výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Vánočka

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

23.12.2020 Publikoval(a) (798)
Rubrika: Tvoření s dětmi, Vánoční recepty

Máte rádi vánočku? Chcete vědět něco z její historie? Tak neváhejte a čtěte dál.
Vánočka je tradiční druh sladkého pečiva, který je na Vánoce velice oblíbený. Má několik názvů: pletenice, pletanka, štrucla, ceplík aj. První zpráva o vánočce pochází už ze středověku, z doby Václava IV. Vánočky se běžně pletly z devíti dílů. Stejné těsto se používá i k výrobě mazance, který je typický pro Velikonoční svátky. Receptů je mnoho. Každý si najde svůj oblíbený. Přidávají se do ní hrozinky a mandle. Zapékala se do ní mince, kdo jí našel, měl mít štěstí.

Zde je jeden lety prověřený recept, který nikdy nezklame.

Suroviny: 75 dkg polohrubé mouky, 4 dkg droždí, 15 dkg másla, 15 dkg cukru, 4 žloutky, ½ l mléka, 5 dkg mandlí nebo vlašských ořechů, 8 dkg hrozinek, sůl, tuk na vymazání vánočkové formy, 1 lžíce rumu a 1 lžíce rozpuštěného másla na potření, nastrouhaná kůra z řádně omytého citrónu.

Postup: Droždí utřeme se lžící cukru, přilejeme vlahé mléko a přidáme tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek necháme vykynout. Do vykynutého kvásku přidáme ostatní mouku, přidáme máslo utřené s cukrem a žloutky, citrónovou kůru, zamícháme do připraveného těsta oloupané mandle nebo nasekané vlašské ořechy, oprané rozinky. Těsto dobře vypracujeme a necháme na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme bochánek, dáme na plech a necháme ještě chvilku kynout.

Upleteme nebo vložíme do formy na vánočku a pečeme ve vyhřáté trouby asi 50 – 60 minut. Po upečení potřeme rumem smíchaným s rozpuštěným máslem, po vychladnutí hustě pocukrujeme. Je výtečná samotná i namazaná máslem.

 

Leave a Reply

MojeGalanterka