výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Zabaione zapečené s ovocem

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

13.06.2012 Publikoval(a) (528)
Rubrika: Kuchařky, Moučníky a dezerty, Ovoce | zelenina

4 porce

Massive Attack
Teardrop

Zabaione je vynikající italský dezert, který se připravuje ze žloutků, vína a cukru. Opět se tu ukazuje, že i kombinace pouze tří surovin může skončit skvělým výsledkem. Existuje celá škála variací – s ovocem nebo prostě jen samotný krém. Důležité je kvalitní víno; pravda, potřebujete ho jen pár lžic, ale zbytek se přece dá v pohodě vypít třeba s kouskem dobrého sýra…

Na základní recept
— 6 žloutků
— 4–5 lžic krupicového cukru
— 4–5 lžic bílého dezertního vína nebo sherry (nejlepší je Marsala nebo Vin Santo)

Na dezert
— směs čerstvého ovoce (například maliny, jahody, borůvky)
— základní recept na zabaione

Na servírování
— několik lístků čerstvé máty
— moučkový cukr

Postup: Na sporák připravte hrnec s vyšším okrajem a napusťte do něj vodu asi do výšky 8 cm. Sežeňte si kovovou misku, která bude pasovat na hrnec tak, aby se nedotýkala dnem vody. Do té pak dejte žloutky, cukr a víno. Přiveďte vodu v hrnci k varu, poté ztlumte teplotu na střední výkon. Jakmile se dostanete do tohoto stádia, misku vložte na hrnec a pomocí ruční metly celý obsah svižně míchejte, pokračujte asi 5 minut, nebo dokud vám nevznikne hustý krém. Mějte však na paměti, že vajíčko se nesmí začít vařit ani hrudkovatět, jelikož připravujete dezert, a ne omeletu. Hotový krém vyjměte z vodní lázně a celou misku ponořte do studené vody a zchlaďte. Rozehřejte horní rošt trouby na 190 °C a připravte základní krém. Ohnivzdorný talíř poklaďte směsí ovoce, to přelijte krémem a dejte zapéct maximálně na 5 minut do trouby. Povrch se hezky zbarví, ale uvnitř zůstane dezert krémový. Krásně nahnědlé zabaione pocukrujte, přidejte mátu a ihned po vyndání z trouby podávejte. Uvidíte, že ohlas bude velký.

Tento příspěvek byl čerpán z kuchařky Škoda nevařit, Martin Škoda, vydalo nakladatelství Smart Press. Knihu můžete zakoupit zde

 

Přečtěte si také:

  • Kakaové zákuskyKakaové zákusky Těsto: 6 vajec 120 g krystalového cukru 25 g kakaa 90 g mouky špetka prášku do pečiva Náplň: 250 g změklého másla 300 g moučkového cukru 1 balíček vanilkového pudinku 3,5 dl mléka 80 g strouhaného kokosu Zdobení: 120 g strouhaného […]
  • Úžasný deník – Tom Gates – Geniální nápady (většinou)Úžasný deník – Tom Gates – Geniální nápady (většinou) A je to tady zase – právě jsem dostal naprosto geniální nápad! Což se mi stává každou chvíli. Marcus si taky myslí, že má dobré nápady, ale... většinou to stojí za houby. Když pak přijde strejda Kevin s tím, že je machr úplně na všechno, […]
  • Zeleninová polévka s jáhly pro celou rodinuZeleninová polévka s jáhly pro celou rodinu Suroviny: mrkev, celer, petržel, hrášek, pórek zelenina dle vaší chuti, co máte k dispozici 4 lžíce jáhel 1 vejce 2 lžíce olivového oleje kousek hovězího masa písmenka – těstoviny do polévky, nudle sůl, bobkový list, 2 kuličky […]
  • Kuličky z lískových oříškůKuličky z lískových oříšků Suroviny: 25 dkg hl.mouky, 20 dkg másla, 1 žloutek, 5 dkg prášk.cukru. Postup:  Vše smícháme dohromady, až se těsto nelepí, děláme malé kuličky do kterých zabalíme oříšek. Pečeme 10-15 minut na 200 C. Teplé obalujeme v moučkovém cukru s […]
  • Čaje pro kojící maminkyČaje pro kojící maminky Mateřské mléko představuje pro děťátko velice cennou tekutinu. Kojení má bezesporu řadu výhod. Pokud maminka může kojit, je to bezvadné, pokud ne, neměla by se tím trápit. Na trhu je dnes celá řada počátečních mlék, které mateřské mléko […]
  • Výroba mýdlaVýroba mýdla Ukázka jak vznikají moje domácí mýdla. Pokud se chystáte na vlastní výrobu mýdla, mějte na paměti, že se pracuje s louhem hydroxidem sodným, proto používejte rukavice, plášť a brýle. Nezapoměňte, že mýdlo musí zrát na vzdušném místě 4 až […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka