výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Salát z kuskusu s kozím sýrem a brusinkami

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

10.03.2012 Publikoval(a) (482)
Rubrika: Kuchařky, Saláty

4 porce

0,5 kg uvařeného celozrnného kuskusu (poměr 1 díl kuskusu na 1,5 dílu vody)

50 g sušených biobrusinek (můžete dát i75 g– tedy 1 sáček)

100–150 g na kostičky nakrájeného kozího sýra

50 g vlašských ořechů nebo pinií, na sucho opražených v troubě nebo na pánvi

 

Na zálivku:

2 lžíce medu

2 lžíce citrónové šťávy (můžete přidat i trošku strouhané kúry)

5 lžic olivového oleje nebo citrónového, avokádového nebo ořechového

troška čerstvě mletého pepře

cca 50 g mladého špenátu nebo rukoly, ochucené 1 lžící oleje a 1/2 lžíce umeocta nebo citrónové šťávy s troškou soli

  1. Uvařte celozrnný kuskus v poměru 1 díl kuskusu na 1,5 dílu vody a nechte ho vychladnout. (Celozrnný kuskus raději nechte přejít varem, bílý stačí zalít jen o něco menším množstvím vody.)
  2. Připravte si zálivku, omyjte špenát či rukolu a vysušte je nejlépe odstředivkou na salát.
  3. Opražte na sucho pinie nebo ořechy, nakrájejte kozí sýr na kostičky a smíchejte vše s vychladlým kuskusem, s brusinkami a s medovým dresinkem. Tenhle základ salátu můžete mít připravený v ledničce. Až těsně před servírováním ochuťte špenát (rukolu) olejem a umeoctem, popřípadě citrónovou šťávou se solí a opatrně promíchejte do ochuceného kuskusu.

SEZÓNNÍ OBMĚNA:

V zimě použijte místo špenátu nebo rukoly čerstvý polníček. My jsme salát fotili brzo na jaře a tak jsme použili křehké mlaďounké lístky červené řepy.

 

Recept je čerpán z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové, vydavatelství Smart Press

Přečtěte si také:

  • Zabaione zapečené s ovocemZabaione zapečené s ovocem 4 porce Massive Attack Teardrop Zabaione je vynikající italský dezert, který se připravuje ze žloutků, vína a cukru. Opět se tu ukazuje, že i kombinace pouze tří surovin může skončit skvělým výsledkem. Existuje celá škála variací – s […]
  • Těstovinový salát s kuřecím masemTěstovinový salát s kuřecím masem Suroviny: 1 balení těstoviny- vřetena, zelenina – ½ okurky, bílá paprika, 8 cherry rajčátek, 2 růžičky brokolice, 2 kuřecí prsa, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, bylinky – petrželka, bazalka, oregano, kerblík, sůl. Pepř. Dresink: […]
  • Kremrolky maminky Dvořákové Kremrolky maminky Dvořákové Až do svých 56 let jsem domácí kremrole nikdy nedělala, a přesto jsem žila docela spokojeně. Pak mě mladší dcera Jana s přítelem Martinem vytáhli na výlet do našich milovaných Mariánských Lázní. Protože Martinovi rodiče žijí v západních […]
  • Francouzský salát z ředkvičekFrancouzský salát z ředkviček Suroviny: 1 ks hlávka listového salátu, 1 dkg soli, 1 ks hořčice plnotučná, 1 dl olivového oleje 6 ks topinek, 12 ks ředkviček, 2 stroužky česneku Postup: - do misky si dáme 1 lžíci hořčice, trochu oleje a špetku soli, vše rozmícháme […]
  • Brokolicový salát s těstovinami a kuřecím masem Brokolicový salát s těstovinami a kuřecím masem Suroviny: Dvě větší brokolice, 500 g kuřecího masa,1 cibuli, olej na orestování cibulky, 1 konzervu sterilované kukuřice, 1 konzervu sterilovaného hrášku, najemno nasekaná rajčata, 1 červenou papriku, 100 g sýru Gouda, těstoviny – […]
  • Jarní bramborový salát s ředkvičkamiJarní bramborový salát s ředkvičkami Suroviny: 500 g brambor, 100 g ředkvičky, 2 papriky,100 g zakysané smetany nebo jogurtu, 2 lžíce majonézy, 1 vejce, citronová šťáva, sůl, pepř, cherry rajčátka na ozdobení. Postup: Ve slupce uvařené brambory po vychladnutí oloupejte a […]
 

Napsat komentář

MojeGalanterka