výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Zelňačka se šťouchanými brambory

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

12.05.2012 Publikoval(a) (540)
Rubrika: Kuchařky, Polévky

4–5 porcí

The Prostitutes

Sunshine

Zelňačka je skvělá česká polévka, na kterou se podle mě dost často zapomíná – je to velká škoda, jelikož je z hlediska přípravy naprosto jednoduchá a chuťově výborná i druhý den, když se přes noc rozleží.

Na polévku

— 2 větší cibule

— 80 g špeku (například JOB špek od Krahulíka)

— 1/2 pokrájené klobásky

— 1 lžíce sladké sušené papriky

— 1 lžíce sádla

— 400–500 g kyselého zelí v nálevu

— 2 bobkové listy

— několik kapek bílého vinného octa

— 1–2 lžíce hladké mouky

— několik snítek čerstvé hladkolisté petrželky

— kousek nakrájené chilli papričky

— 1/2 l vody

— špetka muškátového květu (popř. oříšku)

— mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Na brambory

— asi 8 středně velkých brambor

— 2 menší cibule

— cca 50 g másla

— hrst čerstvé hladkolisté petrželky

— mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Na servírování

— 1/2 pokrájené klobásky

— zbytek hladkolisté petrželky

Špek nakrájejte na kostky a v hrnci na troše oleje společně s půlkou klobásy asi 4 minuty restujte. Cibuli oloupejte, nasekejte a přihoďte. Vše duste při střední teplotě, dokud cibule nezačne chytat barvu a nezměkne, tedy asi 10 minut. Jakmile toho docílíte, přidejte mouku a smíchejte ji s ostatními ingrediencemi. Pak již stačí přisypat sladkou papriku, větší špetku soli a pepře, chilli, bobkový list, muškátový květ, také vodu a zelí (které jste zbavili přebytečné tekutiny) a vařit zhruba 30 minut při slabší teplotě. Díky mouce a postupné redukci se polévka začne zahušťovat a zelí jí dodá její typickou

chuť. Ke konci vaření přidejte ocet a vše znovu zamíchejte, polévku už ani nemusíte přiklápět. Na závěr ochutnejte a v případě potřeby dochuťte. Brambory oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě vařte doměkka – tedy asi 20 minut. Mezitím si nasekejte cibulky a v rendlíku je spolu s máslem při střední teplotě restujte asi 15 minut, nebo dokud nezměknou a nechytí barvu. Hotové brambory slijte, přidejte cibulky, většinu nasekané petrželky, osolte, opepřete a vše pomocí mačkátka zlehka rozšťouchejte. Klobásku opečte na pánvi. Polévku vlijte do talířů, přidejte brambory, osmaženou klobásu, zbytek petrželky a podávejte.

Příspěvek je čerpán z kuchařky Škoda nevařit, Kuchařka plná hudby – Martin Škoda. Knihu můžete zakoupit zde

Přečtěte si také:

  • Letní tábory pro tvořivé dětiLetní tábory pro tvořivé děti I dětské tábory mohou být studnicí výtvarných nápadů a inspirací a byť se tak na první pohled nemusí zdát, i malí kutilové si rozhodně mohou přijít na své. Agentura HAUL, pořádající dětské tábory již 22 let, si velmi zakládá na […]
  • Strunová sekačka jako dopravní prostředekStrunová sekačka jako dopravní prostředek
  • Sušíme ovoce, zeleninu, bylinky, houbySušíme ovoce, zeleninu, bylinky, houby Zdravé obohacení naší stravy – na mlsání, pečení a vaření. Sušením prodloužíte trvanlivost ovoce, zeleniny, bylinek i hub, aniž byste museli použít konzervační prostředky. V usušených plodech zůstávají uchovány všechny vitaminy, minerální […]
  • Zimní zahrady – Návrh, stavba, užíváníZimní zahrady – Návrh, stavba, užívání V přehledně členěných kapitolách se čtenář dočte jak postupovat a co všechno zvažovat již při prvotním plánování, ale také jak provést celou stavbu zimní zahrady. Autor nabízí jasného a přehledného průvodce nápomocného každému, kdo […]
  • Háčkování – změna barvy u čepičkyHáčkování – změna barvy u čepičky http://www.youtube.com/watch?v=DTeywzv8cc4
  • Holčičí blok – Nakreslím si zvířátka!Holčičí blok – Nakreslím si zvířátka! Nakresli si pejsky nebo jiná zvířátka podle své představivosti. Se šablonkami to snadno zvládneš. Pak je krásně vybarvi a ozdob samolepkami. Každému zvířátku můžeš vymyslet hezké a zajímavé jméno. Pusť se do toho, originální zábava pro […]
 

Leave a Reply

MojeGalanterka