výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Zabaione zapečené s ovocem

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

13.06.2012 Publikoval(a) (529)
Rubrika: Kuchařky, Moučníky a dezerty, Ovoce | zelenina

4 porce

Massive Attack
Teardrop

Zabaione je vynikající italský dezert, který se připravuje ze žloutků, vína a cukru. Opět se tu ukazuje, že i kombinace pouze tří surovin může skončit skvělým výsledkem. Existuje celá škála variací – s ovocem nebo prostě jen samotný krém. Důležité je kvalitní víno; pravda, potřebujete ho jen pár lžic, ale zbytek se přece dá v pohodě vypít třeba s kouskem dobrého sýra…

Na základní recept
— 6 žloutků
— 4–5 lžic krupicového cukru
— 4–5 lžic bílého dezertního vína nebo sherry (nejlepší je Marsala nebo Vin Santo)

Na dezert
— směs čerstvého ovoce (například maliny, jahody, borůvky)
— základní recept na zabaione

Na servírování
— několik lístků čerstvé máty
— moučkový cukr

Postup: Na sporák připravte hrnec s vyšším okrajem a napusťte do něj vodu asi do výšky 8 cm. Sežeňte si kovovou misku, která bude pasovat na hrnec tak, aby se nedotýkala dnem vody. Do té pak dejte žloutky, cukr a víno. Přiveďte vodu v hrnci k varu, poté ztlumte teplotu na střední výkon. Jakmile se dostanete do tohoto stádia, misku vložte na hrnec a pomocí ruční metly celý obsah svižně míchejte, pokračujte asi 5 minut, nebo dokud vám nevznikne hustý krém. Mějte však na paměti, že vajíčko se nesmí začít vařit ani hrudkovatět, jelikož připravujete dezert, a ne omeletu. Hotový krém vyjměte z vodní lázně a celou misku ponořte do studené vody a zchlaďte. Rozehřejte horní rošt trouby na 190 °C a připravte základní krém. Ohnivzdorný talíř poklaďte směsí ovoce, to přelijte krémem a dejte zapéct maximálně na 5 minut do trouby. Povrch se hezky zbarví, ale uvnitř zůstane dezert krémový. Krásně nahnědlé zabaione pocukrujte, přidejte mátu a ihned po vyndání z trouby podávejte. Uvidíte, že ohlas bude velký.

Tento příspěvek byl čerpán z kuchařky Škoda nevařit, Martin Škoda, vydalo nakladatelství Smart Press. Knihu můžete zakoupit zde

 

 

Leave a Reply

MojeGalanterka