výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Vánočka

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

23.12.2020 Publikoval(a) (787)
Rubrika: Tvoření s dětmi, Vánoční recepty

Máte rádi vánočku? Chcete vědět něco z její historie? Tak neváhejte a čtěte dál.
Vánočka je tradiční druh sladkého pečiva, který je na Vánoce velice oblíbený. Má několik názvů: pletenice, pletanka, štrucla, ceplík aj. První zpráva o vánočce pochází už ze středověku, z doby Václava IV. Vánočky se běžně pletly z devíti dílů. Stejné těsto se používá i k výrobě mazance, který je typický pro Velikonoční svátky. Receptů je mnoho. Každý si najde svůj oblíbený. Přidávají se do ní hrozinky a mandle. Zapékala se do ní mince, kdo jí našel, měl mít štěstí.

Zde je jeden lety prověřený recept, který nikdy nezklame.

Suroviny: 75 dkg polohrubé mouky, 4 dkg droždí, 15 dkg másla, 15 dkg cukru, 4 žloutky, ½ l mléka, 5 dkg mandlí nebo vlašských ořechů, 8 dkg hrozinek, sůl, tuk na vymazání vánočkové formy, 1 lžíce rumu a 1 lžíce rozpuštěného másla na potření, nastrouhaná kůra z řádně omytého citrónu.

Postup: Droždí utřeme se lžící cukru, přilejeme vlahé mléko a přidáme tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek necháme vykynout. Do vykynutého kvásku přidáme ostatní mouku, přidáme máslo utřené s cukrem a žloutky, citrónovou kůru, zamícháme do připraveného těsta oloupané mandle nebo nasekané vlašské ořechy, oprané rozinky. Těsto dobře vypracujeme a necháme na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme bochánek, dáme na plech a necháme ještě chvilku kynout.

Upleteme nebo vložíme do formy na vánočku a pečeme ve vyhřáté trouby asi 50 – 60 minut. Po upečení potřeme rumem smíchaným s rozpuštěným máslem, po vychladnutí hustě pocukrujeme. Je výtečná samotná i namazaná máslem.

Přečtěte si také:

  • Výborný punč bez alkoholu – pro dětiVýborný punč bez alkoholu – pro děti Suroviny: 4 sáčky šípkového čaje 500 ml vody 200 ml pomerančového džusu šťáva z citrónu 4 lžíce tekutého medu Postup: Sáčky s čajem přelijeme vroucí vodou. Přiklopíme a necháme 10 minut stát. Pak sáčky vyjmeme, do čaje přilijeme džus, […]
  • Halloweenské linecké cukroví od EVYHalloweenské linecké cukroví od EVY Suroviny: 2 žloutky, 300 g hladké mouky, 100 g cukr moučka, 200 g másla Postup: Vykrajujeme dle vlastní fantazie, upečeme, zdobíme bílkovou polevou a čokoládou. Autor: Eva Štětinová
  • Květinový rokKvětinový rok Květiny patří k tomu nejkrásnějšímu, co příroda vytvořila. Rozmanitých, prostých i roztodivných druhů rostlin naleznete na lukách, v lesích i v zahrádkách nespočetně. Ponořte se s námi do jejich kouzla a prožijte květinový rok! Věřte, že […]
  • Háčkovaný čtverečekHáčkovaný čtvereček Začneme 6 řet.ok, které spojíme do kruhu. Do tohoto kruhu vháčkujeme 3 řetízková oka (nahrazují první dlouhý sloupek) a dále 15 dlouhých sloupků. 2. řada – 3 ř.o. a do stejného místa 2 DS, *2 řo., jedno oko předchozí řady vynecháme […]
  • Margot řezy s želatinouMargot řezy s želatinou Suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 smetana ke šlehání, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, ½ hrnku oleje, dle potřeby mléka, ale asi necelý hrnek, 1 čokoláda margot- ta větší, tuk a mouka na vymazání a vysypání […]
  • Řízky se zeleninouŘízky se zeleninou Suroviny: 6 plátků z vepřové kýty, 50g anglické slaniny, 1 cuketa, 2 zelené papriky, 2 cibule, 2 rajčata,6 lžic olivového oleje,6 lžic vinného octa, 1 lžička cukru, 3 stroužky česneku, sekaná čerstvá máta a bazalka, pepř, sůl. Postup: […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka