výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Zelňačka se šťouchanými brambory

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

12.05.2012 Publikoval(a) (540)
Rubrika: Kuchařky, Polévky

4–5 porcí

The Prostitutes

Sunshine

Zelňačka je skvělá česká polévka, na kterou se podle mě dost často zapomíná – je to velká škoda, jelikož je z hlediska přípravy naprosto jednoduchá a chuťově výborná i druhý den, když se přes noc rozleží.

Na polévku

— 2 větší cibule

— 80 g špeku (například JOB špek od Krahulíka)

— 1/2 pokrájené klobásky

— 1 lžíce sladké sušené papriky

— 1 lžíce sádla

— 400–500 g kyselého zelí v nálevu

— 2 bobkové listy

— několik kapek bílého vinného octa

— 1–2 lžíce hladké mouky

— několik snítek čerstvé hladkolisté petrželky

— kousek nakrájené chilli papričky

— 1/2 l vody

— špetka muškátového květu (popř. oříšku)

— mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Na brambory

— asi 8 středně velkých brambor

— 2 menší cibule

— cca 50 g másla

— hrst čerstvé hladkolisté petrželky

— mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Na servírování

— 1/2 pokrájené klobásky

— zbytek hladkolisté petrželky

Špek nakrájejte na kostky a v hrnci na troše oleje společně s půlkou klobásy asi 4 minuty restujte. Cibuli oloupejte, nasekejte a přihoďte. Vše duste při střední teplotě, dokud cibule nezačne chytat barvu a nezměkne, tedy asi 10 minut. Jakmile toho docílíte, přidejte mouku a smíchejte ji s ostatními ingrediencemi. Pak již stačí přisypat sladkou papriku, větší špetku soli a pepře, chilli, bobkový list, muškátový květ, také vodu a zelí (které jste zbavili přebytečné tekutiny) a vařit zhruba 30 minut při slabší teplotě. Díky mouce a postupné redukci se polévka začne zahušťovat a zelí jí dodá její typickou

chuť. Ke konci vaření přidejte ocet a vše znovu zamíchejte, polévku už ani nemusíte přiklápět. Na závěr ochutnejte a v případě potřeby dochuťte. Brambory oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě vařte doměkka – tedy asi 20 minut. Mezitím si nasekejte cibulky a v rendlíku je spolu s máslem při střední teplotě restujte asi 15 minut, nebo dokud nezměknou a nechytí barvu. Hotové brambory slijte, přidejte cibulky, většinu nasekané petrželky, osolte, opepřete a vše pomocí mačkátka zlehka rozšťouchejte. Klobásku opečte na pánvi. Polévku vlijte do talířů, přidejte brambory, osmaženou klobásu, zbytek petrželky a podávejte.

Příspěvek je čerpán z kuchařky Škoda nevařit, Kuchařka plná hudby – Martin Škoda. Knihu můžete zakoupit zde

Přečtěte si také:

  • Vyrábíme zábavu, bavíme se (s) tvořenímVyrábíme zábavu, bavíme se (s) tvořením Tvořte a hrajte si! Výtvory vašich ratolestí nemusí skončit jen pohozené na dně skříně. Díky této knížce si děti vyrobí spoustu stolních her, které běžně znají, i těch, které jim teprve přirostou k srdci. Netradiční Člověče, nezlob se, […]
  • Fialová šálaFialová šála Fialkovo růžová šála. Dlouhá cca 230cm (měřeno bez třásní).
  • Návod na háčkovanou kabelku (sova)Návod na háčkovanou kabelku (sova) Potřebujeme: akrylové příze - já použila zbytky příze Hit a Glorie (mají krásné tyrkysové barvičky), háček číslo 4, nůžky, jehla Tato kabelka je velice jednoduchá a efektní, potěší každou malou holčičku 🙂 Háčkujeme ji stejně jako […]
  • Těstovinový salát VltavínTěstovinový salát Vltavín Suroviny: 150 g těstovin 2 rajčata 1 kapie, nebo čerstvá paprika 1 Sedlčanský Vltavín 2 lžíce olivového oleje 1 lžíce hořčice bílý pepř, sůl Postup: Uvařené těstoviny propláchneme, zakapeme olivovým olejem, do misky […]
  • Fascinující origami květyFascinující origami květy Origami květy jsou stále fascinující. V této knize vám představíme nové druhy skládání květů origami, u nichž jen díky malé změně ve skládání vzniknou další a nové varianty. Ale najdete zde i klasické origami květy jako jsou lilie nebo […]
  • Návod na háčkovanou kytičkuNávod na háčkovanou kytičku Potřebujeme: jakoukoliv přízi (zbytečků mám vždycky dost),  háček, nůžky, jehla, korálek na dozdobení nebo třeba knoflíček, stužka Postup: Pět krátkých sloupků spojíme do kruhu. Do vzniklého kroužku háčkujeme: DS, řetízkové oko […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka