výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Vánočka

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

23.12.2020 Publikoval(a) (791)
Rubrika: Tvoření s dětmi, Vánoční recepty

Máte rádi vánočku? Chcete vědět něco z její historie? Tak neváhejte a čtěte dál.
Vánočka je tradiční druh sladkého pečiva, který je na Vánoce velice oblíbený. Má několik názvů: pletenice, pletanka, štrucla, ceplík aj. První zpráva o vánočce pochází už ze středověku, z doby Václava IV. Vánočky se běžně pletly z devíti dílů. Stejné těsto se používá i k výrobě mazance, který je typický pro Velikonoční svátky. Receptů je mnoho. Každý si najde svůj oblíbený. Přidávají se do ní hrozinky a mandle. Zapékala se do ní mince, kdo jí našel, měl mít štěstí.

Zde je jeden lety prověřený recept, který nikdy nezklame.

Suroviny: 75 dkg polohrubé mouky, 4 dkg droždí, 15 dkg másla, 15 dkg cukru, 4 žloutky, ½ l mléka, 5 dkg mandlí nebo vlašských ořechů, 8 dkg hrozinek, sůl, tuk na vymazání vánočkové formy, 1 lžíce rumu a 1 lžíce rozpuštěného másla na potření, nastrouhaná kůra z řádně omytého citrónu.

Postup: Droždí utřeme se lžící cukru, přilejeme vlahé mléko a přidáme tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek necháme vykynout. Do vykynutého kvásku přidáme ostatní mouku, přidáme máslo utřené s cukrem a žloutky, citrónovou kůru, zamícháme do připraveného těsta oloupané mandle nebo nasekané vlašské ořechy, oprané rozinky. Těsto dobře vypracujeme a necháme na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme bochánek, dáme na plech a necháme ještě chvilku kynout.

Upleteme nebo vložíme do formy na vánočku a pečeme ve vyhřáté trouby asi 50 – 60 minut. Po upečení potřeme rumem smíchaným s rozpuštěným máslem, po vychladnutí hustě pocukrujeme. Je výtečná samotná i namazaná máslem.

Přečtěte si také:

  • Letní plážové vlnyLetní plážové vlny Léto je v plném proudu - ten pravý čas oživit účes:) Toto video Vám ukáže jak rychle a jednoduše vytvořit zajímavé vlny, které dodají Vašemu vzhledu jiskru. Na pláži či kdekoli u vody s nimi budete vypadat sexy a neodolatelně. Děkujeme, […]
  • Nové příhody černé čarodějniceNové příhody černé čarodějnice Černá čarodějnice je strašidelná nešika. Sotva napraví jedno popletené kouzlo, vyčaruje další pohromu. Ještě že má dobré kamarády, kteří ji nikdy nenechají na holičkách. Se svým věrným koštětem se nezalekne dračí rodinky ani ukrutně zlé […]
  • Pokojové a nádobové rostliny pro byt i balkonyPokojové a nádobové rostliny pro byt i balkony Nejobsažnější atlas pokojových a nádobových rostlin nabízí precizní informace o zhruba 500 rostlinách, které lze pěstovat v bytě i na balkonech či terasách. Uvádí prakticky téměř všechny rostliny, které se v současné době pěstují, včetně […]
  • HáčkováníHáčkování Moderně pojatá kniha od české autorky o klasické textilní technice je na trhu ojedinělá. Je zaměřena výhradně na háčkování s podrobnou školičkou pro začátečníky, doplněnou o fotografie a barevné nákresy základních ok a technik. Obrázky […]
  • Radio City uvádí City pro cestujícíRadio City uvádí City pro cestující V měsíci lásky radio City ve spolupráci s Dopravním podnikem hlavního města Prahy odstartovalo nový originální projekt, ve kterém budou hrát hlavní roli city celé Prahy. Všichni posluchači z metropole teď dostanou opravdu neobvyklou […]
  • Špagety s rajčatovou omáčkouŠpagety s rajčatovou omáčkou Suroviny: 1 balíček špaget, 1 cibule, 4 papriky, 1 lžíce olivového oleje, 3 rajské protlaky nebo 4 rajčata, 500g vepřového masa, může bý i kuřecí, obě varianty jsou dobré, sůl, oregano, majoránka, cukr, ocet dle chuti, 3 stroužky česneku, […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka