výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Rajčatová omáčka na zimu

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

16.07.2012 Publikoval(a) (709)
Rubrika: Ovoce | zelenina

Letní měsíce jsou ve znamení dovolených a odpočinku, ale na druhé straně patří k náročným měsícům pro všechny zahrádkáře a pěstitele ovoce a zeleniny. Dřina kterou jste na svém zahrádce či skleníku celé jaro a začátek léta zažívali se vám nyní zúročí. Ne vždy je úroda velká, ale radost z vlastních výpěstků je určitě veliká. Já patřím k velkým příznivcům zavařování, konzerování všech možných plodů. Vím, co pro svou rodinu připravuji, navíc ráda vařím a peču, takže mít svou zásobu v komoře je opravdu velká pomoc při přípravě různých pokrmů. Navíc všechny produkty jsou bez konzervantů, umělých barviv a dalších chemických dochucovadel, které udržují potraviny krásně barevné, jejich trvanlivost je díky nim prodloužena. O co ale takové konzervy přichází, tak je ta výborná chuť. Tu ničím nenahradíte. Jen vlastní dřinou od prvních semínek, až krásně červená rajčátka, které pak s láskou zpracujete.. Odměnou je vám pak chvála rodiny. Nejkrásnější je pak, kdy vám děti řeknou, jak moc jim to chutnalo a že chtějí zase udělat výbornou omáčku na špagety.

Chcete se se mnou naučit, jak takovou výtečnou omáčku připravit?

Pojďte se na to se mnou podívat.

Co potřebujete?

5 kg rajčat, 2,5 paprik, 1 kg cibule, 2 lžíce soli, 1 lžíce cukru, 1 palička česneku, 200 ml oleje.

Jak na to?

Rajčata omyjeme, nakrájíme na poloviny, papriky omyjeme, očistíme a vyndáme jadýrka, nakrájíme na drobné kostky, cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno.

Na oleji orestujeme cibulku, přidáme rajčata, podusíme, přidáme papriky. Dusíme asi 10 minut. Ochutíme solí, cukrem, utřeným česnekem. Necháme mírně vychladnout.

Mezitím si nachystáme sklenice. Nám vyhovují o velikosti 450 ml, většinou od různých pokrmů, které pečlivě schováváme. Jsou to sklenice na závit. Řádně vymyjeme, utřeme a dáme do trouby na 30 minut při 50 C. Lze je vymýt i v myčce. Směs plníme do sklenic, uzavřeme víčkem, dáme do zavařovacího hrnce na 25 minut při 85 C. Necháme vychladnout. Skladujeme na chladném místě. Tuto lze využít na omáčku na špagety, přídně na přípravu pizzy. Určitě najdete i jiné využití. Příprava není složitá a zvládně to opravdu každý. V zimě budete mít po ruce výtečný polotovar. Pro maminky na mateřské dovolené výborná úspora času, když se vrátíte z procházky, směs dáte do hrnce, dochutíte, mezitím si uvaříte špagety. Přeji všem dobrou chuť. Napište nám i své výborné recepty, jak zpracováte nadúrodu ovoce a zeleniny. Vaši recepty rádi publikujeme. Těšíme se.

Přečtěte si také:

  • Kokonek pro miminka: na focení nebo pro radost?Kokonek pro miminka: na focení nebo pro radost? Kokonek na focení miminek je v podstatě jedna velká homeles čepice. Když jsem byla v jedné třetině háčkování, ano, přiznávám, zkusila jsem si ho na hlavu a musím přiznat, že to vůbec nevypadalo špatně :), každopádně, původní záměr […]
  • VěnceVěnce Vyzkoušeli jste výrobu věnců a hledáte nové nápady pro vaši tvorbu? Nebo si to chcete teprve zkusit a nevíte, kde začít? Pokud jste dvakrát odpověděli ano, pak je tato kniha určena právě vám! Ve zbrusu nové publikaci naleznete 35 […]
  • Návod na háčkovanou kytičkuNávod na háčkovanou kytičku Potřebujeme: bavlněnou přízi, háček, nůžky, jehlu Postup: 6 krátkých sloupků do magického kroužku. 1 krátký sloupek, 3 řetízková oka, 1 KS,...opakujeme až do konce (vzniklo nám 6 obloučků). Vyměníme barvu. Do každého obloučku […]
  • Žaludový skřítekŽaludový skřítek Suroviny: 22 žaludů bez čepičky, 2 žaludové čepičky, 2 šípky, 1 podlouhlá šiška, několik dubových listů, 1 skořápka z kaštanů, kvítí nebo jeřabiny, silnější nit, tavící pistol Postup: Nejprve si uděláme ručičky a nožičky pro panáčka. […]
  • Hlávkové zelí se zakysanou smetanouHlávkové zelí se zakysanou smetanou Máte rádi kysané zelí? Moje rodina je miluje. Místo kysaného zelí jsem zvolila sladké zelí. Opravdu není větší dobrota. Suroviny: 1 hlávka zelí, 1 cibule, 1 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, sůl, 1 lžíce cukru, 2 lžíce octa, 100 ml […]
  • Tvarohová buchta s borůvkamiTvarohová buchta s borůvkami Suroviny na buchtu: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krystal, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka Suroviny na tvarohovou náplň: 500g tvarohu, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 4 […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka