výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Vánoční hvězda – symbol vánoc

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

23.11.2012 Publikoval(a) (1 266)
Rubrika: Dekorace, Pěstujeme

Říká Vám něco název Poincézie – pryšec nádherný, Kristova koruna, Květ svaté noci. Ano, řeč je o květině – vánoční hvězdě. Klasický symbol Vánoc.

Historie

Pochází z Mexika, kde dorůstá rozměrů malého stromu. Ve 20. letech 19. století americký velvyslanec Joel Roberts Poinsett, lékař a botanik si přiváží vánoční hvězdu domů do Spojených států. Právě na jeho počest dostala jméno „Poinsettie“.

V USA dokonce oslavují „Den poinsettie“, tedy 12. prosince, den kdy Joel Poinsett zemřel. Právě v tento den se lidé obdarovávají vánoční hvězdou.

Jak nakupovat vánoční hvězdu?

Při nákupu se ujistěte, zda jsou listy sytě zbarveny a zda mezi nimi najdete poupata. Pozor dejte při převozu rostliny z obchodu domů, aby neomrzla. Nechte si ji řádně zabalit. Nekupujte ji na tržnicích, kde jsou volně vystaveny venku na chladném vzduchu. Zimu a průvan snáší špatně a doma by vám pak uvadla.

Až si hvězdu přinesete domů, můžete ji umístit na stůl, na různá místa. Pozor však na tepelné zdroje a otevřená okna. Udržujte mírně vlhkou zeminu, není vhodné ji rosit.

Podmínky pro pěstování

Po odkvětu a opadu listů rostlinu dejte na tmavší místo, mírně zalévejte. V březnu výhonky zkraťte asi na 10 cm. Pak rostlinu přesaďte a omezte zálivku. Při ořezu vytéká bílá šťáva, která dráždí pokožku a je jedovatá.

Po zmrzlých ji můžete vynést ven a až do podzimu ji pěstovat na zahradě nebo balkónu, kde dobře snáší plné slunce. Zalévejte ji mírně, přihnojujte cca po 14 dnech. S příchodem chladných dnů dejte rostlinu dovnitř. Od 10. října do poloviny listopadu vánoční hvězdu zatemňujeme, přikrytím těsným krytem z kartónu, od 17 hodin do 7 hodin do rána.

Při výběru rostliny se nám nabízí celá paleta barev. Dnes tradiční červenou nahradila barva růžová, krémová, smetanová až bílá. Stačí si jen vybrat. Řezaná vánoční hvězda vydrží překvapivě dlouho. Musíme však konec stonku bezprostředně po uříznutí namořit do horké vody nebo podržet nad plamenem svíčky.

Věřím, že vám vánoční hvězda udělá tu pravou vánoční atmosféru.

Zdroj:

www.vanocni-hvezda.cz

www.chovatelka.cz

Ciereszko B., Rak J.: Pokojové květiny, Finidr, Český Těšín 2005

 

Přečtěte si také:

  • Hovory s řezníkem – Kuchařka pro dceru z masa a kostíHovory s řezníkem – Kuchařka pro dceru z masa a kostí Kuchařka pro dceru je tu potřetí! Tentokrát vychází vstříc všem nesmělým dcerám, sestrám, snachám, vnučkám či přítelkyním, které pokládají maso za velkou kuchařskou výzvu. Jak se zbavit ostychu z pultu s masem a jak si vybrat ten […]
  • Vytvořte s dětmi zvířecí albumVytvořte s dětmi zvířecí album Nejmilejší zvířátka – aktivity se samolepkami Zábavné úkoly se samolepkami pro všechny předškoláky. Sešit s obrázky nejoblíbenějších zvířecích kamarádů je doplněn listy se samolepkami, které děti mohou nalepovat na příslušné obrázky se […]
  • Rychlý meruňkový koláčRychlý meruňkový koláč Suroviny: 4 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 dcl oleje, 100 ml mléka, 250 g cukru krystal Drobenka: 2 lžíce másla, špetka skořice, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce polohrubé mouky. Postup: Žloutky utřeme s cukrem do pěny, […]
  • VALENTÝNSKÝ KVĚTINÁČVALENTÝNSKÝ KVĚTINÁČ Dárek k Valentýnu. Chtěla jsem využít vyrobená srdíčka. A tak jsem vymyslela aktivitu, která Ellu baví. Vyrobíme vlastní květináč. Ellinka si vzala barvy, široký štětec a květináč natřela. Jak je […]
  • Rajčata plněná bylinkovým tvarohemRajčata plněná bylinkovým tvarohem Rajčata nám nabízí možnost využít je na mnoho způsobů. Jak v teplé, tak i studené kuchyni. Obsahují mnoho cenných látek pro náš organismus. Vyzkoušejte tuto jednouduchou a velice dobrou variantu odpolední svačiny, případně pohoštění pro […]
  • Knedlíčky do polévky                                           Knedlíčky do polévky Suroviny: 42 g droždí 1 vejce 1 Sedlčanský Hermelín česnek strouhanka Postup: Droždí rozpustíme na másle. Přidáme po vychladnutí vejce, strouhanku, nastrouhaný Hermelín a dle chuti česnek. Ze směsi tvoříme knedlíčky, které […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka