výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Marmeláda z černého rybízu

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

09.08.2019 Publikoval(a) (1 420)
Rubrika: Ovoce | zelenina

rybizova marmeladaLetní měsíce mají v sobě neskutečné kouzlo v podobě čerstvého ovoce jako jsou jahody, třešně, višně, meruňky, maliny, ostružiny, ale i rybíz. Čas nám opravdu rychle letí a než se nadějeme, tak je tu podzim. Každá správná hospodyňka by pro svou rodinu měla tyto druhy ovoce uchovat i na zimní měsíce, kdy bude za okny řádit sněhová vánice. Jak na to? Ovoce lze zamrazit, udělat z něj dobrou marmeládu, sirup, zavařeninu, či výtečný koláč na neděli.

Nevíte, jak zpracovat černý rybíz? Co třeba vyzkoušet marmeládu, která bude dětem chutnat s bílým jogurtem a vy máte jasnou surovinu pro přípravu lineckého cukroví.

Rybíz je u nás nejrozšířenějším druhem drobného ovoce. Pěstujeme odrůdy červené, bílé a černé. V každé bobulce jsou až 2 mg vitamínu C, ale i řada dalších důležitých látek pro náš organismus. Lze jej kombinovat i s jiným ovocem – např. jahodami.

Dětem se může rybíz zdát kyselý, ale věřte, na jeho chuť určitě přijdou.

Vybavte se miskou a vyražte s nimi na zahrádku trhat rybíz. Pobyt na čerstvém vzduchu jim určitě prospěje.

Marmeláda z černého rybízu

Suroviny:

2 kg černého rybízu i se stopkami, bavlněná plena, Gelfix 3:1 – 1000g ovocné šťávy a přidáme 400 g krystalového cukru.

Postup:

Rybíz omyjeme, dáme do mixéru a rozmixujeme. Směs rybízové šťávy propasírujeme přes cedník nebo bavlněnou látkovou plenu, přes kterou rybíz řádně vymačkáme a získáme tak čistou rybízovou šťávu. Na jednu dávku potřebujeme 1000 ml šťávy, kterou smícháme se 2 lžícemi krystalového cukru a balením Gelfix 3:1, přivedeme k varu a necháme asi 1 minutu vřít, pak přidáme cca 400 g cukru, ochutnáme, pokud se nám bude zdát kyselý, můžeme ještě přisladit. Vaříme 5 minut, sbíráme případnou pěnu, odstavíme z ohně, necháme mírně vychladnout, plníme do připravených skleniček, otočíme dnem vzhůru, skladujeme v chladu. A dobrota je na světě.

Přečtěte si také:

  • Oblékačky pro princezny – se samolepkamiOblékačky pro princezny – se samolepkami Udělej si doma módní přehlídku! Oblékni dvě princezny a prince podle svého - na ven, na výlet, na sport, do slavnostních šatů nebo třeba na královskou svatbu. Z obálky si navíc můžeš vyrobit královský palác se zahradou a vše vyzdobit […]
  • Soutěžíme o lístky na výstavu KREATIV OSTRAVASoutěžíme o lístky na výstavu KREATIV OSTRAVA V listopadu ovládne kreativní tvoření Černou louku! Výtvarné dílničky a workshopy, neotřela inspirace, kreativní nápady, pomůcky a materiál na tvoření s výstavní slevou, handmade výrobky, ukázky nových výtvarných technik, tvůrčí nálada - […]
  • Velikonoční beránek z třeného těstaVelikonoční beránek z třeného těsta Chystáte se upéct velikonočního beránka? Máme zde pro Vás několik tipů, jak to zvládnout dokonale. Suroviny: 200 g moučkového cukru, 200 g másla, 5 vajec, 240 g hladké nebo polohrubé mouky, 1/4 kypřicího prášku do pečiva, 1/2 citrónu. […]
  • Kulatá dečkaKulatá dečka Kulatá dečka o průměru 25-30 cm z bílé příze, vhodná jako závěs do okna, cena je 100,- kč. Dupynová Věrka
  • Květiny z papíruKvětiny z papíru 35 originálních projektů quillingovou technikou Vstupte do světa techniky zvané quilling a objevte umění tvorby papírových filigránů. Při jemné a prezicní práci s papírem vzniknou drobné okvětní plátky i dech beroucí zahrada plná květů. […]
  • Babiččina pudinková buchta Babiččina pudinková buchta Suroviny: Těsto: 400 g hladké mouky, 250 g tuku, 1 vejce, 1 lžíce cukru, 1 kypřící prášek do pečiva,  7 lžic mléka Náplň:  750 g jablek (nastrouhané), 8 lžic cukru (krystal), 1 vanilkový cukr, 1 pudinkový prášek […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka