výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Velikonoční beránek z třeného těsta

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

20.10.2011 Publikoval(a) (998)
Rubrika: Recepty, Velikonoční recepty

Chystáte se upéct velikonočního beránka? Máme zde pro Vás několik tipů, jak to zvládnout dokonale.
Suroviny:

200 g moučkového cukru, 200 g másla, 5 vajec, 240 g hladké nebo polohrubé mouky,

1/4 kypřicího prášku do pečiva, 1/2 citrónu.

Postup:

Máslo nakrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. Přisypeme cukr a utřeme ho s tukem do pěny. Přidáme žloutky a zpracováváme, dokud není hmota hladká. Ochutíme nastrouhanou citrónovou kůrou a šťávou z poloviny citrónu. Vmícháme prosetou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Nakonec spojíme se sněhem ušlehaným z bílků.

Hotové těsto nalijeme do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 60 minut. Přesvědčíme se vpichem špejle, jestli je velikonoční beránek upečený. Pokud těsto už nelepí, necháme je krátce vychladnout ve formě a poté ho vyklopíme na kovovou mřížku, kde se teplota ustálí.

Babiččiny tipy:

Z hladké mouky bude beránek kypřejší, z polohrubé pevnější.

Bílky přidáváme opatrně po lžíci a vmícháváme velmi jemně, aby těsto zůstalo nadýchané.

Velikonočního beránka lze upéct i z piškotového, tvarohového či kynutého těsta. Pro obměnu chuti je možné vmíchat mleté ořechy a rozinky přímo do korpusu.

Fantazii při zdobení se meze nekladou. Oči můžeme vyrobit z rozinek, lentilek nebo hřebíčku, tělo poléváme čokoládovou či bílou polevou, povrch můžeme poprášit moučkovým cukrem, případně kokosem. Kolem krku patří červená mašle, nejlépe s malou rolničkou.

Přečtěte si také:

  • Ušijte si samiUšijte si sami Máte problém vybrat oblečení v běžných obchodech? Chybí vám v jejich nabídce originalita? Nechcete vypadat jako všichni ostatní? Řešení je nasnadě – ušijte si oblečení sami. Nechte se inspirovat vzory, střihy a barvami starých indiánských […]
  • Čokoládové rohlíčkyČokoládové rohlíčky Suroviny: 210 g hl. mouky, 20 g kakaa, 70 g ml. cukru, 40 g ml. ořechů, 140 g tuku, skořice, citr. kůra, vanilka Postup: Vypracovat těsto, upéct ve formičkách, nahoru nastříkat krém a máčet do čokolády. Krém: 2 vejce, 100 g ml. […]
  • Rybízový koláč s drobenkouRybízový koláč s drobenkou Suroviny: K výrobě tohoto koláče budete potřebovat 4 vejce, 1 hrnek cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 1 lžíci rumu, ¾ hrnku oleje, 4 lžíce mléka a 2 hrnky polohrubé mouky. Na drobenku pak máslo, strouhaný kokos, polohrubou mouku, […]
  • Krémová brokolicová polévka s cizrnouKrémová brokolicová polévka s cizrnou Suroviny: ½ brokolice, 1 brambor, 1 mrkev, 100 cizrny, kousek celeru, 1 cibule, špetka strouhaného muškátového oříšku, sůl, 100 ml smetany, 2 lžíce olivového oleje Postup: Cizrnu si večer namočíme do studené vody a necháme ji přes noc. […]
  • Tekuté třešněTekuté třešně Suroviny: 20 g třešní, 400 ml šťávy z černého rybízu, 2 tlustší plátky citrónu, kostky ledu Postup: Třešně odstopkujeme, odpeckujeme a vložíme do nádoby mixéru. Přilijeme vychlazenou šťávou a přidáme na kolečka nakrájeného citrónu. Směs […]
  • Výživa malých dětíVýživa malých dětí Snad každá maminka se při své láskyplné péči o dítě každodenně klade otázku, jak sestavit co nejzdravější jídelníček pro svou vyvíjející se ratolest. Zkušený dětský lékař a endokrinolog, autor úspěšných publikací o péči o dítě, nabízí […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka