výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Zabaione zapečené s ovocem

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

13.06.2012 Publikoval(a) (529)
Rubrika: Kuchařky, Moučníky a dezerty, Ovoce | zelenina

4 porce

Massive Attack
Teardrop

Zabaione je vynikající italský dezert, který se připravuje ze žloutků, vína a cukru. Opět se tu ukazuje, že i kombinace pouze tří surovin může skončit skvělým výsledkem. Existuje celá škála variací – s ovocem nebo prostě jen samotný krém. Důležité je kvalitní víno; pravda, potřebujete ho jen pár lžic, ale zbytek se přece dá v pohodě vypít třeba s kouskem dobrého sýra…

Na základní recept
— 6 žloutků
— 4–5 lžic krupicového cukru
— 4–5 lžic bílého dezertního vína nebo sherry (nejlepší je Marsala nebo Vin Santo)

Na dezert
— směs čerstvého ovoce (například maliny, jahody, borůvky)
— základní recept na zabaione

Na servírování
— několik lístků čerstvé máty
— moučkový cukr

Postup: Na sporák připravte hrnec s vyšším okrajem a napusťte do něj vodu asi do výšky 8 cm. Sežeňte si kovovou misku, která bude pasovat na hrnec tak, aby se nedotýkala dnem vody. Do té pak dejte žloutky, cukr a víno. Přiveďte vodu v hrnci k varu, poté ztlumte teplotu na střední výkon. Jakmile se dostanete do tohoto stádia, misku vložte na hrnec a pomocí ruční metly celý obsah svižně míchejte, pokračujte asi 5 minut, nebo dokud vám nevznikne hustý krém. Mějte však na paměti, že vajíčko se nesmí začít vařit ani hrudkovatět, jelikož připravujete dezert, a ne omeletu. Hotový krém vyjměte z vodní lázně a celou misku ponořte do studené vody a zchlaďte. Rozehřejte horní rošt trouby na 190 °C a připravte základní krém. Ohnivzdorný talíř poklaďte směsí ovoce, to přelijte krémem a dejte zapéct maximálně na 5 minut do trouby. Povrch se hezky zbarví, ale uvnitř zůstane dezert krémový. Krásně nahnědlé zabaione pocukrujte, přidejte mátu a ihned po vyndání z trouby podávejte. Uvidíte, že ohlas bude velký.

Tento příspěvek byl čerpán z kuchařky Škoda nevařit, Martin Škoda, vydalo nakladatelství Smart Press. Knihu můžete zakoupit zde

 

Přečtěte si také:

  • Anýz v naší kuchyniAnýz v naší kuchyni Koření anýzu jsou malé kuličky, plody rostliny dorůstající do výšky asi 0,6 metru, jež se pěstuje především v Indii, jižním Rusku a Střední Americe, ve Španělsku, Indii, Turecku, Mexiku, na Slovensku i u nás na jižní Moravě. Chuť anýzu je […]
  • Vánoční hrátky pro šikulyVánoční hrátky pro šikuly Knížka pro všechny od 7 do 107 let přináší řadu návodů na skvělé výrobky, které jsou vyzkoušené i v praxi. Tentokrát všichni šikulové slaví Vánoce a přinesou vám originální náměty na vánoční dárky pro kamarády i rodiče a také spoustu […]
  • Šíplata – dobrota pro mlsné jazýčkyŠíplata – dobrota pro mlsné jazýčky Suroviny: brambory vařené 8 -10, 7 lžic krupičky, sůl, 2-3 vejce, ½ l mléka, máslo na pomaštění. Postup: Brambory nastrouháme, přidáme krupičku, vejce, sůl, mléko a rozetřeme na vymaštěný plech, po upečení roztrháme na kousky, […]
  • VdolkyVdolky Suroviny: 500 g hladké mouky, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 2 lžičky sušeného droždí, 250 ml mléka, 10 dkg majolky. Postup: Udělat těsto, nechat kynout, dělat vdolky, housky, potřít vajíčkem, sypat mákem, kmínem, upečeme […]
  • Červenobílá čepkaČervenobílá čepka Háčkovaná čepice pro velké slečny. Velikost: obvod 48cm, výška 17cm.
  • Květinové omalovánkyKvětinové omalovánky V této knize si svou květinu k vybarvování najde každý, ať už je obdivovatelem ušlechtilých gerber, tulipánů či pivoněk, anebo milovníkem skromných krásek, jako jsou pampeliška, chrpa či heřmánek. Proto si připravte různobarevné […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka