výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Zelňačka se šťouchanými brambory

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

12.05.2012 Publikoval(a) (524)
Rubrika: Kuchařky, Polévky

4–5 porcí

The Prostitutes

Sunshine

Zelňačka je skvělá česká polévka, na kterou se podle mě dost často zapomíná – je to velká škoda, jelikož je z hlediska přípravy naprosto jednoduchá a chuťově výborná i druhý den, když se přes noc rozleží.

Na polévku

— 2 větší cibule

— 80 g špeku (například JOB špek od Krahulíka)

— 1/2 pokrájené klobásky

— 1 lžíce sladké sušené papriky

— 1 lžíce sádla

— 400–500 g kyselého zelí v nálevu

— 2 bobkové listy

— několik kapek bílého vinného octa

— 1–2 lžíce hladké mouky

— několik snítek čerstvé hladkolisté petrželky

— kousek nakrájené chilli papričky

— 1/2 l vody

— špetka muškátového květu (popř. oříšku)

— mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Na brambory

— asi 8 středně velkých brambor

— 2 menší cibule

— cca 50 g másla

— hrst čerstvé hladkolisté petrželky

— mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Na servírování

— 1/2 pokrájené klobásky

— zbytek hladkolisté petrželky

Špek nakrájejte na kostky a v hrnci na troše oleje společně s půlkou klobásy asi 4 minuty restujte. Cibuli oloupejte, nasekejte a přihoďte. Vše duste při střední teplotě, dokud cibule nezačne chytat barvu a nezměkne, tedy asi 10 minut. Jakmile toho docílíte, přidejte mouku a smíchejte ji s ostatními ingrediencemi. Pak již stačí přisypat sladkou papriku, větší špetku soli a pepře, chilli, bobkový list, muškátový květ, také vodu a zelí (které jste zbavili přebytečné tekutiny) a vařit zhruba 30 minut při slabší teplotě. Díky mouce a postupné redukci se polévka začne zahušťovat a zelí jí dodá její typickou

chuť. Ke konci vaření přidejte ocet a vše znovu zamíchejte, polévku už ani nemusíte přiklápět. Na závěr ochutnejte a v případě potřeby dochuťte. Brambory oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě vařte doměkka – tedy asi 20 minut. Mezitím si nasekejte cibulky a v rendlíku je spolu s máslem při střední teplotě restujte asi 15 minut, nebo dokud nezměknou a nechytí barvu. Hotové brambory slijte, přidejte cibulky, většinu nasekané petrželky, osolte, opepřete a vše pomocí mačkátka zlehka rozšťouchejte. Klobásku opečte na pánvi. Polévku vlijte do talířů, přidejte brambory, osmaženou klobásu, zbytek petrželky a podávejte.

Příspěvek je čerpán z kuchařky Škoda nevařit, Kuchařka plná hudby – Martin Škoda. Knihu můžete zakoupit zde

Přečtěte si také:

  • Hrachová polévka s osmaženou houskouHrachová polévka s osmaženou houskou Suroviny: 200 g hrachu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, trochu másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 litry vody, trochu soli, majoránky, drceného kmínu. Postup: Hrách přebereme, namočíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. Druhý den […]
  • Hustá cizrnovo-bramborová polévka s mangoldemHustá cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem 5 porcí / vegan, bez lepku 3 cibule, nakrájené na měsíčky 3 stroužky česneku, nakrájené na plátky 5 lžic olivového oleje 2 lžičky červené papriky + 0,5 lžičky ostré papriky nebo chilli (biokoření Sonnentor) 1½ l horké vody 2 kostky […]
  • Čočková polévka pro štěstíČočková polévka pro štěstí Novoroční čočkovou polévku pro štěstí (a aby se nás držely peníze) vařím podle tohoto receptu. Používám ho ale i během roku, protože v naší rodině je tahle polévka dost oblíbená. Pro 4 osoby 200 g čočky 2–3 stroužky česneku mražená […]
  • Fazolová polévka s cizrnouFazolová polévka s cizrnou Suroviny: 100 g bílých fazolí, 100 g cizrny, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, kousek másla, 3 stroužky česneku, sůl, petrželka na ozdobu nebo jiné bylinky, 1 mrkev. Postup: Fazole a cizrnu si přes noc namočíme do studené vody. Ráno vodu […]
  • Hrachová polévka se špenátemHrachová polévka se špenátem Suroviny: 250 g hrachu, kousek celeru, sůl, 4 stroužky česneku, 2 lžíce kukuřičné mouky, mražený listový špenát, 1 lžičku sušené majoránky. Postup: Hrách si namočíme přes noc do studené vody. Vodu ráno scedíme a dáme hrách vařit. Uvaříme […]
  • Čočková polévka s kuskusemČočková polévka s kuskusem Suroviny: 100 g čočky, 1 mrkev, kousek petržele, pórku, 2 lžíce kuskusu, 3 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, 1 lžička drceného kmínu, sůl, podravka bez glutamátu, 1 lžíce octa Postup: Čočku si namočíme přes noc do vody, ráno scedíme, […]
 

Napsat komentář