výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Perníčky, měkké medovníčky

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

11.11.2011 Publikoval(a) (645)
Rubrika: Vánoční recepty

Suroviny:
1 kg hladké mouky
400 g moučkového cukru
400 g medu
4 vejce
2 lžičky sody
3 lžíce perníkového koření
máslo na vymazání plechu
mouka na posypání válu

Postup:
Prosátou hladkou mouku smícháme s cukrem, sodou a kořením. Do středu směsi uděláme malou jamku, do ní přidáme rozklepnutá vejce a změklý med. Vše vypracujeme v hladké nelepivé těsto a necháme alespoň dva dny v chladu odležet.

Těsto necháme chvíli změknout a poté ho na pomoučeném válu vyválíme na přibližně 4 mm silný plát.

Z těsta vykrajujeme různé tvary, které skládáme na máslem vymazaný plech.
Pečeme 10 minut při teplotě 200 °C.

Rada na závěr:
Perníčky můžete zdobit cukrovou polevou z bílků, moučkového cukru a citronové šťávy nebo je potáhnout rumovou ledovou polevou. Tu si připravíte z 260 g moučkového cukru, 2 lžic horké vody a 3 lžic rumu tak, že do hladka vymícháte cukr s vařicí vodou a rumem. Upečené a vychladlé perníčky potáhněte polevou, nechte ztuhnout a uložte do chladu nejméně na tři týdny.

Přečtěte si také:

  • Quinoa salátQuinoa salát Suroviny: 100 g quinoy, 30 g cherry rajčat, kousek papriky, 100 g cibule, 20 g sušených rajčat, 1 lžíce oliv. Postup: Quinou vložíme do dvonásobného množství vroucí osolené vody se zeleninovým bujónem, promícháme a vaříme cca 12 […]
  • Nápady na jaro a létoNápady na jaro a léto Nechte se inspirovat nápady na jarní a letní tvoření! V této knížce najdete množství zajímavých nápadů na tvorbu nejrůznějších výrobků a dárečků, užitečných i méně užitečných maličkostí pro radost a zábavu. Výrobky jsou rozděleny na jarní […]
  • Pohanková kaše s kuřecím masem a zeleninouPohanková kaše s kuřecím masem a zeleninou Suroviny: 3 lžíce pohanky lámanky, kousek kuřecího masa, 1 mrkev, 3 růžičky brokolice, 1 malý brambor, pár kapek olivového oleje, kojenecká voda Postup: Do hrnce dáme nadrobno nakrájené kuřecí maso, kojeneckou vodu a povaříme tak 15 […]
  • Pečený králík ve smetanové omáčce s mrkvíPečený králík ve smetanové omáčce s mrkví Suroviny: 1 rozporcovaný králík, 3 velké mrkve, 300 ml smetany, grilovací koření, sůl, kousek másla Postup: Rozporcujeme si králíka, důkladně omyjeme, dáme do pekáčku, osolíme, přidáme grilovací koření, kousek másla, nadrobno nakrájenou […]
  • Návod na háčkovanou kabelku (sova)Návod na háčkovanou kabelku (sova) Potřebujeme: akrylové příze - já použila zbytky příze Hit a Glorie (mají krásné tyrkysové barvičky), háček číslo 4, nůžky, jehla Tato kabelka je velice jednoduchá a efektní, potěší každou malou holčičku 🙂 Háčkujeme ji stejně jako […]
  • Vánoční hvězda – symbol vánocVánoční hvězda – symbol vánoc Říká Vám něco název Poincézie – pryšec nádherný, Kristova koruna, Květ svaté noci. Ano, řeč je o květině – vánoční hvězdě. Klasický symbol Vánoc. Historie Pochází z Mexika, kde dorůstá rozměrů malého stromu. Ve 20. letech 19. století […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka