výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Rýžovo- jáhlový nákyp s meruňkami

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

08.10.2011 Publikoval(a) (641)
Rubrika: Moučníky a dezerty, Vaříme dětem

Suroviny: 1 hrnek rýže,1 hrnek jáhel, 1 litr plnotučného mléka, 3 vejce, 100 g moučkového cukru, 120 g másla, vanilkový cukr, skořice, sůl, meruňky- buď čerstvé nebo kompotované, nastrouhaná citrónová kůra. Můžete použít i jiné ovoce, které máte rádi. Nyní je období švestek, jablíček, takže záleží na vaši chuti.

Postup:

Do cedníku si nasypeme rýži a jáhly a spaříme horkou vodou, propláchneme studenou vodou a dáme do hrnce s mlékem a vaříme, než se nám rýže rozvaří. Zhruba tak 45 min. Dle potřeby doléváme mléko a mícháme, aby se rýže nepřipálila. Trochu osolíme.

Zatím si utřeme 120 g másla s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Bílky si dáme stranou. Nakonec přidáme nastrouhanou kůru z omytého citrónu.

Směs z rýže a jáhel dáme vychladnout. Až je směs studená, přidáme do ní utřené máslo s cukrem a vejci. Promícháme. Zatím si uděláme sníh z bílků a opatrně vmícháme do rýže.

Nachystáme si zapékací misku, silikonovou formu, podle toho, co máme doma po ruce, vymažeme sádlem, vysypeme hrubou moukou. Dáme vrstvu rýže, na to dáme pokrájené meruňky, dle potřeby přisladíme, posypeme trochou skořice a na to dáme zase vrstvu rýže a posypeme skořicí. Vrstvy střídáme a máme jich tolik, jak velkou máme misku nebo pekáček. Nahoře by měla být vrstva rýže.

Pečeme v předehřáté troubě 45 min.

 

 

Leave a Reply

MojeGalanterka