výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Ředkvičky v naší kuchyni

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

01.03.2018 Publikoval(a) (1 275)
Rubrika: Zálivky

Ředkvičky patří mezi velice oblíbenou jarní zeleninu. Na pultech obchodů je nacházíme v těchto jarních měsících. Pěstují se různé odrůdy od kulatých, až po protáhlé tvary. Mají sladkou a přitom mírně štiplavou chuť, kterou způsobuje hořčičný olej v ředkvičkách obsažený. Pochází ze zemí Blízkého Východu. Jiní autoři tvrdí, že se původně pěstovaly v Číně a Japonsku. Dnes se ředkvičky pěstují a sklízejí v mírném podnebném pásmu Evropy i Ameriky.

Jak ředkvičky pěstovat?

Dříve se ředkvičky pěstovaly pouze v jarních měsících, dnes jsou vyšlechtěné odrůdy, které lze pětovat od jara až do podzimu. Děti se s oblibou podílí na výsevu a i sklizni této výtečné zeleniny. Rádi sledují, jak ředkvičky rostou, budou je s vámi i zalévat a později ochutnávat. Lze je vysévat do skleníků od března a později i do záhonků na zahrádce. Vyséváme do řádků vzdálených od sebe 12 až 15 cm, hloubka nesmí přesáhnout 1 – 1,5 cm, při setí lze smíchat s pískem. Ředkvičky jsou vděčné za závlahu. Je dobré zalévat je brzy ráno i večer. Jednotíme je na 2 – 3 cm. Tím jim dáme možnost krásně růst. Můžeme je přikrýt netkanou textilií a tím je chráníme před chladem, škůdci a zkrátíme vegetační dobu o 5 – 8 dnů. Sklízíme za 3 – 6 týdnů. Můžeme vysévat postupně, zajístíme si trvalou sklizeň.

Zdravotní účinky ředkviček

Ředkvičky v sobě obsahují hořčičné oleje, které v lidském organismu působí proti plísním, bakteriím. Rozpouští hleny a čistí nosohltan, působí preventivně proti infekcím. Působí jako prevence proti tvorbě žlučových, ledvinových a močových kamenů. Jsou nízkokalorické, používají se při redukci váhy. Podporují střevní peristaltiku, odstraňují zácpu, jsou účinné proti nadýmání, snižují cholesterol, posilují nervy. Mají protirakovinné účinky. Vzhledem k obsahu karotenu mají blahodárný vliv na zrak. Jsou močopudné.

Tato zelenina obsahuje velké množství kyseliny listové, vitaminu C a selenu. Za zmínku rozhodně stojí i obsah draslíku, vápníku, síry, karotenu, kyseliny nikotinové.

Již 6 ředkviček denně postačí, aby se normalizovalo bakteriální osídlení slizinice dutiny ústní, hltanu, žaludku i tenkého střeva.

Jak ředkvičky zpracovávat?

Při nákupu si dejte pozor na jejich vzhled, zda jsou dostatečně křehké a pevné. Povadlé, měkké a příliš velké bulvy vám nebudou chutnat. Jsou totiž tvrdé a štiplavé.

Při jarní sklizni jsou ředkvičky jednou z prvních čerstvých zelenin po dlouhém období zimy, které obohatí naše tělo o řadu cenných látek. Pojídáme je syrové, tvoří součást salátů, pomazánek a předkrmů, nebo tepelně upravené v polévce, či jako příloha k masu. Chystáme-li slavnostnější pohoštění a máme k dispozici ředkvičky, pak je rozhodně využijeme k ozdobě.

Snažíme se ředkvičky nenechávat dlouho nakrájené nebo nastrouhané, protože tak dochází ke ztrátě vitaminů.

Ředkvičky mohou být kontaminovány dusičnany z hnojiv. Dávejte si pozor, jaké bulvičky vybíráte.

Těhotenství, kojení, děti

Ředkvičky patří mezi nadýmavé a alergizující potraviny. V těhotenství vám ředkvičky mohou činit potíže, mohou vás nadýmat. I když jejich zdravotní účinky jsou pro vaše tělo prospěšné, ne každému mohou ředkvičky vyhovovat. V šestinedělí se opravdu vyhněte všem potenciálně nebezpečným potravinám, dráždivým a nadýmavým, mohlo by to způsobit potíže vašemu miminku.

Ředkvičky jsou ideálním jídlem při těhotenské cukrovce.

Ředkvičky a první příkrmy

K přípravě příkrmu se vybírají jen nealergizující potraviny. Hypoalergenní výživu striktně dodržujeme až do 1 roku, hlavně u dětí s výskytem atopické dermatitidy či s vyšším rizikem vzniku alergie.

Mezi potraviny, které je nutné během této doby vynechat, patří:

  • všechny citrusové plody, kiwi, ananas, mango, broskve

  • bobulovité ovoce (rybíz, angrešt, jahody, maliny, ostružiny)

  • všechny druhy ořechů, mandle, všechna semínka, mák, fíky, datle

  • med, sladkosti (hlavně bonbony), čokoládu, kakao

  • rajčata, papriky, celer, petržel, ředkev, ředkvičky, křen

  • kyselé zelí, nakládanou zeleninu, luštěniny česnek, cibuli

  • exotické koření (např. vanilka, skořice, kari), řeřichu, bazalku, kečup, hořčici

  • vejce, kravské mléko (nahrazujeme hypoalergenním mlékem), individuálně povolujeme zakysané výrobky a tvrdé sýry

  • ryby, mořské produkty, uzeninu, maso „velkých zvířat“

Ne všechny děti si štiplavou chuť ředkviček zamilují. I když chutě některých dětí jsou opravdu rozmanité. Podávejte dětem ředkvičky k chlebu a různým pomazánkám, ozdoby z ředkviček se jim budou zajisté líbit.

Co si z ředkviček dobrého uvařit?

Ředkvičková jídla

Může se stát, že máme náhodou větší množství ředkviček, které je zapotřebí vhodně upotřebit. V tom případě se z nich dá rychle připravit teplé jídlo k večeři. Na tuku osmažíme cibulku, přihodíme ředkvičky, chvilku podusíme a zalijeme vejci, která necháme ztuhnout. Osolíme, dochutíme a podáváme s pečivem. O něco dietnější, avšak neméně chutný, je způsob, kdy podušené ředkvičky podlijeme bílým jogurtem. Podobně můžeme ředkvičky kombinovat i s další zeleninou. Jídlo se pak může trochu podobat leču. Samozřejmě můžeme ředkvičky přidávat do různých zeleninových náplní, zeleninových směsí při pečení nebo dušení masa a všude tam, kde používáme i jinou zeleninu.

Ředkvičkové ozdoby

Ředkvičky se dají ve studené kuchyni dobře využít jako ozdoba různých chlebíčků, mís a slaných dortů. Na ozdobu musí být ředkvičky tvrdé a s pěkně vybarveným povrchem. S minimem práce při přípravě docílíme hezkých a jemných efektů, například: plátky, vějířky, tulipánky, růžičky.

Ředkvičky jsme si představily nejen jako zeleninu pro naše zdraví, ale i mnoho variant, jak v kuchyni vytvořit z jednoduché suroviny tolik dobrot. Vyzkoušejte a napište nám, co jste dobrého uvařili. Moc se těšíme.

Zdroj:

Oberbeil K., Lentzová Ch., Ovoce a zelenina jako lék, Fortuna Libri, Praha 2001

www.az-recepty.cz

http://dum-a-zahrada.porad.cz

www.mojebetynka.cz

www.nasevyziva.cz

www.proalergiky.cz

www.zeny.cz

Přečtěte si také:

  • Interaktivní DVD zabaví celou rodinu!Interaktivní DVD zabaví celou rodinu! Hledáte skvělou zábavu pro své děti? Chcete efektivně trávit volný čas a přitom se skvěle bavit? Pokud ano, neměla by vám uniknout interaktivní DVD od Golden-Secret. Kreativní svět otevřen Najít činnost, která bude děti bavit, se […]
  • PracnyPracny Suroviny: 400 g hladké mouky 200 g moučkového cukru 200 g mletých vlašských ořechů 300 g másla 1 žloutek špetka citronové kůry 2 lžíce kakaa (může být i více) 30 g vanilkového cukru Postup: V míse necháme změknout máslo. Přidáme cukr a […]
  • Salát z čínského zelí s rajčaty a kukuřicíSalát z čínského zelí s rajčaty a kukuřicí Suroviny: 1 čínské zelí, 15 cherry rajčátek, 1 konzerva sterilované kukuřice, trochu drceného kmínu, sůl, pepř, čerstvá petrželka, bazalka, majoránka, co máme doma k dispozici, 2 vařejná vejce, 1lžíce olivového oleje, 1 lžička cukru, 1 […]
  • Zabaione zapečené s ovocemZabaione zapečené s ovocem 4 porce Massive Attack Teardrop Zabaione je vynikající italský dezert, který se připravuje ze žloutků, vína a cukru. Opět se tu ukazuje, že i kombinace pouze tří surovin může skončit skvělým výsledkem. Existuje celá škála variací – s […]
  • Beránek z tvarohového těstaBeránek z tvarohového těsta Suroviny: 250 g měkkého polotučného tvarohu, 250 g polohrubé mouky, 50 g nasekaných ořechů, 250 g pískového cukru, 3 vejce, 250 g másla, ½ prášku do pečiva, máslo na vymaštění a mouka na vysypání beránkové […]
  • Háčkovaný svetřík s čepičkouHáčkovaný svetřík s čepičkou Svetřík s čepičkou pro moji 17.měsíční vysmátou Karolínku. Háčkováno přízí Camilla a to 2x klubíčko 5329, 2x zelený melír, nemám číslo, vyhodila jsem štítek a také už se nevyrábí a 3x 5321 (bohužel již se nevyrábí). Čepka je 1x klubíčko […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka