výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty

Velikonoční beránek

výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty

07.08.2011 Publikoval(a) (879)
Rubrika: Velikonoční recepty

Na Velikonoce je zvykem péct velikonočního beránka. Receptů na beránka existuje velmi mnoho a tady je jeden jednoduchý a ověřený recept.

Suroviny:

300 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
120 g másla
4 vejce
200 ml mléka
kypřící prášek
nastrouhaná kůra z chem. neošetřeného citronu
kandované ovoce (není nutné)

Postup:

Máslo utřeme se žloutky a cukrem.
Dále postupně vmícháme vanilkový cukr, mouku a kypřící prášek.
Přidáme nastrouhanou kůru a nakrájené kandované ovoce.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který pak pomalu přimícháme do těsta.
Vymažeme a vysypeme formu na
beránka, do které dáme těsto.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 – 180°C asi hodinu. Zkoušíme pak špejlí, jestli je už hotový.
Beránka můžeme polít polevou nebo jen lehce pocukrovat. Do místa, kde jsou oči, dáme hřebíček. Na krk dáme červenou mašli.

 

Přečtěte si také:

  • Buchta se zakysanou smetanouBuchta se zakysanou smetanou Suroviny: 5 žloutků, 250 g moučkového cukru, 1 dcl oleje, 1 dcl teplé vody, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 5 bílků, kakao dle chuti Postup: Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, teplou vodu, hladkou mouku s práškem do […]
  • Ořechový mazanec ze špaldové moukyOřechový mazanec ze špaldové mouky Velikonoční svátky se blíží a už určitě přemýšlíte, jaké dobroty letos připravíte. Napadlo Vás udělat si mazanec ze špaldové mouky? Nevíte jak na to? Tradiční mazanec letos trochu jinak, špaldová celozrnná mouka proč? Suroviny: 300 […]
  • Vejce plněná bylinkovým krémemVejce plněná bylinkovým krémem K Velikonocům rozhodně patří nejen sladké pokrmy jako je beránek a mazanec, ale také různé varianty pokrmů z vajec. Nám doma velice chutnají plněná vajíčka bylinkovým krémem. Nejen že si tuto chuťovku můžete připravovat na Velikonoce, ale […]
  • Šlehačkový hrnečkový beránekŠlehačkový hrnečkový beránek Suroviny: 1 a ½ čtvrtlitrového hrnečku polohrubé mouky, ¾ hrnku pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 5 vajec, 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 prášek do pečiva, strouhaná citrónová kůra, máslo na vymaštění a mouka na vysypání formy, […]
  • MinimazanceMinimazance K Velikonocům bezesporu patří mazance. Ráda bych Vám představila recept na malé mazance. Ocení ho jistě děti i Vám budou moc chutnat. Pojďte se tedy inspirovat. Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový […]
  • MazanecMazanec Víte něco z historie o pečení mazance? Mazanec je u nás nejstarším velikonočním pečivem a byl původně bez cukru. Peče se ze stejného těsta jako vánočka. Pekl se vždy na Bílou sobotu spolu s beránky. Záleželo pro koho byl mazanec určen, […]
 

Napsat komentář

MojeGalanterka