výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Zabaione zapečené s ovocem

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

13.06.2012 Publikoval(a) (528)
Rubrika: Kuchařky, Moučníky a dezerty, Ovoce | zelenina

4 porce

Massive Attack
Teardrop

Zabaione je vynikající italský dezert, který se připravuje ze žloutků, vína a cukru. Opět se tu ukazuje, že i kombinace pouze tří surovin může skončit skvělým výsledkem. Existuje celá škála variací – s ovocem nebo prostě jen samotný krém. Důležité je kvalitní víno; pravda, potřebujete ho jen pár lžic, ale zbytek se přece dá v pohodě vypít třeba s kouskem dobrého sýra…

Na základní recept
— 6 žloutků
— 4–5 lžic krupicového cukru
— 4–5 lžic bílého dezertního vína nebo sherry (nejlepší je Marsala nebo Vin Santo)

Na dezert
— směs čerstvého ovoce (například maliny, jahody, borůvky)
— základní recept na zabaione

Na servírování
— několik lístků čerstvé máty
— moučkový cukr

Postup: Na sporák připravte hrnec s vyšším okrajem a napusťte do něj vodu asi do výšky 8 cm. Sežeňte si kovovou misku, která bude pasovat na hrnec tak, aby se nedotýkala dnem vody. Do té pak dejte žloutky, cukr a víno. Přiveďte vodu v hrnci k varu, poté ztlumte teplotu na střední výkon. Jakmile se dostanete do tohoto stádia, misku vložte na hrnec a pomocí ruční metly celý obsah svižně míchejte, pokračujte asi 5 minut, nebo dokud vám nevznikne hustý krém. Mějte však na paměti, že vajíčko se nesmí začít vařit ani hrudkovatět, jelikož připravujete dezert, a ne omeletu. Hotový krém vyjměte z vodní lázně a celou misku ponořte do studené vody a zchlaďte. Rozehřejte horní rošt trouby na 190 °C a připravte základní krém. Ohnivzdorný talíř poklaďte směsí ovoce, to přelijte krémem a dejte zapéct maximálně na 5 minut do trouby. Povrch se hezky zbarví, ale uvnitř zůstane dezert krémový. Krásně nahnědlé zabaione pocukrujte, přidejte mátu a ihned po vyndání z trouby podávejte. Uvidíte, že ohlas bude velký.

Tento příspěvek byl čerpán z kuchařky Škoda nevařit, Martin Škoda, vydalo nakladatelství Smart Press. Knihu můžete zakoupit zde

 

Přečtěte si také:

  • Buchta se zakysanou smetanouBuchta se zakysanou smetanou Suroviny: 5 žloutků, 250 g moučkového cukru, 1 dcl oleje, 1 dcl teplé vody, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 5 bílků, kakao dle chuti Postup: Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, teplou vodu, hladkou mouku s práškem do […]
  • Jablečný koláčJablečný koláč Suroviny: 500 g jablek, 4 lžíce rumu, 125 g ořechů, 250 g másla, 1 vanilkový cukr, 250 g moučkového cukru, 4 vejce, 200 g polohrubé moky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce skořice, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání […]
  • Jahodový receptář pro každéhoJahodový receptář pro každého Máte rádi jahody? Hledáte stále nové a nové recepty, jak zpracovat toto výtečné ovoce? Nebaví Vás hledat po různých kuchařkách a internetových stránkách? Redakce internetového magazínu o vaření a zdravé výživě www.ZdravaVyziva.info pro […]
  • Kremrolky maminky Dvořákové Kremrolky maminky Dvořákové Až do svých 56 let jsem domácí kremrole nikdy nedělala, a přesto jsem žila docela spokojeně. Pak mě mladší dcera Jana s přítelem Martinem vytáhli na výlet do našich milovaných Mariánských Lázní. Protože Martinovi rodiče žijí v západních […]
  • Nejlevnější outfit :-)Nejlevnější outfit 🙂 Skvělý outfit do 500 Kč! Proč utrácet více? 🙂 Máme přece šikovné ruce! 🙂 Zdroj: www.potvor.cz   Můj nákup: Pánské rifle-nadměrná velikost 48, ZLEVNĚNO na 139 Kč v Kiku Dámské pruhované tričko, […]
  • Kuřecí v mangoldu se zeleninovým ratatouilleKuřecí v mangoldu se zeleninovým ratatouille 2 porce Tenhle recept se skládá povětšinou ze surovin, které si můžete sami vypěstovat na zahradě. Je v něm spousta zeleniny, ale i kousek masa. Nejlepší je, když máte čerstvá rajčata, která pak jen zbavíte slupek – stačí je na povrchu […]
 

Napsat komentář

MojeGalanterka