výtvory.cz | hobby, kreativní tvoření, recepty | Hobby, kreativní tvoření, recepty
Na Velikonoce je zvykem péct velikonočního beránka. Receptů na beránka existuje velmi mnoho a tady je jeden jednoduchý a ověřený recept.
Suroviny:
300 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
120 g másla
4 vejce
200 ml mléka
kypřící prášek
nastrouhaná kůra z chem. neošetřeného citronu
kandované ovoce (není nutné)
Postup:
Máslo utřeme se žloutky a cukrem.
Dále postupně vmícháme vanilkový cukr, mouku a kypřící prášek.
Přidáme nastrouhanou kůru a nakrájené kandované ovoce.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který pak pomalu přimícháme do těsta.
Vymažeme a vysypeme formu na beránka, do které dáme těsto.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 – 180°C asi hodinu. Zkoušíme pak špejlí, jestli je už hotový.
Beránka můžeme polít polevou nebo jen lehce pocukrovat. Do místa, kde jsou oči, dáme hřebíček. Na krk dáme červenou mašli.
Přečtěte si také:
Švestkové koláčky s pudingem a drobenkou Suroviny:
Těsto: 400 g hladké mouky, 1 kostka droždí, 5 dkg cukru, 250 ml vlažného mléka, 100 g másla, špetka soli, 1 celé vejce, citronovou kůru z jednoho citronu.
Náplň:
1 vanilkový puding, 2 lžíce cukru krystal, 300 ml mléka
9 […]
Halali Suroviny:
1 kg mrkve
700 g celeru
500 g petržele
500 g cibule
5 lžic soli
7 lžic cukru
7 lžic octa
1 lžička nového koření
1 a 1/2 lžičky pepře
4-5 bobkových listů
trochu vody - nemusí být
Postup:
Zeleninu nakrájíme na kousky, trochu […]
Základy pletení 1 – Knitting basics Nahození ok, pletení hladce a obrace, krajové oko, lícový žerzej.
http://www.youtube.com/watch?v=I289l8A203Y
Continental basic knit stitches.
Photography, editing, knitting: Jitka Fischerová
Music: Bruce H. McCosar
Houbová polévka s klobásou a kysanou smetanou Suroviny:
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce mleté sladké papriky
1 a 1/2 l masového vývaru
2 cibule
2 stroužky česneku
300 g čerstvých hub
200 g klobásy, např. spišská
sůl a mletý pepř
špetka mletého kmínu
250 ml […]
Tvoříme s dětmi – Čarodějnice Pálení čarodějnic (také Filipojakubská noc, Valpuržina noc nebo Beltine) se odehrává v noci z 30. dubna na 1. května. Jedná se o velmi starý a dodnes živý lidový zvyk a zvláštní svátek. Tuto noc se lidé schází u zapálených ohňů a slaví […]
Ledová čokoláda Suroviny:
250 g stoprocentního tuku, 50 g čokolády na vaření, 50 g kakaa, 3 celá vejce, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr
Postup:
Tuk, čokoládu a kakao rozpustíme ve vodní lázni. Vejce s oběma cukry ušleháme do husté […]