výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty
Suroviny:
1 kg hladké mouky
400 g moučkového cukru
400 g medu
4 vejce
2 lžičky sody
3 lžíce perníkového koření
máslo na vymazání plechu
mouka na posypání válu
Postup:
Prosátou hladkou mouku smícháme s cukrem, sodou a kořením. Do středu směsi uděláme malou jamku, do ní přidáme rozklepnutá vejce a změklý med. Vše vypracujeme v hladké nelepivé těsto a necháme alespoň dva dny v chladu odležet.
Těsto necháme chvíli změknout a poté ho na pomoučeném válu vyválíme na přibližně 4 mm silný plát.
Z těsta vykrajujeme různé tvary, které skládáme na máslem vymazaný plech.
Pečeme 10 minut při teplotě 200 °C.
Rada na závěr:
Perníčky můžete zdobit cukrovou polevou z bílků, moučkového cukru a citronové šťávy nebo je potáhnout rumovou ledovou polevou. Tu si připravíte z 260 g moučkového cukru, 2 lžic horké vody a 3 lžic rumu tak, že do hladka vymícháte cukr s vařicí vodou a rumem. Upečené a vychladlé perníčky potáhněte polevou, nechte ztuhnout a uložte do chladu nejméně na tři týdny.
Přečtěte si také:
Háčkovaná žirafa Velikost: žirafa měří v sedě 30cm a od uší po kopýtka 46cm .
Přibližná váha (hmotnost): 310 g.
Tento výrobek je hand-made výroba na objednávku.
Původce návodu: Kamlin.
Soutěž o 300,- Kč, PLHA 6/2011 (pro šikovné ruce)
Soutěž o 300,- Kč ... PLHA (pleteme háčkujeme)
Termín soutěže: 5.6. - 30.6.2011 (vyhodnocení: do 7 dnů po ukončení soutěže)
Partner soutěže: MojeGalanterka.cz (háčkovací a pletací příze)
Podmínky pro účast v soutěži
aneb jak […]
Smažený hermelín v pivním těstíčku Suroviny:
4 hermelíny, 2 vejce, 100 ml světlého piva, 30g hladké mouky, 1 stroužek česneku, grilovací koření, olej na smažení, sůl.
Postup:
Hermelíny podélně rozřízneme ostrým nožem na poloviny. Do misky rozklepneme vejce, přilijte […]
Háčkovaný kulíšek s norským vzorem Norský vzorek je evergreen. Nikdy neomrzí a je nadčasový. Už dlouho jsem si říkala, jak by mohl vypadat v háčkovaném provedení, a protože mám teď v oblibě žinylkové příze a navíc, je ta zima, vyšetřila jsem si štědrovečerní chvilku na […]
Kávová poleva Suroviny: 250g moučkového cukru, 5 lžic uvařené silné kávy, třeme do zhoustnutí. Tato poleva se hodí na oříškové i čokoládové sušenky.
Brože pro malé i velké Návody na výrobu šperků, které vám oživí šatník a rozzáří den
Praktický průvodce tvorbou 25 originálních broží včetně dvou sad se sponkou, čelenkou, prstýnkem a ozdobou na krk. S pomocí této knihy vytvoříte nevšední a originální brože […]