výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Rajčatová omáčka na zimu

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

16.07.2012 Publikoval(a) (681)
Rubrika: Ovoce | zelenina

Letní měsíce jsou ve znamení dovolených a odpočinku, ale na druhé straně patří k náročným měsícům pro všechny zahrádkáře a pěstitele ovoce a zeleniny. Dřina kterou jste na svém zahrádce či skleníku celé jaro a začátek léta zažívali se vám nyní zúročí. Ne vždy je úroda velká, ale radost z vlastních výpěstků je určitě veliká. Já patřím k velkým příznivcům zavařování, konzerování všech možných plodů. Vím, co pro svou rodinu připravuji, navíc ráda vařím a peču, takže mít svou zásobu v komoře je opravdu velká pomoc při přípravě různých pokrmů. Navíc všechny produkty jsou bez konzervantů, umělých barviv a dalších chemických dochucovadel, které udržují potraviny krásně barevné, jejich trvanlivost je díky nim prodloužena. O co ale takové konzervy přichází, tak je ta výborná chuť. Tu ničím nenahradíte. Jen vlastní dřinou od prvních semínek, až krásně červená rajčátka, které pak s láskou zpracujete.. Odměnou je vám pak chvála rodiny. Nejkrásnější je pak, kdy vám děti řeknou, jak moc jim to chutnalo a že chtějí zase udělat výbornou omáčku na špagety.

Chcete se se mnou naučit, jak takovou výtečnou omáčku připravit?

Pojďte se na to se mnou podívat.

Co potřebujete?

5 kg rajčat, 2,5 paprik, 1 kg cibule, 2 lžíce soli, 1 lžíce cukru, 1 palička česneku, 200 ml oleje.

Jak na to?

Rajčata omyjeme, nakrájíme na poloviny, papriky omyjeme, očistíme a vyndáme jadýrka, nakrájíme na drobné kostky, cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno.

Na oleji orestujeme cibulku, přidáme rajčata, podusíme, přidáme papriky. Dusíme asi 10 minut. Ochutíme solí, cukrem, utřeným česnekem. Necháme mírně vychladnout.

Mezitím si nachystáme sklenice. Nám vyhovují o velikosti 450 ml, většinou od různých pokrmů, které pečlivě schováváme. Jsou to sklenice na závit. Řádně vymyjeme, utřeme a dáme do trouby na 30 minut při 50 C. Lze je vymýt i v myčce. Směs plníme do sklenic, uzavřeme víčkem, dáme do zavařovacího hrnce na 25 minut při 85 C. Necháme vychladnout. Skladujeme na chladném místě. Tuto lze využít na omáčku na špagety, přídně na přípravu pizzy. Určitě najdete i jiné využití. Příprava není složitá a zvládně to opravdu každý. V zimě budete mít po ruce výtečný polotovar. Pro maminky na mateřské dovolené výborná úspora času, když se vrátíte z procházky, směs dáte do hrnce, dochutíte, mezitím si uvaříte špagety. Přeji všem dobrou chuť. Napište nám i své výborné recepty, jak zpracováte nadúrodu ovoce a zeleniny. Vaši recepty rádi publikujeme. Těšíme se.

Přečtěte si také:

  • Nejlevnější outfit :-)Nejlevnější outfit 🙂 Skvělý outfit do 500 Kč! Proč utrácet více? 🙂 Máme přece šikovné ruce! 🙂 Zdroj: www.potvor.cz   Můj nákup: Pánské rifle-nadměrná velikost 48, ZLEVNĚNO na 139 Kč v Kiku Dámské pruhované tričko, […]
  • Trendy v kreativních hračkách a jak se v nich vyznatTrendy v kreativních hračkách a jak se v nich vyznat Jakou hračku koupit? Jak děti zabavit? To jsou otázky trápící všechny rodiče, zejména tehdy, když má jejich dítko narozeniny nebo jsou Vánoce. Naštěstí je tu mnoho možností. Některé hračky vydávají spoustu zvuků (tedy randálu a často se […]
  • Marmeláda z černého rybízuMarmeláda z černého rybízu Letní měsíce mají v sobě neskutečné kouzlo v podobě čerstvého ovoce jako jsou jahody, třešně, višně, meruňky, maliny, ostružiny, ale i rybíz. Čas nám opravdu rychle letí a než se nadějeme, tak je tu podzim. Každá správná hospodyňka by pro […]
  • Kuřecí v mangoldu se zeleninovým ratatouilleKuřecí v mangoldu se zeleninovým ratatouille 2 porce Tenhle recept se skládá povětšinou ze surovin, které si můžete sami vypěstovat na zahradě. Je v něm spousta zeleniny, ale i kousek masa. Nejlepší je, když máte čerstvá rajčata, která pak jen zbavíte slupek – stačí je na povrchu […]
  • Broskvová pochoutka pro dětiBroskvová pochoutka pro děti Suroviny: 1000 g broskví nebo nektarinek, Gelfix 3:1, 350 g cukru krystal Postup: Broskve omyjeme, nakrájíme na kousky, odstraníme pecky a vložíme do hrnce a krátce povaříme. Necháme vychladnout, můžeme rozmixovat, ale nemusíme. Kdo má […]
  • Tvoření z korkové hmotyTvoření z korkové hmoty Mám ráda velké šperky, čím větší a nápadnější, tím lépe. Jediný problém je, že mé "sloní" šperky jsou pak tak těžké, že se po celodenním nošení stávám "hrbatou" babičkou, která se pod tíhou své okrasy ani nemůže narovnat.  Velké […]
 

Napsat komentář