výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Rýžovo- jáhlový nákyp s meruňkami

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

08.10.2011 Publikoval(a) (641)
Rubrika: Moučníky a dezerty, Vaříme dětem

Suroviny: 1 hrnek rýže,1 hrnek jáhel, 1 litr plnotučného mléka, 3 vejce, 100 g moučkového cukru, 120 g másla, vanilkový cukr, skořice, sůl, meruňky- buď čerstvé nebo kompotované, nastrouhaná citrónová kůra. Můžete použít i jiné ovoce, které máte rádi. Nyní je období švestek, jablíček, takže záleží na vaši chuti.

Postup:

Do cedníku si nasypeme rýži a jáhly a spaříme horkou vodou, propláchneme studenou vodou a dáme do hrnce s mlékem a vaříme, než se nám rýže rozvaří. Zhruba tak 45 min. Dle potřeby doléváme mléko a mícháme, aby se rýže nepřipálila. Trochu osolíme.

Zatím si utřeme 120 g másla s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Bílky si dáme stranou. Nakonec přidáme nastrouhanou kůru z omytého citrónu.

Směs z rýže a jáhel dáme vychladnout. Až je směs studená, přidáme do ní utřené máslo s cukrem a vejci. Promícháme. Zatím si uděláme sníh z bílků a opatrně vmícháme do rýže.

Nachystáme si zapékací misku, silikonovou formu, podle toho, co máme doma po ruce, vymažeme sádlem, vysypeme hrubou moukou. Dáme vrstvu rýže, na to dáme pokrájené meruňky, dle potřeby přisladíme, posypeme trochou skořice a na to dáme zase vrstvu rýže a posypeme skořicí. Vrstvy střídáme a máme jich tolik, jak velkou máme misku nebo pekáček. Nahoře by měla být vrstva rýže.

Pečeme v předehřáté troubě 45 min.

 

Přečtěte si také:

  • Odvaha – Diář 2016Odvaha – Diář 2016 Diář s citáty z děl nejoblíbenějšího autora naší doby Paula Coelha má tentokrát za hlavní téma „odvahu“ a obsahuje originální, půvabně vyjádřené a hluboce pravdivé myšlenky, které pronášejí postavy jeho četných románů, včetně toho […]
  • Soutěžte s Havana ClubSoutěžte s Havana Club Zasoutěžte si o prémiový bílý rum. Pozvěte přátele a vychutnejte si známé koktejly: Cuba Libre, Floridita Daiqirí nebo Mojito a další. Trvání soutěže: do 15.2.2013 Formulář se soutěžními otázkami: klikněte zde (odpovězte na […]
  • Králík na česnekuKrálík na česneku Suroviny: 1 králík, 250 g másla nebo rostlin tuku, 1 větší cibule, 2dl kečupu, 4 stroužky česneku, 1 lžička papriky, 1 lžíce octa, lžíce cukru, lžíce soli, 3 lžičky sojové omáčky, na ozdobu: petrželka, rajče, pár listů salátu, celerová […]
  • TrubičkyTrubičky Suroviny: 250 g másla, 300 g hladké mouky, 2 rovné polévkové lžíce octa 2 lžíce mléka Bílkový sníh: 4 bílky, 280 g cukru krupice Postup: V hrnku rozmícháme žloutky, mléko a ocet. Smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme […]
  • Sudoku pro děti a další logické hrySudoku pro děti a další logické hry Sešit plný her pro všechny děti, které baví luštit a přicházet věcem na kloub. Správné řešení najdeš na zadní straně každého úkolu. K zakoupení zde: www.fragment.cz
  • Rebarbora v naší kuchyniRebarbora v naší kuchyni Reveň neboli rebarbora je vytrvalá zelenina a léčivá rostina s ostře kyselou chutí. Z listů používáme zdužnatěle řapíky zelené, růžové, až červené barvy. Reveň patří k našim nezdravějším zeleninám a je nepráven […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka