme, jemně naklepeme, osolíme, posypeme kari kořením, zalijeme olivovým olejem a necháme v dózičce 1 den uležet. Do rozpáleného titanového hrnce […]
  • Strunová sekačka jako dopravní prostředekStrunová sekačka jako dopravní prostředek
  • Háčkování – začátek háčkované čepičkyHáčkování – začátek háčkované čepičky http://www.youtube.com/watch?v=xBc0x47niUU
 

Leave a Reply

MojeGalanterka