výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Velikonoční beránek z třeného těsta

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

20.10.2011 Publikoval(a) (993)
Rubrika: Recepty, Velikonoční recepty

Chystáte se upéct velikonočního beránka? Máme zde pro Vás několik tipů, jak to zvládnout dokonale.
Suroviny:

200 g moučkového cukru, 200 g másla, 5 vajec, 240 g hladké nebo polohrubé mouky,

1/4 kypřicího prášku do pečiva, 1/2 citrónu.

Postup:

Máslo nakrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. Přisypeme cukr a utřeme ho s tukem do pěny. Přidáme žloutky a zpracováváme, dokud není hmota hladká. Ochutíme nastrouhanou citrónovou kůrou a šťávou z poloviny citrónu. Vmícháme prosetou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Nakonec spojíme se sněhem ušlehaným z bílků.

Hotové těsto nalijeme do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 60 minut. Přesvědčíme se vpichem špejle, jestli je velikonoční beránek upečený. Pokud těsto už nelepí, necháme je krátce vychladnout ve formě a poté ho vyklopíme na kovovou mřížku, kde se teplota ustálí.

Babiččiny tipy:

Z hladké mouky bude beránek kypřejší, z polohrubé pevnější.

Bílky přidáváme opatrně po lžíci a vmícháváme velmi jemně, aby těsto zůstalo nadýchané.

Velikonočního beránka lze upéct i z piškotového, tvarohového či kynutého těsta. Pro obměnu chuti je možné vmíchat mleté ořechy a rozinky přímo do korpusu.

Fantazii při zdobení se meze nekladou. Oči můžeme vyrobit z rozinek, lentilek nebo hřebíčku, tělo poléváme čokoládovou či bílou polevou, povrch můžeme poprášit moučkovým cukrem, případně kokosem. Kolem krku patří červená mašle, nejlépe s malou rolničkou.

Přečtěte si také:

  • Kulišanka Batole – návrat k tradici. VideonávodKulišanka Batole – návrat k tradici. Videonávod "Jako pěkné, ale já stejně nejraději háčkuji z Batole." Komentář u mého příspěvku na sociální síti mne zaujal natolik, že jsem doslova vtrhla na stránky www.mojegalanterka.cz a hodila do košíku bílou a šedou přízi Batole. Klik, […]
  • Barevné tvořeníBarevné tvoření S barvami je život hezčí. Nedovolte, aby ve vašem okolí zavládla šeď, nechte se inspirovat Barevným tvořením a vytvořte si dekorace ve svých oblíbených odstínech. V knize naleznete pečlivě popsané postupy doplněné o fotografické […]
  • Mazanec v domácí pekárněMazanec v domácí pekárně Nechce s vám dělat těsto na mazanec klasicky? Vyzkoušejte tuto jednoduchou přípravu mazance v domácí pekárně. Nemá to chybu. Maminky na mateřské dovolené to určitě ocení. Můžete si ho dělat kdykoliv na něj dostanete chuť, nejen o […]
  • Holčičiny – zatočte s nudouHolčičiny – zatočte s nudou Zatočte s nudou! Poznej šest skvělých kamarádek. Přestože je každá z nich jiná, tráví spolu volný čas a rozhodně se nenudí. Čeká tě spousta zajímavých úkolů, kvízů, křížovek, ale i rad a návodů, jak si vyrobit parádní věci. Inspirací pro […]
  • Hrachová polévka se špenátemHrachová polévka se špenátem Suroviny: 250 g hrachu, kousek celeru, sůl, 4 stroužky česneku, 2 lžíce kukuřičné mouky, mražený listový špenát, 1 lžičku sušené majoránky. Postup: Hrách si namočíme přes noc do studené vody. Vodu ráno scedíme a dáme hrách vařit. Uvaříme […]
  • Francouzský salát z ředkvičekFrancouzský salát z ředkviček Suroviny: 1 ks hlávka listového salátu, 1 dkg soli, 1 ks hořčice plnotučná, 1 dl olivového oleje 6 ks topinek, 12 ks ředkviček, 2 stroužky česneku Postup: - do misky si dáme 1 lžíci hořčice, trochu oleje a špetku soli, vše rozmícháme […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka