výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Salát z kuskusu s kozím sýrem a brusinkami

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

10.03.2012 Publikoval(a) (483)
Rubrika: Kuchařky, Saláty

4 porce

0,5 kg uvařeného celozrnného kuskusu (poměr 1 díl kuskusu na 1,5 dílu vody)

50 g sušených biobrusinek (můžete dát i75 g– tedy 1 sáček)

100–150 g na kostičky nakrájeného kozího sýra

50 g vlašských ořechů nebo pinií, na sucho opražených v troubě nebo na pánvi

 

Na zálivku:

2 lžíce medu

2 lžíce citrónové šťávy (můžete přidat i trošku strouhané kúry)

5 lžic olivového oleje nebo citrónového, avokádového nebo ořechového

troška čerstvě mletého pepře

cca 50 g mladého špenátu nebo rukoly, ochucené 1 lžící oleje a 1/2 lžíce umeocta nebo citrónové šťávy s troškou soli

  1. Uvařte celozrnný kuskus v poměru 1 díl kuskusu na 1,5 dílu vody a nechte ho vychladnout. (Celozrnný kuskus raději nechte přejít varem, bílý stačí zalít jen o něco menším množstvím vody.)
  2. Připravte si zálivku, omyjte špenát či rukolu a vysušte je nejlépe odstředivkou na salát.
  3. Opražte na sucho pinie nebo ořechy, nakrájejte kozí sýr na kostičky a smíchejte vše s vychladlým kuskusem, s brusinkami a s medovým dresinkem. Tenhle základ salátu můžete mít připravený v ledničce. Až těsně před servírováním ochuťte špenát (rukolu) olejem a umeoctem, popřípadě citrónovou šťávou se solí a opatrně promíchejte do ochuceného kuskusu.

SEZÓNNÍ OBMĚNA:

V zimě použijte místo špenátu nebo rukoly čerstvý polníček. My jsme salát fotili brzo na jaře a tak jsme použili křehké mlaďounké lístky červené řepy.

 

Recept je čerpán z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové, vydavatelství Smart Press

Přečtěte si také:

  • Člověče, nezlob se!Člověče, nezlob se! Pomůcky: šikovné ruce a trpělivost, barevná keramická mozaika, spárovací hmota, dřevěný rámeček, figurky z kinder vajíček Materiál rámečku je dřevo masiv. Rozměry pro 13x13 kostiček: vnější 373 mm, vnitřní 328 mm, dno ze sololaku 3 mm. […]
  • Houbová omáčkaHoubová omáčka Suroviny: 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce rostlinného oleje, 100 g čerstvých hub, 10 g sušených hub, 1 cibule, špetka pepře, špetka soli, 700 ml vývaru z masa. Postup: Nakrájenou cibuli dozlatova osmažíme na části tuku, zasmahneme moukou, […]
  • Háčkování – reliéfní dlouhé sloupky píchané zepředu a zezaduHáčkování – reliéfní dlouhé sloupky píchané zepředu a zezadu http://www.youtube.com/watch?v=HZ1EPQWFaB0
  • Báječné kresleníBáječné kreslení Čaruj a hraj si s barevnými pastelkami! nauč se kreslit zvířátka nebo dopravní prostředky spoj tečky a objev, co se za nimi skrývá obrázky krásně vybarvi a daruj mamince nebo si je vystav v pokojíčku K zakoupení zde: […]
  • Hermelínové taštičkyHermelínové taštičky Suroviny: 1 listové těsto 2 hermelíny 1 vejce sladká paprika na posypání Postup: Listové těsto rozválíme na 2 mm silný plát. Hermelín nakrájíme na malé kostičky. Z těsta vykrájíme kolečka a na ně rozdělíme nakrájený hermelín, kraje […]
  • Spuštění služby Toadsquare provázel zápis nového uměleckého rekordu Spuštění služby Toadsquare provázel zápis nového uměleckého rekordu V Praze, nedaleko Vltavy, vzniklo během 10 hodin rekordní umělecké dílo. Ve dvoře Musea Kampa, vystavujícího přední ukázky moderního umění, se sešlo dvanáct umělců ve složení Jan Gemrot, Martin Salajka, Jan Spěváček, Irena Křivánková, […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka