výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Zabaione zapečené s ovocem

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

13.06.2012 Publikoval(a) (528)
Rubrika: Kuchařky, Moučníky a dezerty, Ovoce | zelenina

4 porce

Massive Attack
Teardrop

Zabaione je vynikající italský dezert, který se připravuje ze žloutků, vína a cukru. Opět se tu ukazuje, že i kombinace pouze tří surovin může skončit skvělým výsledkem. Existuje celá škála variací – s ovocem nebo prostě jen samotný krém. Důležité je kvalitní víno; pravda, potřebujete ho jen pár lžic, ale zbytek se přece dá v pohodě vypít třeba s kouskem dobrého sýra…

Na základní recept
— 6 žloutků
— 4–5 lžic krupicového cukru
— 4–5 lžic bílého dezertního vína nebo sherry (nejlepší je Marsala nebo Vin Santo)

Na dezert
— směs čerstvého ovoce (například maliny, jahody, borůvky)
— základní recept na zabaione

Na servírování
— několik lístků čerstvé máty
— moučkový cukr

Postup: Na sporák připravte hrnec s vyšším okrajem a napusťte do něj vodu asi do výšky 8 cm. Sežeňte si kovovou misku, která bude pasovat na hrnec tak, aby se nedotýkala dnem vody. Do té pak dejte žloutky, cukr a víno. Přiveďte vodu v hrnci k varu, poté ztlumte teplotu na střední výkon. Jakmile se dostanete do tohoto stádia, misku vložte na hrnec a pomocí ruční metly celý obsah svižně míchejte, pokračujte asi 5 minut, nebo dokud vám nevznikne hustý krém. Mějte však na paměti, že vajíčko se nesmí začít vařit ani hrudkovatět, jelikož připravujete dezert, a ne omeletu. Hotový krém vyjměte z vodní lázně a celou misku ponořte do studené vody a zchlaďte. Rozehřejte horní rošt trouby na 190 °C a připravte základní krém. Ohnivzdorný talíř poklaďte směsí ovoce, to přelijte krémem a dejte zapéct maximálně na 5 minut do trouby. Povrch se hezky zbarví, ale uvnitř zůstane dezert krémový. Krásně nahnědlé zabaione pocukrujte, přidejte mátu a ihned po vyndání z trouby podávejte. Uvidíte, že ohlas bude velký.

Tento příspěvek byl čerpán z kuchařky Škoda nevařit, Martin Škoda, vydalo nakladatelství Smart Press. Knihu můžete zakoupit zde

 

Přečtěte si také:

  • Návod na háčkované srdíčkoNávod na háčkované srdíčko Co potřebujeme: klubíčko bavlněné příze (Camilla, Catania, Limone, Nela, Lenka, prostě co zrovna máte) háček č. 2,5 (případně menší, pokud méně utahujete) - není záhodno, aby bylo srdíčko háčkované volně, potřebujeme co nejmenší […]
  • Bábovka z pudinkového práškuBábovka z pudinkového prášku Suroviny: 150 g práškového cukru 2 dcl oleje 40 g hrozinek 1 vanilkový cukr 4 vanilkové pudinkové prášky 1/2 bal. prášku do pečiva 4 vajíčka ovocná marmeláda čokoládová poleva tuk a mouka na posypání formy Postup: Pudinkový prášek a […]
  • Děti milují mluvící hračky Fisher-Price… Víte proč?Děti milují mluvící hračky Fisher-Price… Víte proč? Zábavné mluvící hračky Fisher-Price společnosti Mattel se staly doslova hitem. Rodičům a jejich dětem pomáhají s učením základních pojmů, stávají se pomocníkem při rozvoji dětí a hlavně výtečným kamarádem. Toto je opravdu škola […]
  • Zdravá výživa pro těhotné a kojící matkyZdravá výživa pro těhotné a kojící matky Těhotenství a následné období kojení jsou významná období v životě ženy. Jakmile se děťátko narodí, začínají se maminky ptát: "Musím se vyvarovat celozrnných výrobků a těžko stravitelných jídel, aby dětí netrpělo bolestmi bříška? Mohu pít […]
  • Vánoční hvězda – symbol vánocVánoční hvězda – symbol vánoc Říká Vám něco název Poincézie – pryšec nádherný, Kristova koruna, Květ svaté noci. Ano, řeč je o květině – vánoční hvězdě. Klasický symbol Vánoc. Historie Pochází z Mexika, kde dorůstá rozměrů malého stromu. Ve 20. letech 19. století […]
  • Krémová fazolová polévka s bramboremKrémová fazolová polévka s bramborem Suroviny: Zmražené zelené fazolky, lze použít i zavařené ve sladkokyselém nálevu, 100 ml smetany, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 2 kuličky pepře, 1 lžíce octa, sůl, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 2 brambory Postup: Na […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka